Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
głośniejsza praca na "luzie" Sandero 1.2 16V
Autor Wiadomość
PrzemekS30 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2014-07-31, 14:59   głośniejsza praca na "luzie" Sandero 1.2 16V

Czołem koledzy,
mam pytanko bo może ktoś z was również tak ma w swoim autku i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Jak wiecie jeżdżę Dacią Sandero z 2013 roku z silnikiem 1.2 16V. Na początku tego nie słyszałem ale ostatnio wyczaiłem że na "luzie" słychać głośny dźwięk, po naciśnięciu sprzęgła lub delikatnym dodaniu gazu bądź po włączeniu nawiewów lub klimy dźwięk się traci. Jak byłem w ASO na przeglądzie powiedzieli mi że to dźwięki od skrzyni biegów (dokładnie od zazębienia) i że w połączeniu tego silnika z tą skrzynią biegów takie dźwięki to normalka i nic z tym nie zrobią - po prostu ten typ tak ma i koniec. Wszelkie uwagi i komentarze w temacie mile widziane bo nie wiem czy faktycznie jest tak jak mówili w ASO czy coś jest naprawdę na rzeczy. Czeka mnie wyjazd na urlop i chciałbym mieć pewność że jadę sprawnym autkiem :-)

Józef 

Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 mpi
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-07-31, 18:56   

No cóż ja takiego w swojej nie mam ale mam inny silnik. Musisz dobrze osłuchać bo jak piszesz że przy włączeniu nawiewów zanika to nie rozumiem co mają nawiewy do zazębienia trybów skrzyni biegów.

PrzemekS30 

Wysłany: 2014-07-31, 19:44   

no ja w sumie też nie bardzo to czaję ale niby to jest tak że przy włączonej klimie silnik pracuje na ciut większych obrotach i wtedy faktycznie tego nie słychać. Nie wiem czy wierzyć mechanikom z ASO że ten typ tak po prostu ma czy przejechać się faktycznie jeszcze do innego mechanika, który by stwierdził o co to chodzi z tym dźwiękiem.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2014-07-31, 23:49   

Zdaje się, że jak dotąd u nikogo ten dźwięk nie przekształcił się w konkretny problem mechaniczny, więc chyba faktycznie TTTM...

mrówa 

Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica 5 os.
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2014-08-01, 10:19   

U mnie podobnie, dodatkowe dźwięki przy wciśnięciu sprzęgła cichną. Odkąd pamiętam (pewnie od nowości) tak ma.

PrzemekS30 

Wysłany: 2014-08-01, 18:20   

dzięki laisar za podanie linka do tematu o terkotaniu skrzyni biegów :-)

Odpowiedz do tematu