Wysłany: 2014-07-31, 14:59 głośniejsza praca na "luzie" Sandero 1.2 16V
Czołem koledzy,
mam pytanko bo może ktoś z was również tak ma w swoim autku i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Jak wiecie jeżdżę Dacią Sandero z 2013 roku z silnikiem 1.2 16V. Na początku tego nie słyszałem ale ostatnio wyczaiłem że na "luzie" słychać głośny dźwięk, po naciśnięciu sprzęgła lub delikatnym dodaniu gazu bądź po włączeniu nawiewów lub klimy dźwięk się traci. Jak byłem w ASO na przeglądzie powiedzieli mi że to dźwięki od skrzyni biegów (dokładnie od zazębienia) i że w połączeniu tego silnika z tą skrzynią biegów takie dźwięki to normalka i nic z tym nie zrobią - po prostu ten typ tak ma i koniec. Wszelkie uwagi i komentarze w temacie mile widziane bo nie wiem czy faktycznie jest tak jak mówili w ASO czy coś jest naprawdę na rzeczy. Czeka mnie wyjazd na urlop i chciałbym mieć pewność że jadę sprawnym autkiem
No cóż ja takiego w swojej nie mam ale mam inny silnik. Musisz dobrze osłuchać bo jak piszesz że przy włączeniu nawiewów zanika to nie rozumiem co mają nawiewy do zazębienia trybów skrzyni biegów.
no ja w sumie też nie bardzo to czaję ale niby to jest tak że przy włączonej klimie silnik pracuje na ciut większych obrotach i wtedy faktycznie tego nie słychać. Nie wiem czy wierzyć mechanikom z ASO że ten typ tak po prostu ma czy przejechać się faktycznie jeszcze do innego mechanika, który by stwierdził o co to chodzi z tym dźwiękiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum