Marka: ..
Model: ....
Silnik: ...... Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2016 Posty: 197 Skąd: ziemia łódzka
Wysłany: 2019-08-19, 14:57 Pożegnanie z moją Dacią Sandero
Nadszedł ten dzień - 8 sierpnia 2019 roku
Moją Dacię Sandero odkupił Salon Renault Dacia "Jaszpol" w Łodzi
Samochód nigdy mnie nie zawiódł. Przejechałem nim od nowości ponad 65 tysięcy kilometrów
i złego słowa powiedzieć nie mogę.
Zaliczyłem nim wyjazd do Chorwacji w 2016, zaraz po odbiorze z Salonu
oraz w 2017 roku do Czarnogóry. Codziennie spisywał się dzielnie.
Gdyby chodziło tylko o jazdę miejską to pewnie Dacia nadal by pozostała moją własnością.
Potrzebowałem jednak czegoś mocniejszego w trasę, czegoś co porusza się bardziej dynamicznie i jest nieco większe i nieco lepiej wyciszone.
Wybór padł na Renault Captur z silnikiem TCe120 - od kilku dni poznajemy się i nabieramy do siebie przyzwyczajeń. Dziękuję za te 3 lata wspólnej przygody na Forum Dacii.
Wierzę, że moja ex Sanderka znajdzie godnego jej właściciela
Wierzę, że moja ex Sanderka znajdzie godnego jej właściciela
Czyli do pożegnania sensu stricto jeszcze nie doszło
Ja w ten weekend pożegnałem się z Mazdziochą 6 rok 2006, którą miałem 3 lata. Będę tęsknił
za jej rdzewiejącymi błotnikami i wciąganiem w ogromnych ilościach oleju. Nowy nabywca ma jeszcze przyjechać po komplet zimówek. Mam nadzieję że mnie nie zaj..ie jak się zorientuje co kupił.
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2019-08-19, 16:03, w całości zmieniany 3 razy
Silnik: ...... Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2016 Posty: 197 Skąd: ziemia łódzka
Wysłany: 2019-08-20, 15:05
kicpra, większy.
W tym momencie w ofercie nie ma już silnika TCe120 z przekładnią automatyczną EDC (rocznik 2018)
Zastąpił go silnik TCe130 z filtrem cząstek stałych. W opcji z przekładnią automatyczną EDC, jest to koszt od 79.400 zł w wersji wyposażenia Limited
Ostatnio zmieniony przez Wojciech-EL 2019-08-20, 15:14, w całości zmieniany 3 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3866 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-08-21, 08:05
Kauris napisał/a:
Wojciech-EL napisał/a:
kicpra, większy.
Jak wsiadłem do captura to pierwsze co pomyślałem - "jak tu ciasno".
Gdy wybierałem Sandero Stepway, oceniałem porównawczo w 3 osoby ilość miejsca z tyłu porównując bezpośrednio do Captura.
I o ile miejsca na nogi w Capturze jest ciut więcej (pod warunkiem odsuniętej tylnej kanapy Captura), to szerokość odczuwalna na tylnej kanapie Captura jest jeszcze mniejsza niż mówią to suche pomiary. Dla siedzących 3 osób jest tam wyraźnie ciaśniej.
A same pomiary szerokości tyłu to:
-1370mm Captur vs 1436mm Sandero (szerokość między drzwiami nad podłokietnikami);
-1330mm Captur vs 1393mm Sandero (szerokość pomiędzy podłokietnikami drzwi);
Dodatkowo-860mm Captur vs 880mm Sandero (wysokość pomiędzy siedziskiem a dachem, mierzone z nachyleniem 14 stopni).
Poza tym miejscem z tyłu (i poza ceną) same plusy dla Captura
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-08-21, 08:17, w całości zmieniany 3 razy
Szkoda, że nie można w Sandero kupić mocniejszego silnika z automatem.
Ja na razie przejechałem 2000 tys km i na razie jestem zadowolony.
100 km za 16zł. Jaki samochód tak potrafi?
Zerkałem na Captura, ale ta cena..
Szkoda, że nie można w Sandero kupić mocniejszego silnika z automatem.
...
100 km za 16zł. Jaki samochód tak potrafi?
Zaraz by się okazało, że nie 15-16 ale z 20 zł za km(mocniejszy silnik - realne spalanie w górę, auto, automat - to samo).
Poza tym - no niektórym automatu brakuje (ja nie lubię automatu, ale moja żona myśli w połowie jak Ty - tzn. szkoda , ze nie ma automatu)
Wysłany: 2019-08-21, 11:57
Dymek, To prawda, tylna kanapa w Sandero jest szersza niż w Capturze. Mam wrażenie, że w Capturze z tyłu wygodnie mogą podróżować tylko dwie osoby, a w środku ktoś bardzo szczupły
Rzadko jednak wożę komplet pasażerów.
jodlasty, Podobno od 2020 Sandero będzie dostępna z podstawowym silnikiem 1.0 turbo. Silnik wolnossący 1.0 SCe ma być wycofany z oferty. Ciekawe
na razie nie wiadomo wczoraj byłem u mojego dilera w Płocku i powiedział że silniki tce 90 nadal będą w sprzedaży bo spełniają normę Euro 6d , to nie wiem o co to halo było z wyprzedażą itd nic nie wiadomo na wczoraj na temat LPG??! Natomiast można zamówić clio 90 tce LPG to ja się k...uwa potam o co kaman ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum