Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-17, 09:28
Mariusz napisał/a:
Należało się rumuńskiej motoryzacji
Tylko jaka to rumuńska motoryzacja ? :)
To auto z Rumunią ma nie za wiele wspólnego, oprócz emblematów DACIA i akumulatora :)
Całe auto składane z części Renault w Rumunii.
PS. Miałem ostatnio sytuacje, że podszedł dziadek do mnie kiedy dolewałem płynu do spryskiwaczy i zadał ironiczne pytanie : "A jak sprawuje się ten cygański silnik ?".
No myślałem że padnę ze śmiechu.
To auto z Rumunią ma nie za wiele wspólnego, oprócz emblematów DACIA i akumulatora :)
Całe auto składane z części Renault w Rumunii.
Zdecydowanie nie: owszem, (mniej więcej) cały projekt jest Renault, ale ogromna większość części jest w rzeczywistości wykonywana w samej Rumunii - nie wiem, gdzie fabryka kupuje surowce, ale tłoczenie blach, malowanie i montaż to nie jest składanie "z części Renault". To samo jest zresztą z silnikami, skrzyniami biegów i sporą częścią wszelkiego wyposażenia - fizycznie produkowane są albo w samej Rumunii, albo co najwyżej pochodzą od podwykonawców pracujących dla większości producentów branży motoryzacyjnej (np elektryka czy akcesoria plastikowe).
Dokładnie analogiczna sytuacja jest zresztą z "FSO" czy "FSM" (jakkolwiek by się teraz oficjalnie nie nazywali...).
Inna rzecz, że faktycznie termin "motoryzacja [w sensie narodowym]" (rumuńska, polska czy inna) nieco jakby zmienił znaczenie...
Ale tak czy owak - nie da się ukryć, że wydaje się niewyobrażalne (przynajmniej jeszcze w tym roku?), żeby akurat w Rumunii wygrało jakieś inne auto, niż Dacia... i jest to zasłużona wygrana.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-12-18, 17:03
laisar napisał/a:
ale ogromna większość części jest w rzeczywistości wykonywana w samej Rumunii
I tu się głęboko mylisz, ogromna większość części pochodzi od różnych producentów z różnych krajów, i tak :
Silniki produkowane są podobno w którymś z krajów afrykańskich, szkrzynie biegów robi jakiś kooperant Nissana, nie mówiąc o całej reszcie osprzętu pochodzącego od Boscha, Valeo, Magnetti Marelli, Delphi i innych porozrzucanych po całym świecie.
W tej chwili fabryki samochodów można spokojnie nazwać MONTOWNIAMI półproduktów. Nawet wiązki przewodów elektycznych są najczęściej wykonywane przez Delphi. Tłocznia blach też wcale nie musi należeć do Dacii, ponieważ Valeo robi większość blach dla większości teraźniejszych aut.
Natomiast jak widać od poddostawców dostają m.in.:
* półosie napędowe - ACI;
* okablowanie - VALEO;
* siedzenia - JCI;
* części z plastików termoformowalnych - EURO APS;
* układ wydechowy - CORTUBI;
* klimatyzacja i wentylacja - VALEO CLIMATE.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2008-12-18, 23:08, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum