Wysłany: 2019-02-07, 21:32 Optymalizacja nawigacji MNE (9.1.3), raz na zawsze.
Uwolnienie
Po fabrycznej aktualizacji do wersji 9.1.3 https://dacia.naviextras.com/shop/portal/newCatalog?selectedTab=2
1. Przygotować pendrajwa 4 GB, lepiej więcej, będzie to nasze archiwum, sformatować.
2. Pobieramy uwolnienie od kolegi „Anioła” pierwszy post
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=16469
czyli to:
https://www.dropbox.com/s...DHvBdr8bGa?dl=0
2. Przenieść ściągnięty plik na pena i rozpakować na penie. W pliku VIP.txt zmieniamy na VIP2
Idziemy do auta.
3. Włączyć Media Nav Evolution i po uruchomieniu włożyć pena w gniazdo USB czekamy na ikonkę menu
4. Z menu wybrać Menu rozszerzone, dalej archiwizacja i dalej wszystko oraz nawigację.
5. Powtarzamy pkt. 3, menu rozszerzone i uwalniamy to co mamy np. 9.1.3.
6. Z menu rozszerzonego wybieramy Total Commander, przyda się patyczek.
Dla operacji na plikach i folderach wystarczy je dłużej przytrzymać, by uzyskać podmenu. Przechodzenie w dół to dwuklik, w górę to 2 kropki w górze okna.
W pierwszym oknie ustawiamy własne USB, czyli MD, w drugim Storage Card4 i NNG, tu jest nasza nawigacja. Kopiujemy folder NNG na USB, na nim będziemy kopiować, wklejać i kasować co by przenieść zmiany do MNE. Tak najprościej i mamy pełną kontrolę nad wprowadzanymi zmianami. Zmieniany folder usuwamy z MNE, i w to miejsce kopiujemy wcześnie przygotowany na komputerze. Gdy coś popsujemy, żadne zmartwienie, mamy kopię w archiwum.
Od kolegi „d3mol3k” ściągamy potrzebne nam licencje stąd http://www.daciaklub.pl/f...8ed2d91496720b6
Folder LICENSE
1. Dodajemy licencję, która pozwoli na korzystanie z TCM:
1. Gdy nie ma ikonki wieży, w lewym dolnym rogu, musimy włączyć TCM w MICOM TEST.
To robimy tak jak kolega „d3mol3k”, szczegóły tu:
http://www.daciaklub.pl/f...f974310e57492d1
2. Gdy już wieża pojawi się, zakładamy folder TMC w folderze CONTENT. W folderze TMC umieszczamy pobrane licencje na korzystanie z tmc. W miejscu wieży pojawi się zator. Dla Polski wystarczą:
Kod:
Poland_CeTraffic
Poland_MediamobileNordic
Zmiana map
1. Ściągamy najnowsze mapy z licencją np. stąd:
http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=228
2. Pliki wybranych, tylko niezbędnych, map krajów, kopiujemy do wyczyszczonych folderów Map, Poi i Spedcam w folderze CONTENT. Typy folderów i plików oraz ich rola, dobrać co komu pasuje, tu:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=22393
3. Licencje na mapę dodajemy do folderu LICENSE, zbędne można usunąć. Gdy odpowiednia, zobaczymy znaki drogowe na ekranie.
Widok nieba i horyzontu
W folderze NNG jest plik sys.txt w którym zapisane parametry są nadrzędne dla programu. Za kąt widoku odpowiadają wielkości zapisane w parametrach [map] dla mapy i [camera] dla nawigacji. Po ich dodaniu z oryginalnego IGO które są, ale wyłączone, uzyskamy widok nieba.
Metodą prób i błędów stwierdzam, że wystarczający zapis parametru dla map to:
[map]
3d_max_tiltlevel=7800
3d_default_tiltlevel=7800
Jest on niezbędny by parametry [camera] były załączone.
W posiadanym programie jest oryginalny IGO, wielkości kąta pochylenia widoku są umieszczone w pliku: skincfg.ini. Tu do niego ścieżka:
Storage Card4\NNG\data.zip\ui_core\800_480.
Stąd wszystkie [camery] kopiujemy do swojego sys.txt.
Tu i dalej, więcej o widokach i roli [camer]:
http://www.my-navia.pl/vi...der=asc&start=0
Mój sys.txt wygląda tak i działa poprawnie można kopiować:
By nie muliło ograniczamy mapy tylko do używanych.
Płynniej będzie też bez widoku nieba. Możemy jednej kamery nie dodać, tam będzie jak fabryka dała.
Ja używam wszystkich widoków, daje rady. Wybieram opcje przyciskiem, działa poprawnie.
Tak ustawiona nawigacja przeżyje samochód. Nasza nawigacja będzie zawsze aktualna i zawsze pod ręką. W międzyczasie wymieniamy tylko mapy na nowsze. Nie aktualizujemy nawigacji.
Filmami bym sobie głowy nie zawracał. Audio załączy się samo po włożeniu pendrajwa do gniazda USB. Dobrze działa też muzyka ze smartfonu, przez bluetooth, po włączeniu media z BT.
@rolka - bardzo krótko, zwięźle i na temat.
Mam pytanie odnośnie widoku prędkości aktualnej GPS na widoku nawi - brakuje mi tego i czy jest możliwość wpisania w sysy odpowiedniej formuły - jeśli tak to jakiej.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Przecież masz trzy pozycje zbliżenia z góry i 3 pod kątem do wyboru.
Przyciski wyboru działają. Menu rozwijamy tą śrubką u góry, jest prościej niż Ci się wydaje.
Pochylenie jest dynamiczne i dostosowuje się do prędkości oraz odległości do najbliższego manewru.
Pozdr.
Ostatnio zmieniony przez rolka 2019-02-10, 20:58, w całości zmieniany 4 razy
Z ikoną prędkości większy kłopot. Trzeba by umieścić ikonę, której w posiadanej nawigacji chyba nie ma, albo źle szukałem, potem ustawić jej położenie, spasować z GPS.
Za dużo grzebania w programie.
I jeszcze by rozpraszała uwagę przez ciągłe porównywanie ze wskazaniami prędkościomierza
Ale nasza nawigacja informuje o przekroczeniu dozwolonej prędkości sygnałem i zmianą ikony dozwolonej prędkości, danymi z GPS.
Dla ustawienia tempomatu wystarczy.
Do wskazań prędkościomierza dodanie 5 km/h, to prawie poprawna prędkość.
Mapy wybieramy HERE, łatwo dostępne, najlepsze i chyba jeszcze za darmo(?).
Można co kwartał. Ale myślę, że raz na pół roku wystarczy. Chyba, że jakiś dalsza podróż to bierzemy jeszcze ciepłe.
Przy dalszych wojażach, po ściągnięciu map np. całej Europy przenieśmy je na pedrajwa, którego z „patyczkiem”
wrzucamy do schowka, w razie niespodziewanej potrzeby dodamy choćby na postoju. Normalnie to kompletujemy na komputerze, zawsze wygodniej.
Dużym obciążeniem dla procesora są pliki 3D i terenu (dem). W razie potrzeby można usunąć foldery building i dem. Ale chyba tak źle nie będzie. Nie sprawdzone.
Przy kopiowaniu w Total Commander, po skasowaniu zmienianego folderu możemy przeciągać dodawany folder pomiędzy oknami.
Wyszukiwanie celu podróży najprostsze to z ulubionych, dodawajmy tam te często wybierane. Po pierwszym wpisaniu jest opcja dodania do ulubionych.
Korzystajmy z punktów POI (Interesujące miejsca) proste i szybkie wyszukiwanie bez wpisywania, to olbrzymia baza adresowa. Podpowiedzi ułatwiają wybór.
Osobisty smartfon po sparowaniu w Bluetooth z MNE, pozostawiamy z włączonym Bluetooth na zawsze.
Stąd po wejściu do auta połączenia tel. przejmie na siebie MNE. W dole okna możemy przełączać się pomiędzy smartfonem a autem.
Wybierając MEDIA zauważymy, że muzyka ze smartfonu już tam jest.
Mając smartfon mamy Google Maps, a tam to już wszystko jest, nawet asystent, który wysłucha i znajdzie połączenie uwzględniając bieżące natężenie i utrudnienia ruchu.
To taka ostatnia deska ratunku.
Ale po co komu dwie nawigacje, gdy w naszej dacii jest ta najlepsza.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3839 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-11, 11:01
Belphegor napisał/a:
Przecież w MNE temperatura jest zawsze w tym miejscu.
Ale to się dopiero w Dusterze2 pojawiło a kolega ma Sandero, więc do wyświetlenia tam temperatury potrzebujemy dodatkowy moduł niestety. Sama aktywacja funkcji temperatury w MNE pokaże nam w tym miejscu tylko "kreseczki".
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-02-11, 11:05, w całości zmieniany 1 raz
Przy wyznaczonej trasie będąc w nawigacji, przyciskamy kwadracik z pozostałym czasem i odległością, pod strzałką następnego manewru W opcjach mamy symulację.
Symulując możemy zwiększać prędkość do x8 i przeskakiwać do kolejnych manewrów.
Przy trasie w górach mamy ładne widoki.
Przy dużych górach, możemy zmienić widok, gdy góra zasłoni drogę.
Procesor poci się ale daje rady. Najwyżej będzie pokaz slajdów.
Ostatnio zmieniony przez rolka 2019-02-11, 11:42, w całości zmieniany 8 razy
Jeszcze parę uwag dla laików i leniwych
...
Dużym obciążeniem dla procesora są pliki 3D i terenu (dem). W razie potrzeby można usunąć foldery building i dem. Ale chyba tak źle nie będzie. Nie sprawdzone. ...
teoretycznie są ale praktycznie nie zauważyłem zbytniego obciążenia przy zestawie map Here 2018Q3 (obecnie najnowsza) Polska + kraje ościenne + Szczecja i Holandia dla kpl. map dla Polski, Niemiec i Holandii (budynki, teren, znaki i coś tam więcej bez map dla ciężarówek).
I uwaga odnośnie DEM - terenu wydaje mi się że w miejscach gdzie mapa posiada takowe dane w widoku nocnym nawi pokazuje dem w kolorze dziennym ale tu pewność na 99%.
z map DEM znalazłem:
U mnie na zachodniopomorskim w grafikach powyżej widać cieniowanie pagórków, większe efekty dopiero zobaczyłem w okolicach Jeleniej Góry
@gggg - dla dem i budynków nic nie robisz - wgrywasz pliki do odpowiednich folderów. auto zamiast strzałki to już zmiana wpisów bodajże i dodanie plików graficznych w odpowiednie miejsce - ale tego nie robiłem choć korciło mnie.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2019-02-11, 18:01, w całości zmieniany 4 razy
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-02-11, 18:19
Ja mam autko i trzeba w pliku txt zrobić wpisy i dodałem pliki graficzne.
Do terenu i budynków mam jeszcze wpis
[map]
3d_buildings=1
3d_landmarks=1
3d_buildings_distance=2
3d_dem=1; 3D terrain
3d_dem_detail=3 ; detail of 3D terrain (0 = none, 1 = low, 2 = medium, 3 = high)
nie wiem czy go usunąć.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-02-11, 18:28, w całości zmieniany 2 razy
A może tzw. "skórki" dają widok autka, tylko po co? Budynki inaczej wyglądają na ekraniku - wieżowce, inaczej z pozycji kierowcy - ściana z lewej, ściana z prawej. Droga znika za górą? A ja właśnie wtedy patrzę na navi, widzę, czy za szczytem nadal jest prosto, czy czeka mnie zakręt. Jeśli na navi zobaczyłbym przełęcz i koniec widocznej drogi w chmurach, to korzyść z tego żadna. Dobrze, że jeszcze prowadząc we mgle nawigacja nie dodaje mgły, bo też wtedy korzystam z informacji, jak daleko jest do zakrętu (wtedy navi obserwuje pilot i ostrzega, ja patrzę we mgłę).
3. Dodatkowa licencja, pozwoli na korzystanie z widoku terenu i obiektów w 3D:
Kod:
iPhone_Primo_ISR@1101_(NNG,_DEM,_3D,_PST,_CAR,_JV,_Google,_TMC)_(v2.1)_
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum