Wysłany: 2023-01-10, 20:30 Sandero III - dołożenie tylnych głośników
Witam
Mój pierwszy post na forum, witam wszystkich.
Właśnie odebrałem swoje sandero w wersji essential z radiem media control i tylko z 2 głośnikami.
Tweetery wiem, ze można dołożyć.. już nawet znalazłem kabelki do nich idące.
Pytanie jest, gdzie znajdę kabelki idące do tylnych głośników ewentualnie gdzie się znajduje radio i jak się podłączyć do niego aby wyprowadzić kabelki do tylnych drzwi?
Przerabiał ktoś temat?
Witam ponownie!
Dzisiaj rozebralem deskę, aby dostać się do radia i wyglada na to ze jest 8 kabli głośnikowych podłączonych pod radio.
Rozebralem wtykę przy drzwiach ale kolory dodatkowych kabli się nie zgadzają i po podłączeniu pod głośnik nic nie gra.
Pytanie jest teraz, gdzie znajdują się te kable abym mógł je doprowadzić do tylnych drzwi?
Patrzyłem pod plastikami na słupku, pod wykładzina.. ale nic nie znalazłem. Gdzie są one ukryte?
Jest centralne ustawienie w aplikacji w telefonie. Na wyświetlaczu w liczniku nie ma możliwości ustawienia przód/tył. Jest tylko balans lewo/prawo.
Może tylne głośniki są dezaktywowane i trzeba je uruchomić ? Chociaż z drugiej strony kolory kabli z tylu radia nie zgadzają się z kolorem we wtyczce przy drzwiach.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3852 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-01-13, 08:57
mazigt12 napisał/a:
Na wyświetlaczu w liczniku nie ma możliwości ustawienia przód/tył. Jest tylko balans lewo/prawo. Może tylne głośniki są dezaktywowane i trzeba je uruchomić ?
Nie miałem styczności z systemem MediaControl, ale zawsze w Daciach mających standardowe radia czy MediaNav, jeżeli nie było fabrycznie tylnych głośników, to opcja działania tylnych głośników i "fader" była nieaktywna- wyłączona po prostu w menu serwisowym. Obsługa tylnych głośników w aplikacji Dacia Media Control na telefonie prawdopodobnie istnieje zawsze, bo aplikacja nie ma informacji zwrotnej o wyposażeniu danego egzemplarza samochodu w głośniki.
Sprawę rozwiązałem w sposób następujący.
Wzmacniacz 4 kanałowy z wejściem hi input podłączone pod głośniki przednie. W tylne drzwi poszły głośniki rockford fosgate 165mm. W podszybie gwizdki z tego zestawu a do bagażnika subwoofer hertz 30cm.
Teraz to gra już całkiem przyjemnie. Następny krok to wymiana głośników w przednich drzwiach na coś lepszego.
bez wygłuszenia drzwi wyrzuciłeś pieniądze w błoto.
Na przód odseparowany pod wzmacniacz w bagażniku SUB. Na tylne drzwi zostawiasz seryjne i podpinasz je pod zasilania radia tylko dolny filtrem odcinasz wszystko poniżej 500 Hz
bez wygłuszenia drzwi wyrzuciłeś pieniądze w błoto.
Na przód odseparowany pod wzmacniacz w bagażniku SUB. Na tylne drzwi zostawiasz seryjne i podpinasz je pod zasilania radia tylko dolny filtrem odcinasz wszystko poniżej 500 Hz
dokładnie, jest szansa że ja mam lepszy dzwięk z seryjnym 6-głośnikowym audio ale z dobrym wygłuszeniem niż on
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum