Wysłany: 2024-06-20, 09:43 Dziwny metaliczny dźwięk podczas jazdy - Dacia Sandero
Od kilku dni słyszę w swojej Dacii dziwny metaliczny dźwięk — jakby coś uderzało o metalowy element. Nie jestem żadnym ekspertem jeśli chodzi o samochody, ale odkryłem dziwną rurkę z przodu z lewej strony na podwoziu. Prawdopodobnie to ona uderza o osłonę. Nie mogę nigdzie znaleźć jak to powinno wyglądać poprawnie i do czego ta rurka służy. Pomożecie?
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 49 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1737 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2024-06-20, 10:33
Rurka to odpływ wody spod akumulatora. Jest to plastikowa rurka, która raczej nie będzie wydawała takiego dźwieku. Ale można ją np. owinąć filcem, czy zdemonotwać i będzie wiadomo czy to jest winowajca.
Rurka to odpływ wody spod akumulatora. Jest to plastikowa rurka, która raczej nie będzie wydawała takiego dźwieku. Ale można ją np. owinąć filcem, czy zdemonotwać i będzie wiadomo czy to jest winowajca.
Dziękuję za odpowiedź. Owinę ją gąbką i sprawdzę, czy to jest to. Dam znać!
Panowie, nadal szukam na własną rękę :) Sprawdziłem te metalowe osłony na podwoziu - i nic.
Ten metaliczny stukot wydobywa się jak np. jadę po większej dziurze lub jest jakaś hopka.
Auto przeszło 2 przeglądy w marcu i wszystko było cacy.
Marka: Fiat
Model: TIPO II Sedan
Silnik: 1.4 16v 95km
Rocznik: 2019
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1835 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-07-15, 21:52
obstawiam amortyzator. Swego czasu w dusterze 1 tez słyszałem dziwne nie do określenia dźwięki, kiedy przejeżdżałem przez lekkie nierówności. Później w Dusterze 2 też co jakiś czas miałem te same dźwięki ale temat olałem.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 109 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3719 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-07-16, 10:29
keisyzrk napisał/a:
Szukanie po omacku..jedź na stację diagnostyczna, sprawdza auto i po problemie.
Daj Pan spokój... Ja słyszę postukiwanie z prawej strony od ponad 2 lat i ani ja, ani żaden Święty nie może znaleźć źródła. A diagności na SKP to w ogóle tych stuków nie słyszą ...
tez to juz zauwazylem po tylu latach, na stacji SKP nic nie znajda w zawieszeniu, chyba ze naprawde rozpadajacy sie / z wielkim luzem element zawieszenia, moment przed agonia.
Marka: Fiat
Model: TIPO II Sedan
Silnik: 1.4 16v 95km
Rocznik: 2019
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1835 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-07-16, 12:15
keisyzrk napisał/a:
Szukanie po omacku..jedź na stację diagnostyczna, sprawdza auto i po problemie. Przegląd miałeś w marcu..a stukanie słyszysz od kilku dni..
Moich amortyzatorów na żadnej stacji nie zdiagnozowali a byłem chyba na 3 czy 4. Ja nadal będę upierał się że winne sa amortyzatory lub poduszki ale raczej amortyzatory.
Szukanie po omacku..jedź na stację diagnostyczna, sprawdza auto i po problemie.
Daj Pan spokój... Ja słyszę postukiwanie z prawej strony od ponad 2 lat i ani ja, ani żaden Święty nie może znaleźć źródła. A diagności na SKP to w ogóle tych stuków nie słyszą ...
Poruszaj maską silnika i zobacz czy nie ma luzu. Jak jest luźna to lubi wpadać w drgania i rezonans roznosi się po karoserii. Wydaje się jakby z prawej strony przy kole. Po podniesieniu maski widać cztery gumowe korki . Nakleiłem na nie gumowe podkładki do mebli co usztywniło maskę i ucichło
Wersja: Outdoor Pomógł: 109 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3719 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-07-29, 08:59
Marcyś napisał/a:
Poruszaj maską silnika i zobacz czy nie ma luzu. Jak jest luźna to lubi wpadać w drgania...
Nie, nie... Stuki z maski to wyczajałem od razu po zakupie, odboje wymienione na regulowane. A tu kwestia ewidentnie czegoś w układzie zawieszenia od prawego koła... a luzów brak
Ale w czasie normalnej jazdy, ani na prawdziwych wybojach nie słychać, tylko przy wolniutkim toczeniu po drobnych nierównościach. Już dawno nie szukam źródła, olewam. Może faktycznie amortyzator... chociaż te stuki generują bardziej ruchy koła "przód-tył" a nie "góra-dół".
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-07-29, 09:17, w całości zmieniany 2 razy
Chyba daćki lubią generować dziwne odgłosy z prawej strony, gdzie ciężko jest namierzyć przyczynę i usunąć problem. Przykładem może być moja MCV-ka. Problem występuje od jakiś 2 lat, czyli przy mniej więcej 60 tys km przebiegu.
Otóż podczas jazdy od 60, a już tak dobitnie od 70 km/h słychać odgłos szumu z prawej strony tak mniej więcej jak nadkole przedniego koła. po przekroczeniu pewnej prędkości pow 120 km/h odgłos przestaje być słyszalny. Najlepsze jest to, że mam wrażenie że ten szum czasem się przemieszcza i raz go słyszę z przodu, by po chwili gdzieś ze środka drzwi , a potem nagle jakby z tyłu.
Zabrałem kiedyś znajomego ze sobą na przejażdżkę, by zlokalizował miejsce występowania w tych odgłosów i on doszedł do wniosku, że to się niesie od tyłu i winne mogą być łożyska w bębnach. Niewiele się namyślając zakupiłem kompletne bębny. Dla szpanu psiknąłem czerwoną farbą, szybka wymiana, z owym ziomkiem wracam do domu i cisza. Zadowolony, że znalazłem rozwiązanie...... aż do momentu jak hałas pojawił się na nowo........
.......i teraz tak sobie dumam i rozkminiam, czy aby przyczyną tego stanu rzeczy nie jest przypadkiem przyczepka, którą kupiłam po 2 latach użytkowania Dacii?
Na pewno wykluczam silnik, bo hałas generuje się tylko podczas jazdy przy stałej prędkości w pewnym zakresie obrotów jak i przy jeździe z górki na luzie. Na pewno wykluczam tarcze i klocki, bo są nowe i tu nic się nie zmieniło. Być może łożyska w piaście? a może półoś .... sam nie wiem?
A może pojawiła się jakaś dziura, szczelina, gdzie dmucha sobie powietrze?
Fajnie byłoby rozwiązać powyższy problem i czy ktoś miał podobnie?
A czasem jest tak, że przejeżdżę kilka dni i nie słychać nic....
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2024-08-02, 07:30, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2024-08-02, 07:39
nowy napisał/a:
Otóż podczas jazdy od 60, a już tak dobitnie od 70 km/h słychać odgłos szumu z prawej strony tak mniej więcej jak nadkole przedniego koła. po przekroczeniu pewnej prędkości pow 120 km/h odgłos przestaje być słyszalny...
Hehe, bardzo podobne objawy miałem kiedyś- w zakresie prędkości ok. 60-110km/h słyszałem z okolicy prawego nadkola/silnika szum przypominający szum łożyskowy a czasami przechodzący w chroboty, pogwizdywanie i telepanie. Nie było to zupełnie zależne od pracy silnika a jedynie od prędkości.
Jeździłem tak kilka dni poszukując przyczyny, aż do momentu, gdy jechałem w deszczu i problem się wyjaśnił... Dziwne hałasy generowały założone tydzień wcześniej, nowe wycieraczki Boscha a konkretnie prawa wycieraczka, gdy była w położeniu spoczynkowym. Wystarczyło aby podczas pracy wycieraczek przesunęła się kilka cm do góry i hałas znikał. Wyrzuciłem z ulgą to pseudo-markowe gó...no...
U Ciebie to pewnie nie to, ale taka historyjka- może się komuś też to przydarzy.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-08-02, 07:42, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 908 Skąd: EL
Wysłany: 2024-08-02, 07:44
nowy napisał/a:
A może pojawiła się jakaś dziura, szczelina, gdzie dmucha sobie powietrze?
Ja bym zaczął od wzrokowo-dotykowego przeglądu elementów - szczelin, elementów które mogą wibrować pod ciągłym naporem powietrza, uszczelek w drzwiach. Trudne do wykrycia przyczyny na postoju, kiedy problem pojawia się przy prędkościach 60-70 kmh. Ale jeśli udałoby się znaleźć elementy nadwozia lub podwozia, które troche odstają od normy (np. element z prawej strony różni się od elementu z lewej), to może byłby to jakis dobry strzał. U mnie ten problem nie występuje, albo nie zajął on mojej uwagi, wiec jesli występuje, to na razie problem jest błahy.
już 2 lata się z tym bujam i gdyby to pogarszało właściwości jezdne, a co za tym idzie bezpieczeństwo moje i innych użytkowników, to już dawno bym się tym zajął aż do wykrycia problemu. A tak póki jest to akceptowalne dla moich uszu to jeżdżę i rozkminiam.......
Czasem mam wrażenie, że ten odgłos zależny jest od kierunku wiatru, ale tu mogę się mylić
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2024-08-02, 11:14, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 908 Skąd: EL
Wysłany: 2024-08-02, 13:21
Moge sobie wyobrazić, że z predkościami jazdy 60-70 kmh jakaś szczelina niedokręconego/poluzowanego/pęknietego nadkola/osłony silnika zaczyna wibrowac/szumieć/gwizdac od naporu powietrza. Efekt nie wystepowałby przy mniejszej prędkości jazdy, poniżej 50 kmh (zbyt mały opór/napór powietrza) oraz przy zbyt dużej, powyżej 60 kmh (z powodu większego rozsunięcia elementu/ powiększenia szczeliny i mniejszego przepływu powietrza przez nią). Jeśli cos takiego znajdziesz, to dobrze byłoby to (testowo) zakleić/skręcić/dokręcić czymś i sprawdzić efekt przy jeździe 50-60 kmh, przy ktorej wcześniej pojawiał sie problem. Może lusterkiem o cos zahaczyłeś - taki strzał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum