Wysłany: 2025-07-31, 06:55 Lodgy 1.6 mpi K7M nierówna praca na zimnym silniku
Witam, od pewnego czasu mam mały problem z Lodgy. Po jakimś czasie od odpalenia zaczyna nierówno pracować na zimnym silniku. Po przejechaniu pewnego dystansu wszystko wraca do normy silnik ładnie pracuje.
Wymieniłem cały układ zapłonowy, czyszczenie przepustnicy, od regulacji luzów zaworowych przejechane ok 13tyś km. Dzisiaj podłączyłem ELM i CarScanner wypluł taki wykres jak na zdjęciu. Czy na te wskazania wpływa tylko czujnik temp. czy coś jeszcze może być i pytanko czy to może być przyczyna mojego problemu ?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3786 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-07-31, 10:02
Wymień czujnik temperatury płynu. Kosztuje parę groszy i będziesz wiedział skąd te piki. To może być przyczyna, komputer zwiększa dawkę paliwa przy spadku temperatury.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2025-07-31, 10:05, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum