Wysłany: 2025-02-24, 11:35 Złe działanie czujnika parkowania tył
Witam
W moim Dusterze z oryginalnymi czujnikami tyl pojawił się problem.Prawdopodobnie jakiś czujnik działa jak chce,pika mimo braku przeszkody, raz ciągle raz przerywanie.Dokladne czyszczenie nic nie daje. Brak błędów w komputerze, jak sobie z tym poradzić? Czy wypięcie czujnika spowoduje jakiś błąd bądź dezaktywacja systemu? Czy tylko skasować wystarczy w ecu tweater czy może konieczna jest jakaś głębsza kalibracja? Kupiłbym nowy i po kolei wymieniał licząc że trafię w właściwy.
jeśłi moduł nie pracuje po wyjęciu kluczyka to jest nie zasilany. Jeśli jest nie zasilany to jego odłączenie i ponowne podłaczenie nie wywoła błędu. Taka reinstalacja tego samego czujnika może rozwiązać ewentualne problemy ze stykiem. Dwupinowe czujniki cofania raczej nie są zaprogramowane w module (pozatym to Dacia;)) tylko jego ewentualna pozycja jest determinowana kanałem do którego są podłączone. Reasumująć można testować podmianę czujnika po wyłaczeniu zasilania dla pewności, choć na 99.999% można to też robić jak jest on zasilany. Tzn znaczy to go nie uszkodzi choć może zwiesić moduł i itak trzeba będzie odciąć zasilanie.
Odświeżę temat.Kupilem nowy oryginalny czujnik,stare sprawdzałem miernikiem i tylko jeden minimalnie odbiegal. Niestety po podmianę problem jest nadal.Podmienialem po kolei ale brak poprawy.Tak sobie myślę że może to wina ledowe Zarowki wsteczne? Bo zaraz po zakupie zmieniłem.A podobno wszystko działało ok (tak twierdzi sprzedawca) co myślicie? W starym aucie podłączając czujniki nie oryginalne to wspinałem się w wsteczny może tu też tak jest i może ten led coś zakluca?
Jeszcze myślę kupić używkę moduł i podmienić.Ewentulnie jak sprawdzić wiązki miernikiem? Odpiąć przy module i sprawdzać miernikiem czy jest sygnał z czujnika? Tak jak to sprawdzałem na samych czujnikach?
Cześć sąsiad.
Zamiana żarówek na ledy to może być to.
Hej sąsiad 😁 zmieniłem na zwykłą i odpukać na 10-15 prób jeżdżenia cofania wydaje się że jest ok.Czytalen że bliskość Leda i czujnika koło siebie emituje zaklucenia.Oby to było to, ale niestety te słabe żółte światło wsteczne jest tragiczne
Kwestia przyzwyczajenia, cofam z takim oświetleniem od 4 lat, jak by nie było kamera ułatwia życie w dobrych warunkach pogodowych za dnia, jakość wieczorową porą sam wiesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum