Ja bez tego urządzenia w ciemno, tylko na słuch bym obstawiał, że Bigster jest ciut lepiej wyciszony, bo przy tych samych prędkościach wydaje się ciszej. Te nasze pomiary chyba to potwierdziły.
Szyby dociągnięte w obu autach, w Bigsterze osłonka dachu zasunięta, radio wyciszone, nawiew na poziomie "1". Staraliśmy się w obu autach mieć identyczne warunki. Różnica to koło 17 vs 18 (opony tej samej marki i te same), no i bryła Bigstera wyższa i odrobinę bardziej kanciasta. Duster po pierwszej wymianie oleju i po ceramizerze, Bigster dopiero na dotarciu - ale nie wiem czy to może mieć wpływ, bo ogólnie silnik to najmniej co w tych autach słychać, jest bardzo cichy. Tutaj głównie wiatr i może opony, choć obstawiam, że te wcale nie są głośne, więc 80% głośności robi wiatr.
Aby rozwinąć to porównanie zrobimy taki sam pomiar w Duster 1 polift 1.6 4x2 (niestety mam go na zimowych) i w Duster 2 przedlift 1.0 4x2 (niestety mam go na zimowych).
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1392 Skąd: Kępno
Wysłany: Wczoraj 10:33
Obiektywny test fizycznych wartości, ale równie ważne jest percepcja hałas - jak uciążliwy jest hałas w dusterze a jak w bigaterze. Przecież charakterystyka fazowa i częstotliwościowa w takim pomiarze nie wyjdzie ale jest ważniejsza w odczuciu komfortu akustycznego niż sama intensywność zmierzona w eksperymencie. Nie żebym podważał wartość pomiaru, ale dopytuje od odbiór - czy mieliście jakieś refleksje na ten temat ?
Różnice w zależności od prędkości są różne, więc charakterystyka hałasu jest ewidentnie różna. 1dB to nie jest z jednej strony dużo, ale z drugiej Bigster przy 120km/h jest praktycznej tak samo głośny jak duster przy 100km/h co już jest konkretna korzyścią.
Ciekawi mnie jak będzie się do tego miał duster 2fl 1.0 - będę miał jakieś obiektywne (choć cząstkowe) dane do porównań co dałby mi Bigster w trasie ;)
Po przesiadce z D1 do D2 było bardziej komfortowo, było ciszej. Po przesiadce z D2 do D3 różnica wydała się jeszcze większa, niż między D1 i D2. Po przesiadce z D3 na B również poziom hałasu wydał się mniejszy, więc bez pomiarów mój rozum podopowiadał, że Bigster jest jeszcze lepiej wyciszony. No ale to tylko moje osobiste odczucia, wrażenia.
Po przesiadce z D1 do D2 było bardziej komfortowo, było ciszej. Po przesiadce z D2 do D3 różnica wydała się jeszcze większa, niż między D1 i D2. Po przesiadce z D3 na B również poziom hałasu wydał się mniejszy, więc bez pomiarów mój rozum podopowiadał, że Bigster jest jeszcze lepiej wyciszony. No ale to tylko moje osobiste odczucia, wrażenia.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1392 Skąd: Kępno
Wysłany: Wczoraj 12:50
Kawał roboty panowie wykonaliscie. Ale na podstawie tego eksperymentu nie wybrałbym ;) obiektywnie, pomiarowo nie ma różnic który są dla mnie istotne -tzn powyżej 3dB w większości interesujących mnie prędkości. Ale tak jak napisałem - jeszcze ważniejsze będą odczucia więc bez długotrwałych jazd porównawczych u mnie się nie obejdzie ;)
Dodajmy, że (odczuwalnie):
- 1bB więcej to ok. 12% głośniej,
- 2bB więcej to ok. 26% głośniej,
- 3dB więcej to ok. 41% głośniej,
- 6dB więcej to prawie 100% głośniej.
Myślę że ważniejsza jest różnica pomiędzy prędkością 90km/h a 140 km/h.
Mamy 7,2 dB różnicy dla Dustera i 5,7dB dla Bigstera biorąc pod uwagę twoje dane najniższego hałasu. To jednak sporo i zapewne ma związek z aerodynamiką obu samochodów.
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 Wczoraj 14:27, w całości zmieniany 1 raz
Myślę, że na bank jest coraz słabszy, ale te moje wrażenia to z ostatnich kilku tygodni, bo wszystkimi modelami jeżdżę :) Niektórymi mniej, innymi więcej, ale wszystkie pracują u mnie w firmie. Może z wyjątkiewm tej pierwszej D1 polift 4x4 1.2TCe, bo ona została oddana po wynajmie 3-letnim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum