Wysłany: 2025-05-27, 09:14 Samodzielna wymiana oleju, a EasyService - Jogger
Czy mogę samodzielnie wymienić olej i filtr mając gwarancję EasyService? Zaraz stuknie mi 15000 km przebiegu, a nie uśmiecha mi się przepłacać za taką usługę w ASO, pierwszy serwis dopiero przy 30000 km. Pozdrawiam
Nie wiem jak Jogger, ale Duster i 2 Sandera miały korek spustu oleju fabrycznie maznięty farbą tak aby było widać, że był odkręcany . Jeśli nic do 30 tys nie będzie się działo to pewnie nikt się nie będzie czepiał, gorzej jak jak przed pierwszą oficjalną wymianą silnik ulegnie uszkodzeniu, a gwarant będzie się starał zwalić usterkę na nieautoryzowaną wymianę oleju.
Ja co drugą wymianę (właśnie co 15tyś) robiłem poza serwisem. Kupuję oryginalne filtry i olej. Nigdy nie było problemu. Jedynie pierwszą wymianę po 3000 po dotarciu zrobiłem w serwisie, na wszelki wypadek, żeby nie było widać że korek odkręcany pierwszy raz przeze mnie.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 640 Skąd: Poznań
Wysłany: 2025-05-31, 22:29
Te ciapki na śrubach są dla kontrolera jakości w fabryce. Potwierdzają dociągnięcie jej na wymagany moment i tyle. To że czasem są zrobione tak, że wyglądają jak znacznik położenia łba względem podłoża wynika tylko z tego, że monter akurat tak machnął pisakiem. Dedykowane do takich operacji klucze dynamometryczne robią automatycznie dla przykładu tylko kropki na łbach, bo tyle wystarczy. Można sobie zrobić swój znacznik i nikt nie będzie w serwisie wnikał czy jest oryginalny :D
Tych ciapków w Daciach jest niesamowita ilość. Niemalże każda kostka elektryczna jest ociapkowana nie wspominając o śrubach. W innych autach tak nie było.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum