Przy włączonej klimie słychać dziwny odgłos niby przelewanie wody, niby ocieranie metalowych części. Próbowałem nagrać to telefonem, ale wiadomo że jakoś takich nagrań nie jest najlepsza. W załączonym pliku dźwięk ten jest słyszalny ok 5 sekundy i już całkiem nieźle ok 14 sekundy. Na nagraniu dźwięk jest dość cichy, w samochodzie słychać go o wiele lepiej, ale pewnie radio by zagłuszyło.
Jeżeli klima działa także przy wyłączonym silniku (a nie tylko nawiew) to w takiej sytuacji dziwnych dźwięków nie ma. Tylko przy włączonym silniku przy każdej prędkości chłodzenia.
I teraz, czy to jest normalne i czy ja jestem przewrażliwiony, czy też mam problem?
Do serwisu i tak muszę pojechać z inną sprawą, tylko nie wiem czy mam robić z siebie głupka.
zupełnie niepotrzebne skrupuły... nawet jeżeli okaże się, że wszystko jest o'kay to przecież to tylko dobrze świadczy o Tobie, że dbasz o samochód a niewiedzy nie ma się co wstydzić... nie każdy musi się znać na wszystkim...
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2011-05-08, 08:14
klimatyzacja działa tak samo jak lodówka więc sam odpowiedz sobie czy dziala bez prądu czy pracy silnika, druga sprawa w pierwszych sekundach pracy sprężarki można usłyszeć takie coś bo sprężarka zaczyna pompować czynnik chłodniczy i wzrasta ciśnienie.
Po dłuższym używaniu klimy dalej to słychać??
Za jedną drogą do ASO można zapytać się to nic nie kosztuje kto pyta nie błądzi
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Ten dźwięk jest przez cały czas działania klimy. Nie jeździłem teraz w dłuższe trasy więc nie mogę zweryfikować jak się będzie wtedy zachowywała, ale odgłosy są cały czas.
Zdarzyło mi się też tak, że w samochodzie było czuć jakąś chemię, ale nie wiem czy to było z klimy czy też z zewnątrz jakiś zapach się przyplątał.
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2011-05-08, 18:29
Rozumiem Twój niepokój. Jak będziesz w serwisie to zgłoś problem hałasu oraz smrodu. Jak będzie potrzeba to niech mistrz serwisu przejedzie się z Tobą samochodem i powiesz mu dokładnie o co chodzi
Ja miałem tak w poprzednim sezonie (w 10 letniej 306), okazalo sie ze problem pojawil sie gdyz 'padla' chlodnica, najpierw dziwne dziweki, a po jakim czasie przestala chlodzic. moze po prostu rozszczelnil sie uklad
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum