Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-02-07, 19:38 Liczba mandatów - ankieta!!!
Dzisiaj na psa urok dostałem pierwszy w życiu mandat za zbyt dużą prędkość. Stało się, po ponad 22 latach ciągłej jazdy. W terenie zabudowanym 83 km/h - 200,-zł i 6 pkt. Teren zbudowany tylko z nazwy w zasadzie zadupie, ale tabliczki z oznaczeniami terenu zabudowanego - stoją. Najlepsze jest to, że zawsze zwalniam w zabudowanym (bo mogą stać) - dzisiaj się po prostu zamyśliłem.
Zainspirowany tym zdarzeniem - umieszczam niniejszą ankietę (oczywiście w celach edukacyjnych ku przestrodze potomnych ).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-02-07, 20:38, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2011-02-07, 21:10
Mój jedyny mandat za prędkość był spowodowany moją chęcią edukowania kogoś. To było ładnych parę lat temu. Strasznie mnie zdenerwowała jadąca przede mną pani kierownik, która gadając przez komórkę jechała naprzemiennie dwoma pasami: lewym i środkowym. Zaaferowana rozmową na trąbienie nie reagowała, to się zdenerwowałem jeszcze bardziej, że nie dość, że gada to wcale nic nie widzi i nie słyszy co się w koło dzieje, zawziąłem się moim polonezem i ją prawym pasem na klaksonie wyprzedziłem i już zamierzałem ją przyhamować, a może nawet i zatrzymać oraz pouczyć, kiedy to mnie zatrzymano i pouczono mandatem na stówkę :|
Ja jak to chłop - przez 10 lat nic (a jeżdżę 17 lat), a przez ostatnie pół roku to 4 szt wpadły. Ale to jeszcze nic - moja połowica jeździ już 13 lat i dokładnie w 13 rocznicę odebrania prawka dostała swój PIERWSZY mandat i oczywiście za prędkość - wsiadła do Dastiego i sie zapomniała.
dlaczego wszystko powyżej 4 jest w jednym worku ? ;)
Oczywiście z tymi niewypisanymi mam powyzej 4. Ale chyba średnio wychodzi mi 1 na więcej niż 100kkm, a te co się zdażyły zawsze były na początku widełek punktowo/kwotowych :)
Kierowcy Daci (2011) stanowią, specyficzną grupę bardzo rozsądnych i kulturalnych kierowców. (Przy okazji wywołam nowy temat, i uzasadnię to w szczegółach )
A takie mandaty to przypadki losowe i anie zawinione faktycznie.
Spoko.
Kierowcy Daci (2011) stanowią, specyficzną grupę bardzo rozsądnych i kulturalnych kierowców. (Przy okazji wywołam nowy temat, i uzasadnię to w szczegółach )
Owszem, ale ja bym się nawet odważył ująć to w szerszej perspektywie - właściciele nowych, budżetowych samochodów preferują umiarkowany styl jazdy. Dziś jest to np Dacia, dawniej daewoo, fso, niektóre fiaty itp. Gdyby komuś zależało na super osiągach za te 30-50tys. zł kupi używany, dużo mocniejszy wóz jakby nie patrzeć
benny86 masz rację, kupujesz dacie bo już nie potrzebujesz super osiągów. Ale można być rozsądnym i kulturalnym kierowcą a przekraczać prędkość i łamać przepisy a mimo to nie mieć mandatów. Wystarczy znać trasę, mieć cb, ktoś mignie, patrol akurat kogoś spisuje ...
ps. ja bym do ankiety dodał ilość mandatów na 100tys przejechanych km. Jak się ma jeden mandat kierowcy zawodowego z przebiegiem 1mln km do 0 mandatów niedzielnego kierowcy z przebiegiem 5 tys km?
Ostatnio zmieniony przez jacusb 2011-02-08, 09:11, w całości zmieniany 1 raz
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2011-02-08, 17:36
Mi wpalo też kilka. Tych wypisanych i tych niewypisanych... Prędkość, światła p-mgłowe przednie, czerewone światło (choć żarówka od pomarańczowego na pewno była jeszcze ciepła ;) )... Te nie wypisane głównie za prędkość...
I tak najbarziej "zabolał" ostatni, jaki przytuliłem w Luksemburgu: 290 EUR, oczywiście bez punktów.
No w takim przeliczniku to mi wychodzi ?.....
maluch - 240000 km (w 3 lata)
CC - 95000km (4 lata)
pug306 - 140000km (8 lat)
berlingo - 30000km (1,5 roku)
H200 - 30000km (2 lata)
służbowe - 20000km
RAZEM: 550000 km (17 lat)
mandaty - 8 szt (wszystkich)
co daje 0,00001454 mandatu na 1 km
lub 1,45 szt / 100 000 km
to dużo czy mało
i nie jestem zawodowym kierowcą - tylko budowlańcem (z zamiłowania i tradycji cieśla - i od kilku lat to moje zajęcie - 4 pokolenie)
Ostatnio zmieniony przez malygabrys 2011-02-08, 18:34, w całości zmieniany 2 razy
maluchem 240000 km w ciągu 3 lat? - no to wielki szacun
zdarzało mi się robić maluchem trasę 5500 km w ciągu dwóch tygodni ale to nie częściej niż raz na rok... ale Twoje osiągi to jednak co innego...
jeździłem jako majster - kierownik po budowach w firmie a najczęściej miałem 3 - w skrajnym przypadku - Chodzież, Piła, Tuczno - malucha tankowałem raz dziennie, a czasami dwa razy dziennie - i jeszcze dojazd do firmy z domu 40 km w jedną stronę - na operatywkę z szefem. i tak codziennie - latem to czasami nie pamiętałem jak się nazywam.
No i raz w miesiącu olej minimum - ale firma płaciła kilometrówkę - to się żyło - (lata 94-97 XX w.)
ale można dać radę
Ostatnio zmieniony przez malygabrys 2011-02-08, 18:58, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum