Temat ten nurtuje mnie dość długo - czy ktoś wie może na ile liczona jest trwałość elementów napędu 4x4 w Dusterze? Szczególnie chodzi mi o sprzęgło - w każdej sytuacji poza całkowitą blokada na sprzęgle następuje tam uślizg i siłą rzeczy "coś" się musi chyba zużywać?
Kiedy można się spodziewać konieczności wymiany tego sprzęgła i ile ono kosztuje?
Sprzęgło w ogóle nie występuje jako część zamienna (nie znalazłem go także na szybko w żadnym sklepie), co teoretycznie powinno oznaczać resurs co najmniej na poziomie gwarancji - a może i zakładanego życia samochodu? [;
Natomiast cały tylny "most" kosztuje w ASO niecałe 6 kzł (chyba nie tragicznie...?).
W sumie najlepiej byłoby chyba poszukać informacji na jakimś nissanowskim forum - ale wydaje mi się, że w normalnej eksploatacji ewentualne zużycie jest jednak raczej niewielkie, bo na pewno dba o to elektronika sterująca (umieszczenie za sprzęgłem głównym też jej to ułatwia).
Marka: Saab
Model: 9-5
Silnik: 2,3T
Rocznik: 2000
Wysłany: 2012-07-08, 22:14
Stare ale zapewne aktualne.
Jeśli chodzi o Nissany (a podobno sprzęgiełko elektromagnetyczne jest takie same jak w Nissanach) to znam 1 przypadek ( duży serwis W-wa) gdy (pod koniec gwarancji) wymieniono ten element. Obiaw taki, że było odczówalne stuknięcie przy gwałtownym ruszaniu na śniegu/lodzie.
Nie ma więc co się martwić, tym bardziej że w Nissanach 4x4 idzie w przże z benzyną 140km lub dieslem 150km.
_________________ Nissan Qashqai 1,5 dCi
Renault Clio 1,9dTi
Saab 9-5 2,3 Aero
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-07-09, 11:33
jako były kilkuletni forumowicz nissana mogę zapewnić,że nissanowski układ 4x4 należy do wyjątkowo udanych i mało awaryjnych - ci od murano i xtraila nie narzekali
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum