Niedawno pękł mi w kluczyku przycisk do zamykania samochodu (jest gumowy więc się wytarł zapewne w spodniach). W Master Mint obudowa kluczyka to koszt około 110 zł (z logo Renault). W ASO powiedzieli mi, żebym sobie kupił gdzieś obudowę gdyż u nich to wyjdzie "za drogo". Na allegro obudowa kosztowała mnie 17 zł i jest całkiem dobrze wykonana.
Samo przełożenie "flaków" oraz grotu klucza jest banalnie proste i poradzi sobie z tym naprawdę każdy.
Trzeba bardzo uważnie przyjrzeć się czy aby płytka elektroniki leże w obudowie tak jak trzeba. W części chińskich wyrobów niestety nie idzie jej tam umieścić bez wycinanek.
Płytka weszła bez problemu. Trzeba tylko dociąć grot u fachowca. Jest to jednak gorsza jakość. Plastik matowy, szorstki mniej przyjemny w dotyku, ale działa. Pozdrawiam
_________________ 18 listopad 2012 10000km...
31 lipiec 2013 14830 km
Powoli do przodu...
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-22, 14:14
Mi też się gumka w kulczyku przetarła, teraz już się będzie sypał. ;) Zastanawiam się tylko nad jakimś radosnym, chińskim wynalazkiem ze składanym grotem. Skoro i tak już muszę wymienić, to czemu nie zaszaleć. ;)
A ja mam problem związany w wiekiem kluczyka (MCV I): przetarł się plastik na przycisku zamykania drzwi i powstała dziura. W aso zaproponowali standard, czyli wymianę plus zaprogramowanie plus numer buta i datę urodzenia szefa serwisu, czyli w sumie kilkaset złotych, bo samych obudów podobno nie mają. Natomiast miły człowiek stamtąd podpowiedział, żeby poszukać obudowy u producenta, czyli firmy Cobra. Czy ktoś z Was zna może kod tej części, bo serwis odmówił podania. Ewentualnie czy znacie miejsce w Warszawie, w którym przeprowadzają tę skomplikowaną operację w postaci wymiany obudowy?
Coś takiego stało mi się z kluczykiem jak w załączniku.
Podszedłem do zakładu dorabiającego klucze, pan wycenił mi to na ok. 120-140zł, bo oprócz gumki zgubiłem też przycisk (a było naprawić gumkę od razu...).
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-10-23, 17:13
14 zł z dostawą, grot dorobi ci za 5-10 zł mechanik precyzyjny od kluczy, lub przełożysz (jeśli się da) stary, wnętrze też da się przełożyć w ciągu paru minut
http://allegro.pl/dacia-l...6859022002.html
należy szukać pod hasłami: DACIA LOGAN SANDERO DUSTER Pilot Obudowa Kluczyk
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2017-10-23, 17:15, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2017-10-23, 19:00
rgr napisał/a:
Dzięki, nie wpadłem na ten pomysł :)
Oby jakość tego zamiennika była jakaś fajna...
Jakość tego zamiennika nie jest fajna (mam). Znaczy, jest bardzo fajna, o ile ktoś kluczykiem wbija gwoździe albo głuszy karibu. Ale przyciski w zamienniku są z tego samego plastiku co reszta obudowy i do ich wciskania trzeba użyć sporej siły, co w przypadku tego wklęsłego jest umiarkowanie wygodne. W oryginalnej obudowie przyciski były z gumy, wwulkanizowanej w plastikową obudowę (dlatego z resztą się niszczyły szybciej niż reszta obudowy).
Dzięki, nie wpadłem na ten pomysł :)
Oby jakość tego zamiennika była jakaś fajna...
Jakość tego zamiennika nie jest fajna (mam). Znaczy, jest bardzo fajna, o ile ktoś kluczykiem wbija gwoździe albo głuszy karibu. Ale przyciski w zamienniku są z tego samego plastiku co reszta obudowy i do ich wciskania trzeba użyć sporej siły, co w przypadku tego wklęsłego jest umiarkowanie wygodne. W oryginalnej obudowie przyciski były z gumy, wwulkanizowanej w plastikową obudowę (dlatego z resztą się niszczyły szybciej niż reszta obudowy).
W opisie jest "miękkie gumowe przyciski". Ano zobaczymy co da się przeszczepić z mojego klucza, chociaż skoro w oryginale przyciski są wwulkanizowane w obudowę, to pewnie nic oprócz grota i elektroniki.
Wysłany: 2017-10-25, 00:27
laisar napisał/a:
bebe napisał/a:
Jakość tego zamiennika nie jest fajna [...] przyciski w zamienniku są z tego samego plastiku co reszta obudowy
A to zależy którego - być może dotyczy to tego za 16 zł, bo w kupionym przeze mnie za 30 zł guziole są gumowe.
W takim razie chyba bóg mnie nie kocha, bo celowałem w jakiś lepsiejszy z zamienników, w aukcji stało że włoski. :/ Chyba z cztery dychy za niego dałem, szaleństwo. ;) To w takim razie sugeruję tylko uważać na zamienniki reklamowane jako włoskie, są kijowe. :>
Obudowa przyszła, przełożyłem graty -- wszystko idealnie pasowało.
Ale Houston mamy problem, bo zgubiłem też część mikrostyku (patrz załącznik - czerwone kółko).
I tu pytanie: to jest jakiś standardowy mikrostyk? Przelutować go czy tylko zgubiłem jakąś "nasadkę", którą wystarczy przeszczepić/zakupić?
I dlatego ja - techniczna lebiega - całość operacji (wyszukanie, zamówienie plus przekładka) powierzyłem człowiekowi z serwisu kluczowego (kluczborka?). Kosztowało mnie to w sumie 80 złotych, ale za to niczego nie zgubiłem ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum