wystarczy popatrzeć na żarówki zwykłe i energooszczędne, a raczej na problem i koszty utylizacji tych drugich
Nie do końca: np w dużym pokoju mam dwa świetlówki odpowiadające żarówką 150W, świecone często i - zgodnie z przeznaczeniem - długo. Mają 8 lat... Jak już w końcu kiedyś padną, to nie trafią do zwykłego kosza na śmieci, tylko zostawię je w odpowiednim punkcie i zostaną właściwie przetworzone. Sumarycznie zysk i dla mnie, i dla środowiska, względem zwyczajnych żarówek, będzie bardzo znaczący. Czyli - faktycznie da się, a problem nie leży w samej technologii, tylko w takim jej użytkowaniu, żeby wykorzystać jej zalety i uniknąć wad.
Natomiast rzeczywiście głupie jest wciskanie techniki nie pasującej do danej sytuacji pod płaszczykiem ekologii - i np świetlówki oczywiście zupełnie nie sprawdzają się w miejscach, gdzie się je włącza i wyłącza wielokrotnie, w krótkich odstępach czasu. Tyle że nigdy nie miały tam trafić, trudno więc je obarczać winą za ich niewłaściwe użytkowanie...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-06-14, 14:41, w całości zmieniany 1 raz
Tak przy okazji możesz podać producenta bo ja nie doświadczyłem świecenia świetlówką dłużej niż 3 lata.
Nie dawniej niż w zeszły weekend wymieniałem żarówkę energooszczędną Philipsa u siebie w domu, zakup w 2000 roku....ale żeby nie było dwa inne Philipsy padły mi już po około 3 latach....więc chyba w tym co pisze @Laisar leży źródło wytrzymałości świetlówek, plus oczywiście "spisek żarówkowy"-ale to już inna para kaloszy
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2012-06-14, 14:31, w całości zmieniany 1 raz
1,5 roku temu wymieniłem żarówkę w oświetleniu garażu, pod ręką miałem najtańszą energooszczędną z auchan za 4.99zł. Mimo, że zapalam ją max 2xdziennie po 1-2minuty jeszcze nie padła...
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2012-06-14, 15:07
Zacząłem się interesować różnicą w cenie między sklepem a allegro więc zakupiłem żarówki energooszczędne philipsa około 1,5 roku temu na allegro coś koło 100szt na allegro (dla całej rodziny) w cenie za sztukę 1,5 roku temu 11W/2,99zł oraz 14W/3.49zł po rozpakowaniu okazuje się że żarówki pochodzą bodajże z Anglii brak języka polskiego na opakowaniach.
Myślałem że to jakieś tandetne podróby ale raczej nie, mam je 1.5 roku jak już pisałem i żadna nie padła a niektóre są często zapalane a różnica sklep/allegro jest ogromna!!
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Ostatnio zmieniony przez Lukas87 2012-06-14, 15:07, w całości zmieniany 1 raz
Lukas87, ja mam takie "brytyjskie" Philipsy od 3 lat - żadna jeszcze nie padła
rozwiązaniem zagadki cenowej był fakt, że w UK mieli chyba jakiś państwowy program wymiany żarówek na świetlówki i można je było kupić normalnie w sklepach jakoś po 10pp - więc i tak przebitka na allegro była niezła
Mam w domu "dwadzieścia parę" świetlówek Osram 8W; ponad połowa świeci dziennie przeważnie od 5 (latem) do 10 godzin (zimą), pozostałe mniej; na razie nie padła ani jedna, a mają od 2 do ponad 5 lat. Wcześniej używałem różne, najtańsze świetlówki i bywało różnie - wytrzymywały od roku (wtedy wymieniałem na gwarancji) do 8 lat, ale średnia, to pewnie 3 lata.
A ja się wypiąłem na system i kupiłem LEDy:
- 4 x 5W do dużego pokoju,
- 6 x 2W do przedpokoju,
- 5 x 2W do łazienki + 2 x 7W energooszczędne
- 3 x 2W do kuchni + 1 x 5W
- 1 x 11W energooszczędna do 2 pokoju.
Miesięczne rachunki za prąd +/- 40 zł i to bez zbędnego oszczędzania.
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2012-06-16, 22:35
wat napisał/a:
ja mam trzy ledowe chyba 7w i jestem zadowolony
to się okaże za kilkanaście lat z wadami oczu, wszyscy tylko ledy bo są energooszczędne ale o zdrowiu ani słowa radzę się zainteresować o ledach że mają światłość (kandele) dużo dużo większą a to szkodzi oczu ale o tym się nie mówi
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-06-16, 22:51
Gdzieś badali ledy "made in trzeci świat" i wyszło, że wydzielają arsen do otoczenia. Mam u siebie w 2-óch miejscach ale dmuchając na zimne umieściłem je w oprawie z poliwęglanu. Kolega ma tym oświetlony cały dom i bardzo sobie chwali (koszt eksploatacji oczywiście, bo arsen go nie obchodzi )
Co do oświetlenia - super. Nie męczą mi się oczy jak przy zwykłych świetlówkach, w dużym pokoju mam zwykle włączone 2 x 5W skierowane do góry (oczywiście do czytania używam halogenu, bo do tego nie wystarczy ani LED, ani świetlówka). W przedpokoju mam zamienniki halogenów (konieczność przejścia z powrotem na 230V) i jest aż za jasno, zaznaczam, że to są firmówki z hurtowni na diodach SMD nowej generacji (!). Natomiast w kuchni mam 3 x 2W na kącik: zlewozmywak + lodówka, a jak chcę mieć full oświetlenia to dołączam 1x5W i też jest OK. Łazienka natomiast to mistrzostwo świata - światło zimne w przeciwieństwie do poprzednich na dodatkowych oprawkach z uszczelkami, 3 na prysznic, 2 na kibelek a przy lustrze mam 2 świetlówki, bo do golenia trzeba mieć więcej światła, ale z uwagi na okno w łazience, do patrzenia w lustro nie trtzeba używać górnych świateł ;). W sumie w przedpokoju też praktycznie nie używam tych żarówek, bo wszędzie mam przeszklone drzwi i światła jest dość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum