Wysłany: 2012-07-22, 19:41 Luz pod poduszkami przednich amortyzatorów
Zaglądając pod maskę Dustera zauważyłem duży moim zdaniem prześwit na trzpieniach amortyzatorów, i odbite na brudzie kielichów "gumy". Porównując lewą i prawą stronę, na oko, wygląda symetrycznie.
Pytanie do Kolegów - czy ten typ tak ma?
Jako, że nie jestem bardzo biegły technicznie załącznik:
Zapytam przewrotnie: dlaczego z przykrością? Ot, trochę mnie taki "luz" zaniepokoił, z drugiej strony Duster ma większe aspiracje do jazdy terenowej niż Sandero, którym poruszam się na co dzień.
Witam wszystkich ostatnio zauważyłem wycieki oleju na prawym przednim amortyzatorze więc przyszedł czas na wymianę.Zakupiłem komplet 2 sztuk amorków firmy KAYABA wymieniłem osobiście,ale coś nie jest tak chodzi o poduszki tych amortyzatorów po wymianie jeżeli otworzy się maskę samochodu jakby te górne nie dochodziły do końca odstają 5mm od tych gniazd tak jakby te nakrętki co trzymają poduszki i łożysko były właśnie za wysokie.Spotkał się ktoś z czymś takim.czy tak powinno byś ?.Albo poduszki może też wymienic jak myślicie .Fotki poniżej
Faktycznie ta nakrętka jest może trochę wyższa, ale to w niczym nie przeszkadza, bo talerzyk jest tylko po to, aby amor nie wypadł z kielicha np. gdy lewarujesz w górę koło.
Dzięki wam za info trochę sie tym martwiłem Ale postanowiłem że wymienie te poduszki i łożyska cena nie duża a będę wiedział co mam.pozdrowieni a dla wszystkich
Mam pytanie. Czy górne mocowanie amortyzatora, to co znajduje się pod maską, powinno mieć jakiś centymetr, luzu, między tymi kielichami czy jak tam zwał?
Witam;
nie znalazłem podobnego tematu a nie chciałem zaśmiecać forum postanowiłem napisać w tym poście.
dzisiaj zauważyłem ,że na nieobciążonym samochodzie występuje przerwa około 1cm pomiędzy górną gumą amortyzatora a kielichem metalowym nadwozia ( przedni amortyzator ). tak jest na obu amortyzatorach. nie wiem, czy to jest norma czy świadczy to o wybitych zużytych gumach amortyzatora. Na zdjęciu widać tą przerwę i wytarty kurz na części kielicha świadczący, że w czasie jazdy ta górna guma dobija do kielicha. górna nakrętka mocująca poduszkę gumową jest dokręcona - sprawdziłem
Proszę o sugestie, czy tak ma być, czy trzeba coś z tym zrobić.
amor.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 247,68 KB
Ostatnio zmieniony przez kulek 2023-02-16, 13:25, w całości zmieniany 2 razy
Wypracowana poduszka amortyzatora - guma się wygniata i zwiększa się przez to luz między nakładką na kielich a samym kielichem mcpersona. Nie jest to groźne ale może powodować stuki i luzy w pracy góra dół gdy auto wpada w dziurę w drodze.
Chodzi mniej więcej o to jak na zdjęciu ( poduszki nie z dacii ale chyba opla):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum