Marka: daeewoo fan :)
Model: Octavia, moze za niedlugo DACIA
Silnik: 1.6
Rocznik: Kraków
Wysłany: 2012-09-28, 14:28 Podniesienie Lodgy?
Czesc :)
Zastanawiam sie czy byloby to mozliwe zeby podniesc Logdy do przeswitu
takiego jaki ma miec Dokker, czyli o 7cm...
Mam na tym punkcie fiola, bo mialem watpliwa przyjemnosc rozwalic mise
olejowa w Octavii (przeswit taki jak Logdy) co mnie kosztowalo duzo kasy
i jeszcze wiecej nerwow...
Jezdze czasami po lekkich wertepach - zadnego terenu, po prostu drobga polna
i jak sie pojawi wiekszy dolek, albo koleina to Octavia szoruje brzuchem...
Wiekszy o te 7cm przeswit chetnie bym widzial.
Zastanawiam sie jak jest osiagniety znacznie wiekszy przeswit w Dokkerze -
czy to tylko kwestia sprezyn i wymiana ich dalaby ten sam efekt, czy tez innej
budowy zawieszenia?
Ps. Wiekszy przeswit ma tez MCV, ale ten niestety ma tylko metr szerokosci
bagaznika, a duuuuzy bagaznik to jest to dlaczego wogole mysle o Dacii -
musze miec te 115x115cm powierzchni do dyspozycji.
Jakub
Ostatnio zmieniony przez kukubara 2012-09-28, 14:30, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-09-28, 16:50
Nawet standardowy prześwit Lodgy jest lepszy niż z skodzie, która ma -mylę się? ok 15 cm.
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-09-28, 20:17
ciekaw jestem, jak mierzy się prześwit? - bo na zdrowy łeb powinno się dokonywać pomiaru od najniżej wysuniętego punktu podwozia do nawierzchni, a nie np od dolnej krawędzi zderzaka
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-09-28, 20:18, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-28, 20:25
Z tym zderzakiem to jest tak, że może to być tak jak w UNO. Ci co mieli to wiedzą o co chodzi.
Po prostu podłamywało się go i od razu był większy prześwit bez szkody np. miski olejowej.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-28, 22:06
Dar1962 napisał/a:
ciekaw jestem, jak mierzy się prześwit?
W terenówkach są dwa prześwity - poprzeczny (między kołami, może być pogorszony przez zwisające dyfra i/lub elementy zawieszenia) i podłużny (między osiami), i ten ostatni chyba jest podawany dla osobówek. Generalnie jest to odległość między podłożem a najniżej położonym punktem samochodu, odpowiednio - między kołami/osiami. Czyli kładziesz się na ziemi, patrzysz, co zwisa, i mierzysz od tego do ziemi. :]
Marka: Reanult
Model: Trafic
Silnik: 2.0
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-29, 08:58
Jak będę miał chwilę to pomierzę, ale przejechałem już Lodgy trochę wertepów bez żadnego zagrożenia
wizualnie jestem pewien, że jest bezpieczniej niż w Octavii; problematyczne są plastiki pod przednim zderzakiem - to jest najniżej zwisający element auta
Jezdze czasami po lekkich wertepach - zadnego terenu, po prostu drobga polna i jak sie pojawi wiekszy dolek, albo koleina to Octavia szoruje brzuchem...
Wiekszy o te 7cm przeswit chetnie bym widzial.
Na drogach polnych, proponuje jeździć tak aby kolejna była między kołami, bo jak pojawi się kamień ukryty w trawie między koleinami, to i te dodatkowe 7cm może być mało.
U nas mam fajną polną drogę, wąska na jakieś 2,5m. Właściciel pola (bo mu wjeżdżali na pole) położył deske z gwoździami. Jechał gość, przebił opony i oczywiście pretensje zakończone w sądzie. Po rozprawach okazało się, że w zasadzie jest to droga powiatowa o ustawowej szerokości 6m, właściciel pola musiał zapłacić odszkodowanie i na dodatek .... rozebrać 1,5m kurnika, który wchodził wdrogę :)
I bardzo mu tak dobrze . Miałem kiedyś wątpliwą przyjemność na drodze polnej omijać się z kombajnem (na szczęście rowerem) zjeżdzając na kawałek łąki i załatwiłem sobie obie oponki w rowerze, żona także....... . Dobrze, że nie szliśmy na spacerze, bo decha z gwożdziami była zarośnięta w trawie i pewnikiem byśmy wleżli na te zardzewiałe gwożdzie.
EDIT; żeby nie było jestem zwolennikiem prawa wlasności i nie jestem za tym , żeby jeżdzić komuś bez jego zgody autem po łące, czy polu .
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2012-10-01, 11:40, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum