Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-12-21, 01:07
telefon ICE
Autor Wiadomość
PAPIRUS 

Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV AMBIENCE
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2008-05-15, 18:12   telefon ICE

Zaczerpnięto z forum NISSANA :

"Poniższy tekst został opublikowany na stronie:

http://www.cspsp.pl/wdp/b...sy_pow_wyp.html

Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.

Włoskie media, po przeprowadzonych rozmowach z pracownikami służb ratowniczych - zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer - pod którym to w nagłych wpadkach można byłoby skontaktować się z bliskimi poszkodowanych.
Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmują leki, czy cierpią na jakieś choroby, czy są alergikami...

Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów - osobę, z którą trzeba się skontaktować w nagłych wypadkach. Lista kontaktów w naszych telefonach - zwykle jest bardzo długa i nie wiadomo kogo w pierwszej kolejności powinniśmy powiadomić.

Według włoskich ratowników, międzynarodowy skrót pod którym można byłoby umieścić taki numer to: ICE (=in Case of Emergency) tzn. w nagłym wypadku.
Takie oznakowanie uprościłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym. Gdyby ktoś chciał umieścić więcej osób w swoim telefonie mógłby je oznaczyć w następujący sposób: ICE1, ICE2, ICE3, itd.

Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje - a może być bardzo użyteczny. Przecież dzisiaj prawie każdy dysponuje telefonem komórkowym.

Aktualnie podobna akcja jest rozwijana w innych krajach Europy (i nie tylko). W Polsce włączyło się m.in. forum Subaru , streetracing.pl. i STK

Ponieważ szczególnie w Polsce, gdzie ginie o wiele za dużo osób w ruchu drogowym (ale dotyczy to przecież nie tylko takich sytuacji !) proszę Państwa o wprowadzenie pod hasłem ICE "namiarów" Waszych najbliższych. Jdnocześnie proszę o popularyzację tej idei:

Nie kosztuje nic, a może pomóc ocalić życie.

Pablo78 

Marka: Dacia
Model: Logan Sedan; 1310
Silnik: 1.5 dci 90 KM; 1.3
Rocznik: grudzień 2015; 1983
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2008-05-15, 18:17   

Dlaczego nie... ;-)

GeRRaD 

Model: LOGAN BlackLine ;)
Wersja: Laureate
Wysłany: 2008-05-15, 19:39   

Popieram - już jakiś czas temu moja małżonka dziwiła się dlaczego jest ICE :lol: :lol: :lol:

stempik 

Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1,4mpi
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2008-05-15, 20:52   

Z pewnością wyjątkowo sensowna inicjatywa, i co ważne może nam pomóc. Już wcześniej o tym słyszałem ale mi umknęło, dopisuję.

gkobe 
Zielony listek

Model: MCV
Silnik: 1.5 dci 68
Wysłany: 2008-05-15, 22:20   

z doswiadczenia zawodowego mało kto odwazy sie wziasc podczas akcji ratowniczej czyjsc telefon do reki z - jasnych przyczyn, A niestety nasza policja podczas jakiegos zdarzenia umie kierowac tylko ruchem

Moze za kilka lat nasze spoleczenstwo do tego dorosnie, ze ratownicy ratuja a nie kradna

Pozdrawiam

GeRRaD 

Model: LOGAN BlackLine ;)
Wysłany: 2008-05-16, 19:17   

a karetka jedzie do wypadku średnio 10-20 min (wiadomo - nim się ruszą i przepchają), gdy życie ratują 3 złote minuty, a świadkowie albo odwracają głowę albo ograniczają się do zawiadomienia pomocy :-?

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2008-05-16, 19:30   

Będąc na obowiązkowym szkoleniu w zakresie PIERWSZEJ POMOCY, z grupy około 35 osób (ludzie z wykształceniem wyższym; żeby nie drażnić nie będę pisał jaka to grupa zawodowa) zreanimować "człowieka" (mieliśmy profesjonalny sprzęt) potrafiły tylko 2 osoby, około 10 osób próbowało (bezskutecznie), a reszta miała wszystko w d.... - nawet nie chciało im się podejść do fantoma reanimacyjnego.
Polacy potrafią tylko zrobić PROFESJONALNE ZBIEGOWISKO i ja doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że nie mam co liczyć na pomoc w razie wypadku. Co prawda w telefonie komórkowym mam zapisane m.in. ICE oraz grupę krwi, ale ...

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-05-16, 20:01   

Jakoś tak się złożyło, że mam sporo znajomych lekarzy, i powiem Wam, że oni coraz bardziej się boją, że sytuacja upodobni się do tej na Zachodzie - że udzielenie pomocy obarczone będzie głównie ryzykiem... pociągnięcia do odpowiedzialności - do tego właśnie doprowadzili bezwzględni prawnicy ):

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wysłany: 2008-05-16, 23:21   

laisar napisał/a:
Jakoś tak się złożyło, że mam sporo znajomych lekarzy, i powiem Wam, że oni coraz bardziej się boją, że sytuacja upodobni się do tej na Zachodzie - że udzielenie pomocy obarczone będzie głównie ryzykiem... pociągnięcia do odpowiedzialności - do tego właśnie doprowadzili bezwzględni prawnicy ):

J.W. Laisar,
Nikt juz przez tego pana.....
Mam taki świeży przypadek, gdy mojemu znajomemu zmarła, po przewiezieniu do szpitala, bliska osoba (po 2 latach przewlekłej choroby, pokój jej duszy). Jedną z pierwszych rzeczy kórą zrobiła rodzina było...zawiadomienie prokuratury o możliwosci popełnienia przestępstwa...

co do grup krwi to wpis w komórce jest bezwartościowy.... Chyba, że pozwala zawęzić liczbę grup do sprawdzenia (bo wszak mamy i podgrupy, które też mogą wywołać konflikt)
W "zielonej książeczce" miałem wbitą grupę krwi. Przydałaby się taka informacja w nowym dowodzie...
A próba krzyżowa = czas ! niestety :-(
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_krwi
Pozdrawiam,

Piotr S., B Rh-

stempik 

Wysłany: 2008-05-16, 23:42   

laisar napisał/a:
do tego właśnie doprowadzili bezwzględni prawnicy ):

bezwzględni klienci prawników.

piotrres napisał/a:
W "zielonej książeczce" miałem wbitą grupę krwi. Przydałaby się taka informacja w nowym dowodzie...

Jedziesz do stacji krwiodawstwa i dostajesz odpowiednie potwierdzenie, tyle że tamto było gratis a to nowe kosztuje

laisar 
Moderator

Wysłany: 2008-05-17, 05:46   

stempik napisał/a:
laisar napisał/a:
do tego właśnie doprowadzili bezwzględni prawnicy ):

bezwzględni klienci prawników.

W części - na pewno, ale jest też wiele przypadków, kiedy prawnicy po prostu namawiają rodziny do oskarżenia lekarzy bez względu na istnienie ku temu przesłanek. A ponieważ medycyna to niewdzięczna dziedzina jeśli chodzi o trzymanie się procedur to zawsze jest się do czego przyczepić. I faktycznie w wielu sytuacjach medycy mogliby się postarać bardziej - tyle że to te bezpodstawne przypadki przynoszą wspomniane już skutki... ):

stempik 

Wysłany: 2008-05-17, 08:35   

Nie znam zjawiska nie będę więc wygłaszał jedynie słusznych opinji. Puki jednak my jako społeczeństwo mamy problem z takimi zachowaniami, lepiej nie będzie.

kelevra 

Silnik: 1.5 dCi 86KM
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2008-05-17, 14:13   

Niedawno na poczcie widzialam pakiet ICE do nabycia za chyba 9 zl. W pakiet wchodza: naklejka - hologram na telefon komorkowy, karta identyfikacyjna z miejscem na wpisanie swoich danych osobowych, informacji o grupie i podgrupie krwi i telefonach ICE (karta do wlozenia do portfela) plus breloczek z grupa i podgrupa krwi. Niby gadzet, ale fajny.

stempik 

Wysłany: 2008-05-18, 22:04   

kelevra napisał/a:
W pakiet wchodza: naklejka - hologram na telefon komorkowy

Na telefon? No nie wiem. Niedawno wychodząc z domu przez nieuwagę zabrałem telefon żony, mamy takie same aparaty. Grupy krwi za to inne, żona B ja 0. Byłaby zabawa.

Dziś jak wracaliśmy do domu żonka widziała naklejkę na szybie o treści "synek i grupa krwi". Pozostaje mieć nadzieję że nikt na podstawie takiej informacji nie podejmie próby ratowania życia podając krew, nie koniecznie temu "synkowi"

Przypomina mi się taki stary dowcip o motocykliście który założył kapotkę tył na przód, żeby go nie przewiało. Świadkowie opowiadali potem że zaraz po wypadku jeszcze gadał, dopiero potem jak go prawidłowo ułożyli coś się stało.

Paf 

Model: Logan MCV Arctica 7os.
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Arctica 7 os.
Wysłany: 2008-05-18, 22:57   

Spokojnie, żaden lekarz nie przetoczy krwi bez próby krzyżowej, tylko na podstawie jakiegoś dokumentu. Owszem, może to nieco przyspieszyć ewentualną pomoc, ale zazwyczaj i tak nikt na to nie patrzy.

kelevra 

Silnik: 1.5 dCi 86KM
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2008-05-20, 10:59   

stempik napisał/a:
kelevra napisał/a:
W pakiet wchodza: naklejka - hologram na telefon komorkowy

Na telefon? No nie wiem. Niedawno wychodząc z domu przez nieuwagę zabrałem telefon żony, mamy takie same aparaty. Grupy krwi za to inne, żona B ja 0. Byłaby zabawa.

Ta naklejka ma tylko informowac ze w telefonie jest zapisany numer lub numery ICE.

stempik 

Wysłany: 2008-05-20, 20:35   

kelevra napisał/a:
Ta naklejka ma tylko informowac ze w telefonie jest zapisany numer lub numery ICE.

I kamień spadł mi z serca. :mrgreen:

laisar 
Moderator

Wysłany: 2008-12-15, 18:34   

Przez zupełny przypadek, w zupełnie innym miejscu Sieci znalazłem odnośnik do następującej strony: http://en.wikipedia.org/wiki/E.123 - a na niej...
Cytat:
In case of emergency

A standardized language-independent way to identify a next-of-kin (or other emergency contact) in a mobile handset’s directory, in case of an emergency, has in May 2008 been adopted as a new clause in Recommendation E.123.

It proposes to store emergency contact numbers prefixed with arabic numerals in the form “0nxxxx”; “n” is a digit from 1 through 9 and “xxxx” is any meaningful descriptive character string in any language or script (e.g. “Anna” or “Spouse”).

In the handset's directory this would be displayed as "01Anna" or "01Spouse" enabling easy identification by the emergency services. The handset’s directory entry (in the “contact number” field) would contain the actual number of the person to call in case of emergency.[1]

This scheme is a language-independent version of the ICE scheme that became popular in certain parts of the world from 2005 onwards.[2]

[Po noszymu i w skrócie (:

Numery ICE - "zawiadomić w nagłym przypadku" - zapisujemy jako "0nxxxxx", gdzie "n" to dowolna cyfra, natomiast "xxxxx" to właściwie dowolny opis danego kontaktu.

Rozwiązanie zostało przyjęte w maju b.r. jako oficjalne Zalecenie Międzynarodowej Unii Telekomunikacyjnej].

stempik 

Wysłany: 2008-12-18, 13:42   

jusz się dostosowywam :mrgreen:

Resident 

Marka: KIA
Model: cee'd_SW
Silnik: 1.6 DOHC CVVT 126KM