Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
denerwowały mnie skrzypienia dochodzące z wewnętrznych uchwytów w drzwiach. Wystarczy mocniej ścisnąć albo pociągnąć w trakcie zamykania i (szczególnie ten w drzwiach od pasażera z przodu - zasiada tam najczęściej koleżanka-małżonka, która chwyta często i kurczowo ) trące o siebie plastiki wydają dźwięki nader irytujące. Rozbierać i jakoś wygłuszać? Nie ma chyba sensu, bo po demontażu może być tylko gorzej. Zgłaszać jako usterkę w ASO? Pewnie można, tylko zakończy się to zapewne próbą rozbiórki.Prymitywne sposoby są czasem skuteczne. Złączenia i miejsca styku poszczególnych elementów potraktowałem dość obficie silikonem w sprayu pozwalając mu wpłynąć w szczeliny, potem starannie powycierałem nadmiar i w rezultacie...uchwyty nadal skrzypią - ale o jakieś 70% ciszej. W zasadzie to już tylko żałośnie popiskują, zawsze to jakaś pociecha
Marka: Ford / Renault
Model: Focus / Grand Scenic
Silnik: 1.6 / Tce 130
Wysłany: 2013-08-11, 20:46
W nowej stepwayce też skrzypią
Ja zgłosiłem na gwarancję. Serwis twierdzi ze to taki typ plastiku i będą skrzypieć. Rozebrali i nasikali srodka smarującego. Skrzypią dalej, nawet chyba bardziej
Moim zdaniem jest to wina zatrzasków mocujących zewnętrzną część uchwytu. Są tam 3 metalowe spinki i zatrzaski plastikowe. Same zatrzaski nie trzymają dobrze, ale nic wtedy nie skrzypi. Spinki mają takie zadziorki które wbijają się w plastik. Wystarczy małe niedopasowanie i twardy plastik skrzypi
można by wykorzystać spray tłumiący
SINUSLIVE ES-500
http://allegro.pl/listing...=category-85172
Tylko trzeba dać temu wyschnąć jakieś pół godziny , po czym 12 godzin będzie się utrzymywał zapach lakieru więc polecam to zrobić przed nocą
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2013-08-11, 22:24, w całości zmieniany 2 razy
Ja zdjąłem obudowę tych uchwytów, trzy zatrzaski, i od wewnątrz na rantach nakleiłem taśmę izolująca, taką szmaciano-mechatą. Skrzypienie ustało w 100 proc. Tez mnie wkurzało, smarowałem ale nie pomagało. W dwu miejscach zewnętrzna nakładka ocierała o wewnętrzną. widać było po zdemontowaniu te miejsca. Tak ja rozwiązałem swój problem skrzypiącego uchwytu. Demontaż bardzo prosty, w dolnej części podważyć nożykiem, śrubokrętem i odskakuje. Delikatnie zdjąć, podkleić czymś i po kłopocie.
Wewnętrzne uchwyty drzwiowe w wersji Laureate trochę skrzypią, co psuje wrażenie ogólnie dobrego montażu wnętrza tego samochodu.
Jak sobie z tym poradzić?
Prosto:
https://www.youtube.com/watch?v=nKD4PjUaJ3Q
Lewe drzwi już poprawiłem, stosując smar Finish Line Teflon Grease (taki biały, rowerowy) - różnica wyraźna. Od razu o dwie, trzy klasy wyżej. Teraz skrzypią już tylko tak, jak we współczesnych samochodach za 200 000 zł.
Ostatnio zmieniony przez velomar 2020-07-27, 14:36, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1930 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-07-27, 14:28
Ja stosuje metodę zapożyczą a z forum dastera tz. Okleić wewnętrzne ranty rączki które stykają się z plastikiem w drzwiach zwykła izolacja za 2 zł. Cała operacja trwa z 3 minuty i rączki prawie w ogóle nie skrzypia
Też rozważałem taką opcję. Może w drugich drzwiach tak zrobię.
Czym podważałeś te pokrywki? U mnie siedziały dość ciasno i dopiero płaskim śrubokrętem się udało, ale trzeba uważać, bo mogą zostać lekkie ślady na krawędzi (najlepiej, jak śrubokręt ma trochę zaokrąglone brzegi).
Ostatnio zmieniony przez velomar 2020-07-27, 14:35, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1930 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-07-27, 19:37
Uchwyty siedzą dość ciasno ale na dole rączki jest specjalny otwór w który należy włożyć mały śrubokręt płaski i wszystko ładnie schodzi. Co do wymiany boczków to przeprowadzałem taki zabieg w poprzednim Loganie MCV II i wszystko jest plug&play z tym, że trzeba zakupić specjalny kołek kwadratowy ze śruba który jest w górnej części uchwytu chociaż ja tego nie robiłem i wszystko się dobrze trzymało.
Ogrzeje kotleta, bo mam ten problem w swojej sandero II. Szczególnie w upale. Tezeszczy od samego patrzenia na te uchwyty. Wystarczy ze oprę kolano podczas jazdy i już trzeszczy. Zdjecia w wątku niestety są już niedostępne. U mnie te nakładki są imitacją carbonu. Rozumiem, że są one montowane na wcisk i delikatne podważenie powinno je uwolnić? Jeśli ma ktoś jeszcze zdj jak to wygląda po demontażu to będę wdzięczny.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3840 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-28, 09:18
PiotrekH napisał/a:
Jeśli ma ktoś jeszcze zdj jak to wygląda po demontażu to będę wdzięczny.
Uprzejmie służę fotką. Coś tam może i sobie skrzypi przy dotyku, ale mnie to nigdy nie przeszkadzało- w czasie jazdy nie skrzypi
Siedzi na zatrzaskach blaszanych jak widać. Rozbierałem to tylko z okazji wymiany głośników...
BoczekLP_demontaż1.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 244,01 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-09-28, 09:23, w całości zmieniany 1 raz
Uchwyty drzwiowe tego typu są tylko w wersjach Laureate i zawsze jest to ten pseudo karbon. W wersjach Access i Open jest tylko wgłębienie w podłokietniku, takie jak w drzwiach z tyłu.
Mnie ten karbon trochę denerwuje z wyglądu, także na panelu wokół radia i nawet myślałem, czy by tego nie wyjąć i okleić jakąś naturalną skórą.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3840 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-28, 12:10
velomar napisał/a:
Uchwyty drzwiowe tego typu są tylko w wersjach Laureate i zawsze jest to ten pseudo karbon.
Mnie ten karbon trochę denerwuje z wyglądu, także na panelu wokół radia i nawet myślałem, czy by tego nie wyjąć i okleić jakąś naturalną skórą.
A tu się nieco mylisz, bo w czasie gdy ja kupowałem, to większość miała jednak na tych klamkach i wokół radia zwykły, czarny, błyszczący plastik. Może w późniejszych latach ten carbon wszedł na szerszą skalę...
Mnie się on podoba właśnie nie dlatego, że udaje carbon, tylko dlatego, że jest inne niż w większości spotykanych egzemplarzy.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-09-28, 12:20, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 21 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 630 Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-09-28, 22:14
Kiedyś szpara na rozbierak/śrubokręt była od dołu (czerwony). Jak połamiesz "uszka" (żółte) to ci będzie nieestetycznie odstawać jedno od drugiego na krawędzi.
Wysłany: 2021-09-29, 11:34
Niestety te rączki w każdym modelu dacii w, którym występują po pewnym czasie eksploatacji ( wystarczy kilka miesięcy) zaczynają trzeszczeć. Ja radzę sobie z tym tak, że miejsce styku osłony uchwytu ( tego czarnrgo lub Carbonowego) oklejam taśma izolacyjna lub parcianą i składam wszystko na lekki wcisk i jest o wiele lepiej. Myślę, ze najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie takiej elastycznej masy uszczelniającej - https://www.boll.pl/masy-...BoCRoUQAvD_BwE.
Naniesienie jej na stykające ze sobą elementy na 100% wyeliminuje wszystkie trzaski - koszt z 20zł + ewentualnie 20zł na zakup pistoletu
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2021-09-29, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 21 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 630 Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-09-29, 15:50
Ja to psiknąłem białym smarem po całości (bo miałem pod ręką) i wystarczyło. Nie wiem jak u innych, ale u mnie najbardziej trzeszczały te rurki plastikowe z nakładki, które wchodzą w dziury w boczku (połączenie plastik/plastik)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum