Mam Dacie Duster rocznik 2012 i zauważyłem, że dystans do przejechaniu komputera pokładowego znika przy dystansie ok 70km i pojawiaja sie same kreski (---). Czy inni użytkownicy tak maja?? Czy dystans do przejechania nie powinien być obliczany do 0km??
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Jeżeli chodzi Ci o dystans przejechania do dystrybutora paliwa?, to tak ma być. Fabryka daje Ci szansę dojechania do stacji paliwa i radził bym nie zwlekać.
Jeżeli chodzi Ci o dystans przejechania do dystrybutora paliwa?, to tak ma być. Fabryka daje Ci szansę dojechania do stacji paliwa i radził bym nie zwlekać.
U mnie też tak zawsze było, nawet wcześniej pojawiały się kreski, około 90 km zasięgu na pozostałym paliwie, chociaż ja mam MCV. Widać Dacia TTTM.
potwierdzam - "---" 3 kreski zamiast zasięgu w moim dCi 68KM z 2007r przy około 100km (zaświecenie rezerwy powoduje wskoczenie 3 krech)
Na jednej kresce z lewej: miałem dziś ~ 167 szacunkowo do przejechania.
Po zaświeceniu rezerwy (żadna kreska się nie wyświetla) co nastąpiło przy około ~120km zasięgu - przejechałem jeszcze może z 5 km gdy pojawiły się ---
Teraz będę robił 8 tankowanie od zakupu - i z tego co zaobserwowałem TTTM.
Nie wiem jak u innych kolegów/koleżanek np. w benzynowych silnikach
- w moim dCi 1 kreska to około 100km do przejechania przy moim stylu jazdy.
Na jednym tankowaniu robię około 900km, średnia ~ 4,75l ON/100km. Tankuję do pierwszego odbicia. Jak tylko rezerwa się zaświeci to na najbliższej stacji tankuję.
zauważyłem, że dystans do przejechaniu komputera pokładowego znika przy dystansie ok 70km i pojawiaja sie same kreski (---).
Wszystko masz prawidłowo, tak powinno być (pokazywany przez komputer zasięg, to tzw. zasięg hipotetyczny czyli przypuszczalny). W innych markach samochodów jest podobnie (żaden producent aut nie chce wprowadzać w błąd kierowcy, np. komputer pokazuje hipotetyczny zasięg 15 km, a samochód staje z powodu braku paliwa po przejechaniu 6 km).
spoko wodza jak to mówią starożytni Rosjanie.
Mnie pojawia się tak samo, gdy do przejechania na paliwie pozostałym w baku mam ok. 80 km.
Znaczy ostatnia chwila aby zatankować ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum