DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne U篡tkownik闚 DACII

Na ka盥y temat - Nowy przekr皻 SMS-owy? "Moje dziecko wpisa這 z造 numer

Marek1603 - 2014-09-10, 07:44
Temat postu: Nowy przekr皻 SMS-owy? "Moje dziecko wpisa這 z造 numer
http://niebezpiecznik.pl/...numer-telefonu/
Przemek77 - 2014-09-10, 08:35

Z zasady olewam dziwaczne SMSy od ludzi, kt鏎ych nie znam... Ale ostrzega� trzeba, oszu軼i nie 酥i� i ci庵le wymy郵aj� nowe rodzaje przekr皻闚...
TD Pedro - 2014-09-10, 09:05

bardzo to naiwne ale skoro funkcjonuje (czyt.: znajduj� si� naiwniacy :evil: ) to ostrze瞠� nigdy do嗆...
Przemek77 - 2014-09-10, 11:52

TD Pedro napisa�/a:
bardzo to naiwne ale skoro funkcjonuje (czyt.: znajduj� si� naiwniacy :evil: ) to ostrze瞠� nigdy do嗆...

Wiesz, skoro wci捫 znajduj� si� naiwniacy na przekr皻y typu "cyganka powr騜y� z pieni捫ka panocku" - to o czym mowa?

grapess - 2014-09-10, 12:51

A wszystko dlatego 瞠 na rynkach pr璕ierze zlikwidowano
pmarek - 2014-09-10, 13:29

Szczeg鏊nie teraz, kiedy handlowanie danymi osobowymi sta這 si� powszechnym zjawiskiem, nad kt鏎ym nie ma si� de facto kontroli ... Olewanie to najlepszy spos鏏 ...
Hamil - 2014-10-01, 20:05

A co si� dziwi� oszustom, jeszcze ambergolda uniewinni� i dostanie odszkodowanie za czas wi瞛ienia :)
grapess - 2014-10-01, 20:14

Hamil napisa�/a:
A co si� dziwi� oszustom, jeszcze ambergolda uniewinni� i dostanie odszkodowanie za czas wi瞛ienia :)

No chyba, 瞠 przy豉pi� ich na kradzie篡 wafelka.

d3mol3k - 2014-10-01, 20:20

Jest tego od groma. ale fakt dobrze zosta這 tam napisane:
Cytat:
Ta socjotechniczna sztuczka zapewne u niekt鏎ych z Was wzbudzi wsp馧czucie dla gapowatej Ewy, a na dalszy plan zepchnie logiczne my郵enie i nie zdacie sobie pytania “zaraz, zaraz, czemu gapowata Ewa zamiast mnie n瘯a� nie za這篡 sobie drugiego konta na poprawny numer telefonu?“…

Mniei ostatnio zaczynaj� denerwowa� inne rzeczy - mimo w陰czonej us逝gi numery zastrze穎ne dodzwaniaj� sie do mnie numery prywatne. Dos這wnie na wy鈍ietlaczu pojawia si� NUMER PRYWATNY. Doda貫m do blacklisty w swoim srajfonie ale mimo to wkurza cz這wieka takie co�. Ostatnio te� zacz窸o si� dzwonienie z numer闚 o niepe軟ej informacji 7 cyfr zamiast 9 czy cho熲y po陰czenie z numeru:

grapess - 2014-10-01, 20:23

d3mol3k napisa�/a:
7 cyfr zamiast

Mo瞠 to tego typu przekr皻.
http://tech.wp.pl/kat,100...138bd&_ticrsn=3

eplus - 2014-10-01, 20:31

M鎩 kolega ma spos鏏: odbiera i m闚i: Nie b璠� z panem gada�, bo pan ma numer zastrze穎ny. Niech pan w陰czy prezentacj� numeru i zadzwoni jeszcze raz, to pogadamy, do widzenia. :mrgreen:
A do mnie akwizytor dzwoni raz na rok albo na dwa lata - ale niedawno zadzwoni� i to nawet z jawnego numeru, kaptuje mnie na zmian� sieci, a ja: Dzi瘯uj�, sieci nie zmieni�, i prosz� o usuni璚ie mojego numeru z waszej listy, bo si� poskar輳... tu si� roz陰czy�, a ja do niego dzwoni�, czy zrozumia�, ale sekretarka si� w陰cza, druga pr鏏a - to samo, odczeka貫m kwadrans i jest sygna� czekania, facet wytrzyma� 30 dzwonk闚, ale nie odebra�... :mrgreen: :lol:

benyo - 2014-10-01, 20:40

Chcia貫� si� dodzwoni� do automatu ?? :-) My郵isz, 瞠 po drugiej stronie siedzi sobie jeden facecik namawia ca造 鈍iat do zmiany sieci ?? :-) Tam jest ca豉 horda ludzi (co zwykle s造cha� podczas rozmowy). Numer, kt鏎y si� pojawia nie jest numerem zwrotnym, to numer centralki, a z centralk� trudno si� dogada� :-) Wi璚 闚 facet nawet p馧 sygna逝 od Ciebie nie us造sza� :-)
d3mol3k - 2014-10-01, 21:33

grapess napisa�/a:
d3mol3k napisa�/a:
7 cyfr zamiast

Mo瞠 to tego typu przekr皻.
http://tech.wp.pl/kat,100...138bd&_ticrsn=3

Nie to nie to. Mam te takie po陰czenia przychodz帷e niepe軟e numery krajowe :-(

A na wszelkiego rodzaju dodzwonione ju� do mnie po陰czenia mam kr鏒kie kilka zda�:
- Nie dzi瘯uj�.
- Czy nie rozumie pan/pani polskiego nie dzi瘯uj�?
- Czy (i tu pada niecenzuralne s這wo) w dalszym ci庵u nie rozumie pan/pani kulturalnego NIE DZI艼UJ�? I si� po prostu niekulturalnie zachowuj帷 roz陰czam si�.

Staram si� by� kulturalny - bo to jest Ich praca ale prosz� o to samo w stosunku do mnie.

Karenzo - 2014-10-06, 11:42

Ja czasami m闚i� 瞠 nic nie kupie ale mo瞠 sobie pogada� i k豉d� telefon gdzie� z boku
Przemek77 - 2014-10-06, 12:14

A ja dwa dni temu zaliczy貫m opad szcz瘯i.

Dzwonili do mnie z mojego banku. Jaki� jubileusz, 瞠 niby ju� ile� lat mam u nich konto. O dziwo - bardzo mi豉 rozmowa, zero naci庵ania na kredyty, zero oferowania "nowych warunk闚", podawania peseli, informowania o nagrywaniu itp. Mi豉 pani po przywitaniu i przedstawieniu si�, podzi瘯owa豉 za dotychczasow� bezproblemow� wsp馧prac� i wywi您ywanie si� ze zobowi您a� (jakie� po篡czki swego czasu bra貫m) spyta豉 si� tylko "czy nie posiadam jakich� plan闚 w kt鏎ych oni mogliby pom鏂" - ja na to, 瞠 nie, pani mi這 si� po瞠gna豉 i 篡czy豉 aby dalsza wsp馧praca by豉 tak dobra jak dot康.

Mo積a kontaktowa� si� z klientem bez marketingowej sieczki? Jak wida� mo積a.

Nie tak jak miesi帷 temu, gdy dzwoni� m鎩 operator kom鏎kowy. Us造sza貫m ofert� "tak korzystn�, 瞠 a� nie do odrzucenia" - 3-letnia umowa na internet za 100 z� miesi璚znie plus tablet za z這t闚k�.
Nie b璠� si� rozpisywa�, elementarna wiedza z matematyki wyka瞠 ile razy bym za ten tablet przep豉ci�.
Konsultant dodatkowo strasznie nachalny "no jak to nie chce pan tak korzystnej oferty, prosz� nie 瘸rtowa�, to na jaki adres mam wys豉� paczk�?"...
Od razu si� ci郾ienie podnosi. 疾by jeszcze jako� tego tableta wrzucili "w koszta", 瞠by nie by這 tak wida�. A tu, taka bezczelno嗆....

eplus - 2014-10-06, 19:46

Nie macie na klawiaturze czerwonej s逝chawki? Ju� kiedy� pisa貫m, jak odpowiadam na ankiety z centrum Renault - gdy pani si� przedstawi, m闚i� szybko: wszystko OK, ocena 10/10, polecam serwis znajomym, przepraszam, nie mam czasu, dzi瘯uj� za uwag�. ;)
Dyziek - 2014-10-07, 18:45

Jesli mam dobry dzie�, to grzecznie dzi瘯uj�. Jak nie rozumiej�, to pytam si� "kt鏎ej cz窷ci s這wa 'nie' nie zrozumieli". To pomaga.

Jak mia貫m z造 dzie� (np. dzwoni� windykator z Kruk na m鎩 numer s逝瘺owy (!), bo kto� go poda� i pyta� o obcego mi cz這wieka), to:
a) olewam i gadam jak Paskudny Stary Ron (kto zna posta�?)
b) m闚i�, 瞠 nie chce mi si� z nim gada� i by mnie poca這wali w tr帳k�
c) m闚i�, 瞠 pogadam, jak za酥iewaj�
d) m闚i�, 瞠 facet nie 篡je, bo go zjad貫m...

Po tym 4tym przypadku (i 1000ym telefonie) KRUK przesta� dzwoni�.
圭iga� mnie te� mb彗 (ten sam pow鏚 j.w.). Przesta�, gdy po N-tym razie t逝maczenia powiedzia貫m, 瞠 rozmowa jest nagrywana (bo by豉), 瞠 to numer firmowy (poda貫m firm�), 瞠 X-razy t逝maczy貫m, 瞠 Kowalski, to nie ja i 瞠 prosz� o powt鏎zenie nazwiska i instytucji, bo gdy jeszcze raz zadzwoni�, to zg這sz� na policj� przypadek stalkingu.
O dziwo, po paru dniach zadzwoni� niby Nowak i chcia� rozmawia� z Kowalskim. Potem ju� przestali dzwni�...

grapess - 2014-10-07, 19:04

Dyziek napisa�/a:
Jesli mam dobry dzie�,

A ja stosuj� w這ski strajk. Najlepiej jak dzwoni� z jak捷 promocj� od operator闚.
Rozmawiam ile si� da, pytam o szczeg馧y co by tu jeszcze dokupi�, jak wygl康a regulamin i tak 瞠 racze Oni ko鎍z� wcze郾iej

Mam du穎 czasu, grunt to si� nie 酥ieszy�.

eplus - 2014-10-07, 19:19

Hahaha przypomnieli軼ie mi - jad� sobie w g鏎y na narty, sielanka - a tu telefon: ma Pan wizyt� w przychodni we 鈔od� na 12-t�... Ja: U ortodonty? (mo瞠 dziecko poda這 m鎩 numer?) Przychodnia: Nie, u psychiatry. :-D :-D Ja: Nieee, kto� ze mnie robi wariata! P: Ciekawe, wyja郾imy... Za trzy tygodnie to samo, po chwili pani zajarzy豉, 瞠 ju� rozmawiali鄉y na ten sam temat. I jeszcze raz mia貫m um闚ienie na kolejn� wizyt�, od razu wybuchn掖em 鄉iechem, czwartego telefonu nie by這 - zamierza貫m szczeka�. :lol: :lol: :lol:
Mia貫m te� pani�, kt鏎a chcia豉 mi koniecznie przywie潭 zam闚ione przeze mnie meble z IKEI (ciekawe, czy by造 zap豉cone :?: ).

Karenzo - 2014-10-07, 21:36

Ja mam blokad� numer闚 prywatnych i zastrze穎nych w play i ma這 kiedy co� do mnie dzwoni .Tylko operator mnie dr璚zy na przed逝瞠nie umowy a mam pod siebie 6 numer闚 podpi皻e .
Za to zmorom jest dzwonienie na domowy na tyle 瞠 jestem zmuszony rozwi您a� umow� z teps�

d3mol3k - 2014-10-07, 21:50

A ja tam znowu wygra貫m nic tylko s豉� sesemesa :-P

route2000 - 2014-10-08, 10:58

d3mol3k napisa�/a:
A ja tam znowu wygra貫m nic tylko s豉� sesemesa :-P
Obrazek

Ja to ju� od paru lat czasem dostaj� sms o wygranej kasy...... i co robi�: od razu na klawisz z symbolem "KOSZ" i tyle, bo wiadomo, 瞠 to jest totalne oszustwo i jeden wielki szwindel.