Tylko co blokować w dieslu skoro tam zapłon samoczynny ...?Wierzchucki - 2011-05-30, 20:57 120zł za taką blokadę, to dużo. kolega Wojtek pyta się co blokować w Dieslu ???
A np. zasilanie świec żarowych, bardzo skuteczna sprawa. Miałem coś takiego zrobionego w vw passacie, wystarczyło dołożyć maciupki włącznik przyciskowy (3zł+ dobre zamaskowanie).
Mój wyglądał jak element tapicerki. Przy przekręceniu kluczyka, celem grzania świec- kontr. oraz przekaźnik prawidłowo działał (lecz świece się nie grzały)-tylko gdy włącznik był przyciśnięty świece dostawały napięcie. I naprawdę nigdy nie zamykałem auta (chyba, że w środku miałem coś wartościowego)...........Beckie - 2011-06-03, 20:46 A diesla nie da się odpalić bez grzania świec?Kristoff - 2011-06-03, 22:35
Beckie napisał/a:
A diesla nie da się odpalić bez grzania świec?
Da się, więc to żadne zabezpieczenie. Miałem natomiast zabezpieczenie ciekawe zrobione w nissanie sunny 1,7 D - tam można było zablokować zawór odcinający dopływ paliwa - jego głównym zadaniem jest w zasadzie gaszenie silnika przez odcięcie dopływu ON, ale można to wykorzystać w drugą stronę i umieścić taki przełącznik dobrze ukryty i bez przełączenia go zawór nie otworzy dopływu paliwa. Przypuszczam, że coś podobnego można by spróbować zamontować i teraz w silnikach CR.
Nawiasem mówiąc, kiedyś mi się zepsuł ten wyłącznik silnika, a dotyczyło to silnia 2,4D w Volvo 240, w dodatku był to automat, więc miałem spory problem, jak wyłączyć silnik :).
Tylko co blokować w dieslu skoro tam zapłon samoczynny ...?
Rozrusznik, pompa paliwa...(?)lep - 2011-06-05, 08:50 W dieslu nie ma pompy elektrycznej, jest tylko mechaniczna wysokiego ciśnienia.
Nie ma też zaworu odcinającego paliwo.
Jedynie co można blokować to rozrusznik.wojtek_pl - 2011-06-05, 14:02 Te współczesne diesle są raczej skomplikowane i mają komputer sterujący silnikiem. Najlepiej chyba będzie odłączać jakiś czujnik lub zasilanie komputera. Pompa paliwa to chyba jest elektryczna w zbiorniku i podaje paliwo do układu wysokiego ciśnienia. W sumie zasilanie pompy też można odłączyć...laisar - 2011-06-06, 10:42
wojtek_pl napisał/a:
Pompa paliwa to chyba jest elektryczna w zbiorniku i podaje paliwo do układu wysokiego ciśnieni
Blokada skrzyni, autoalarm, i jakiekolwiek zabezpieczenie wydłużają czas włamania i kradzieży
o parę minut, w czasie których ktoś lub coś może spłoszyć potencjalnego złodzieja, więc ładuj Chłopie co możesz i na co cię stać,a takie ''odpuść sobie'' to zwykłe pierdzielenie, przynajmniej w razie kradzieży będziesz miał czyste sumienie.
A jeśli nie założysz blokady to jesteś współwinny kradzieży ??
Kolega mój założył sobie nietypową blokadę zapłonu, dodał wyłącznik i ukrył go. Miał czyste sumienie, ale jak się mu włamali, nie mogli odpalić auta, więc rozpieprzyli cała deskę rozdzielczą i instalacje elektryczną. Auta nie ukradli, ale zostawili koszty naprawy wynoszące kilkanaście tysięcy złotych a że, zabezpieczenie nie było homologowane to i ubezpieczenie niczego nie pokryło Ajgor - 2015-02-06, 22:13 Jeśli szkoda przekracza pewną kwotę(zminna jest więc nie chcę strzelać sumy) to Policja wstrzyna śledztwo , i na tej podstawie możesz ubiegać się o odszkodowanie, sa firmy które (nie za darmo )pomogą ściągnąć ci twoją należność od ubezpieczyciela.benyo - 2015-02-06, 22:17
Ajgor napisał/a:
... Policja wstrzyna śledztwo ..
Tak policja powie słynne: "Wykonaliśmy szereg czynności prowadzących do..." Ajgor - 2015-02-06, 22:41 Ale masz papier...benyo - 2015-02-06, 22:58
Ajgor napisał/a:
Ale masz papier...
Raczej mam napapier.. dolone wówczas to już wolę się po prostu ubezpieczyć od kradzieży. Ale to oczywiście moja opinia, każdy robi jak uważa i tak, żeby mieć poczucie czystego sumienia Ajgor - 2015-02-06, 23:00 Każdemu według potrzeb i możliwości...Cav - 2015-02-07, 08:43
benyo napisał/a:
Ajgor napisał/a:
Ale masz papier...
Raczej mam napapier.. dolone wówczas to już wolę się po prostu ubezpieczyć od kradzieży. Ale to oczywiście moja opinia, każdy robi jak uważa i tak, żeby mieć poczucie czystego sumienia
Dokładnie się zgadzam - WSZYSTKIE zabezpieczenia nie są funta kłaków warte, jedyne sensowne to dobre AC.
Dlatego staram się zawsze ich kupować tak mało, jak tylko się da, czyli żeby spełnić wymogi ubezpieczyciela.
Na szczęście do Dacii nie trzeba było żadnego zabezpieczenia.cookie - 2015-02-07, 18:12 Najlepsze zabezpieczenie to ja miałem w wartburgu. Tylko ja i mój stary umieliśmy go uruchomić i nie zalać przy ruszaniu na zimnym silniku;-)
Po akcji z uszkodzeniem alarmu na jakimś wygwizdowie (po kilku latach eksploatacji) wyleczyłem się z tego na zawsze. Tylko AC z wykupionyym udziałem własnym.Ajgor - 2015-02-09, 13:00 Jeśli wszyscy by wychodzili z założenia że dobre AC wystarczy, to złodzieje mieli by raj na ziemi...Ajgor - 2015-02-09, 14:54 Po czym wnosisz że złodzieje wiedzą kto ma , a kto nie ma AC?bossboss - 2015-02-09, 15:57 Znasz ludzi którym ukradli auta?? a ja znam i nikt nie miał AC. Nawet była sytuacja że koleżanka kupiła samochód z Niemiec i chciała go ubezpieczyć a gość z ubezpieczeń zbajerował ją że teraz nie może bo ma jeszcze na nr niemieckich tymczasowych a na drugi dzień auta już nie było-oczywiście można było ubezpieczyć auto jak się później okazało. Nie od dziś wiadomo, że za cynki dostaje się kasę--oczywiście nie jest to reguła bo auta z AC też giną ale rzadko. Inne przypadki jakie znam to kradzież aut bez AC i dzwonienie do właściciela z tekstem---jak dasz 5 tys to oddamy auto-i faktycznie oddawali bo poszkodowany woli być w plecy"5 tys niż 20-30tys.benyo - 2015-02-09, 16:11
Ajgor napisał/a:
Po czym wnosisz że złodzieje wiedzą kto ma , a kto nie ma AC?
A skąd wiedzą, którą babcię okraść metodą "na wnuczka" ? Myślisz, że akurat mają szczeście i trafiają za każdym razem na babcię, która ma akurat przypadkiem 30 tys. na koncie? Złodzieje to świetnie zorganizowana grupa.bossboss - 2015-02-09, 17:21 Dokładnie--to zorganizowane grupy przestępcze, nigdy nie działają samodzielnie. Poczytajcie sobie też o wygranych w Lotto--już na drugi dzień masz wizytę i ofertę nie do odrzucenia(więc cynk musi być). Jak wygrasz to się pakuj i na 5 lat do Włoch lub Hiszpanii aż o tobie zapomną.Ajgor - 2015-02-09, 17:22 Znam trzy osoby którym skradziono auta pomimo ubezpieczenie AC. Jeden się znalazł po roku w jakiejś stodole dwa przepadły bezpowrotnie, a ich właściciele długo czekali na zwrot kasy.benyo - 2015-02-09, 17:37
Ajgor napisał/a:
Znam trzy osoby którym skradziono auta pomimo ubezpieczenie AC. Jeden się znalazł po roku w jakiejś stodole dwa przepadły bezpowrotnie, a ich właściciele długo czekali na zwrot kasy.
Wiesz, nie w tym rzecz, że jak ktoś ma AC to mu nie ukradną samochodu Chodzi o to, że złodzieje kradną niezależnie od tego czy masz AC czy masz blokadę. Ani jedno ani drugie nie utrudnia złodziejom kradzieży. Chodzi o to, żeby z tej kradzieży wyjść jak najmniej do tyłu skylar - 2015-02-10, 10:41 Jak nowy samochód to warto brać ac. Dealerzy mają fajne pakiety, niezależny broker ubezpieczeniowy najczęściej nie jest w stanie przebić takiej oferty. Cena takiego ubezpieczenia potrafi być niewiele wyższa od samego oc. Powyżej 7 lat ac już jest dyskusyjne bo ubezpieczyciele z byle powodu (stłuczka) robią szkodę całkowitą.
A uwzględniając jeszcze markę to ja bym osobiście do Daci nie wkładał za dużo zabezpieczeń. Zresztą na alarmy to mało kto reaguje. Droższe samochody to blokada skrzyni plus ukryty przełącznik do zapłonu.Ajgor - 2015-02-10, 13:18 Trywialnie powiem , że dla nie jednego właściciela Dacii , jest Ona droższa niż "wypasiona BM-a"dla jakiegoś prezesaskylar - 2015-02-10, 15:06 Dla każdego nowe auto jest ważne niezależnie czy to Dacia czy Mercedes. Ale robienie zabezpieczeń za parę tysięcy do auta wartego 30-40tys. jest nieekonomiczne. A Dacia ma być ekonomiczna z założenia Zresztą np. 2tys. wydane na dodatkowe zabezpieczenie pozwala ubezpieczyć auto na AC na dwa lub więcej lat. A wtedy jest zabezpieczenie nie tylko przed kradzieżą, ale też przed skasowaniem prawie nowego auta. A to boli równie bardzo jak kradzież.walter_g - 2015-12-19, 05:02 A co myślicie o takim rozwiązaniu?
http://www.autoguard.pl/ochrona-pojazdoweplus - 2015-12-19, 08:50 Ja mam prosty sposób - jak muszę zostawić auto w podejrzanym miejscu, to nie zamykam, a na podszybiu kładę plik studolarówek. Każda menda czy złodziej, gdy to zobaczy, to myśli:
Cytat:
Oooo, dolares falsificates, syfilis originalis! Nie ma głupich! Za szczwany lis jestem na takie prymitywne sidła. Można zapomnieć o zamknięciu auta, ale nie o takiej furze zielonych
BogdanK - 2015-12-19, 22:25
walter_g napisał/a:
A co myślicie o takim rozwiązaniu?
- "Usługa ochrony przeciwkradzieżowej AutoGuard bazuje na satelitarnej lokalizacji GPS, która w połączeniu z aktywną ochroną Centrum Monitoringu AutoGuard zapewnia najwyższy poziom bezpieczeństwa."
Za kilka złotych na Alledrogo można kupić zagłószacz sygnału GPS.ken-wawa - 2015-12-21, 00:17 Znacie jakas dobra blokade zaplonu/pompy paliwa, ktora mozna samemu zamontowac w Daci jako dodatek do fabrycznego alarmu?Lajkonik - 2015-12-21, 07:39 Najprostszy jest wyłącznik pompy paliwa. Pod kanapą jest wiązka przewodów "wchodzących" w gumowy/plastikowy przepust do baku. Trzeba zlokalizować "+", odpiąć aku, przeciąć zlokalizowany "+", dolutować po jednym kabelku do każdego końca i przeciągnąć pod tapicerką w strategicznie wybrane miejsce (np. pod siedzenie kierowcy). Połączyć kabelki wyłącznikiem (uwaga na dobranie wyłącznika pod odpowiedni prąd, pobierany przez pompę) i umocować go do czegoś w miarę sztywnego.Lza - 2015-12-21, 21:52
kubek w kubek to: http://allegro.pl/lokaliz...5251285680.html
tylko przez pośrednika kasującego comiesięczny abonament.
Tak jak wyżej ktoś napisał, produkt łatwy do dezaktywacji, choć jako gadżet-zabawka o niskiej cenie dosyć ciekawa. Sygnał gps można zakłócić nawet zwykłym transmiterem mp3, bodajże na częstotliwości 85,5MHz. (sprawdzone empirycznie).
W zasadzie już wjechanie do garażu, na podziemy parking, do kontenera z blachy spowoduje że urządzenie będzie bezużyteczne. Jeszcze jakiś sens by to miało, gdyby powiedzmy co 5 sekund logowało pozycję na jakims serwerze, ale wtedy rachunki za sms'y by Cię zjadły.ken-wawa - 2015-12-21, 22:29
Lajkonik napisał/a:
Najprostszy jest wyłącznik pompy paliwa. Pod kanapą jest wiązka przewodów "wchodzących" w gumowy/plastikowy przepust do baku. Trzeba zlokalizować "+", odpiąć aku, przeciąć zlokalizowany "+", dolutować po jednym kabelku do każdego końca i przeciągnąć pod tapicerką w strategicznie wybrane miejsce (np. pod siedzenie kierowcy). Połączyć kabelki wyłącznikiem (uwaga na dobranie wyłącznika pod odpowiedni prąd, pobierany przez pompę) i umocować go do czegoś w miarę sztywnego.
Brzmi dobrze, ale czy bylaby szansa opisac to nieco bardziej szczegolowo? Czy ta wiazka jest pod tylna kanapa, w ktorym rejonie? Jak zlokalizowac ten przewod najlatwiej?Józef - 2015-12-21, 22:51 Miałem eskorta i jak go parkowałem w miejscach podejrzanych to wyjmowałem zawsze przekaźnik pompy paliwa. Tylko przekaźnik znajdował się w kabinie pod deską rozdzielczą.
Natomiast dacka ma w komorze silnika.walter_g - 2015-12-21, 22:52
Nawet nie wiedziałem, że takie rzeczy można na allegro kupić. Jak dla mnie to jest swietna sprawa. Nigdy nie wiadomo, a nóż złodziej nie skapnie się, że takie coś jest wpięte, zawsze zwiększa to szanse na odnalezienie auta, a podobno kluczowe są pierwsze godziny.
Wielkie dzięki za link, na kolegów z forum zawsze można liczyć Karenzo - 2015-12-21, 22:54 tylko że jak kupisz taki badziew to namierzanie jest realizowany przez serwis którego roczna opłata jest większa niż koszt urządzania
Z urządzeniami dobrych marek dostajesz darmowy bezterminowy dostęp do serwisów lokalizujących .Lza - 2015-12-21, 23:21 Chciałem skomentować wypowiedź Karenzo, ale po chwili zastanowienia uznałem, że to nie ma sensu.Karenzo - 2015-12-22, 00:23 i lepiej ja pisze z praktyki ty z teorii
żaden chandalrzyna z allegro który ściąga ten syf z chin tego nie pisze bo nikt by nie kupił
większość wynalazków działa na serwisach tego typu
http://allegro.pl/lokaliz...5615419850.html
(wystarczy przeczytać opis )
http://www.aliexpress.com...1332730964.html
W najlepszym wypadku dostaniemy konto na 12 miesięcy , w przypadku tych najtańszych żadnego .Lajkonik - 2015-12-22, 07:54
ken-wawa napisał/a:
Brzmi dobrze, ale czy bylaby szansa opisac to nieco bardziej szczegolowo? Czy ta wiazka jest pod tylna kanapa, w którym rejonie? Jak zlokalizować ten przewod najlatwiej?
Dokładny opis, to musi dać ktoś kto to już wykonał. Tak jak już napisałem przewody są pod kanapą (w niektórych samochodach, najczęściej sedanach, może być na dnie bagażnika). W Dusterze jest to proste do znalezienia, bo wystarczy podnieść siedzisko kanapy i wszystko widać. Lokalizacja "+": bierzesz miernik uniwersalny, jedna końcówka do masy (jakaś śruba wkręcona w stalową konstrukcję), druga to powinna być sonda z ostrym końcem, którym możesz nakłuć przewód. Ustawiasz pomiar napięcia stałego (zakres to zazwyczaj 20V), uruchamiasz silnik (żeby uruchomić pompę) i ostrożnie nakłuwasz przewód. Warto podłożyć jakąś np. deseczkę, żeby po trafieniu w "+" nie zrobić zwarcia, gdy Ci sonda za łatwo wejdzie i przebijesz przewód na wylot . Jak miernik pokaże 12-14V (lub -12V jak podłączyłeś go odwrotnie) to masz "+". Nakłucie nie powinno zostawić dużej dziury, ale i tak warto te "nietrafione" nakłucia zaizolować taśmą izolacyjną.ken-wawa - 2015-12-22, 11:07 A nie mozna tego jakos prosciej rozpoznac, by nie nakluwac przewodow?Marek1603 - 2015-12-22, 12:06 Można.
Z dokumentacji albo zobaczyć jaki kolor przychodzi do pompy i znaleźć go we wiązce.Lajkonik - 2015-12-22, 13:26 O ile można powiedzieć, że to jest prostsze shrek - 2015-12-22, 13:58
ken-wawa napisał/a:
A nie mozna tego jakos prosciej rozpoznac, by nie nakluwac przewodow?
Mozna. Odlalesc przekaznik pompy paliwa i gotowe. Najprosciej mozna go wyciagac i zabierac do domu:-)Lza - 2015-12-22, 22:20 To chyba bardziej skutecznie niż wyłącznik pod siedzeniem. Wszystkie osoby jakie znam, które mają taki wyłącznik, mają go pod siedzeniem. Pewnie jest to pierwsze miejsce gdzie szuka złodziej.ken-wawa - 2015-12-22, 23:19
Marek1603 napisał/a:
Można.
Z dokumentacji albo zobaczyć jaki kolor przychodzi do pompy i znaleźć go we wiązce.
Dobrze gada! :) Dac mu piwa :) Powazniej, teraz jeszcze pytanie, kto ma taka dokumentacje i sprawdzi jaki to kolor?ken-wawa - 2016-01-11, 22:22 Odgrzewajac troche stary temat, jak najlepiej zabezpieczyc Dusterka z silnikiem benzynowym (turbobenzyna)?jas_pik - 2016-01-12, 00:10 Standardowo
Autoalarm oraz blokada skrzyni - takie są zresztą wymagania ubezpieczycieli (co najmniej jedno z nich)
A po swojemu - to ukryty w miejscu przez Ciebie wybranym tajemnego wyłącznika zapłonu czy też odcinacza paliwa.
Jak przeglądałem raporty dotyczące kradzionych samochodów to do tej pory Dacie są na końcu zestawienia ( nie są tak prestiżowe, trudniej się sprzedają)Karenzo - 2016-01-12, 00:18 Daciowy zestaw który otrzymałem z autem jest bardzo solidny , cała mechanizm blokady jest w stalowej osłonie
osłona musi być solidna bo inaczej
Dar1962 - 2016-01-12, 07:49
jas_pik napisał/a:
przeglądałem raporty dotyczące kradzionych samochodów to do tej pory Dacie są na końcu zestawienia ( nie są tak prestiżowe, trudniej się sprzedają)
pf 126p też nie był prestiżowy a swego czasu kradli go niemiłosiernie. Z Dacią w przyszłości może być podobnie, bo to popularne auta, których cały czas przybywa i pojawi się popyt na "tanie" części zamiennePiitubski - 2016-01-12, 09:26 1.Czy ten alarm, który zakładają w ASO ma czujniki ruchu? 2.Czy ma syrenkę, którą można wyłączyć specjalnym kluczykiem? 3.Czy alarm z katalogu akcesoriów Dustera nr 8201302697 to ten Cobra?lukee88 - 2016-01-12, 09:42 Jest sens montować alarm? Jak później taki i tak pół dnia wyje i nikt nie reaguje. Tylko sąsiadów można wkurzać, szczególnie na sylwestra gdzie wszystkie auta wyją...
Jeszcze żeby każdy miał swój niepowtarzalny dźwięk, a nie wszystkie wyją na jedną modłę.
Z zabezpieczeń jest immobilizer. A jak ktoś będzie chciał ukraść to ukradnie niezależnie jakie by było zabezpieczenie (dlatego można pomyśleć o AC i spać spokojnie).DrOzda - 2016-01-12, 09:59 Dokładnie - za cenę alarmu to już lepiej kupić lokalizator GPS i samemu zainstalować w jakimś niestandardowym miejscu. Do tego karta VirginMobile z pakietem Fremium i mamy za 5 PLN rocznie znacznie lepsze rozwiązanie.route2000 - 2016-01-12, 11:54 Złodzieje mają różne sposoby by je ukraść, nawet mają zagłuszacze lokalizatorów GPS....DrOzda - 2016-01-12, 12:08 No dobrze , prawdziwego fachowca i tak nic nie powstrzyma - ot zapakują samochód do ciężarówki i wywiozą ..... ale wątpię żeby Dacie kradł ktoś wyposażony w zagłuszacz GSM i GPS (zagłuszacz GSM na wszystkie pasma to nie jest tania i łatwo dostępna zabawka a lokalizator potrafi też wysyłać przybliżone położenie nawet bez sygnału GPS ...Dar1962 - 2016-01-12, 12:23 nie jestem zwolennikiem alarmów. O wiele lepszym rozwiązaniem jest np jakaś autorska blokada zapłonu wykonana przez sprawnego znajomego elektryka. Pomysły niestandardowe sprawdzają się lepiej, bo zaskakują amatora cudzego auta. Kiedyś w maluchu miałem nietypowy wyłącznik zapłonu za 20 zł, Złodziej rozwalił zamek, stacyjkę i nic nie zdziałał więc dał sobie spokój i ukradł innego malucha z tego samego parkinguPiitubski - 2016-01-12, 16:26 Rozumiem Wasze argumenty i wiem, że dla fachowego złodzieja alarm nie jest przeszkodą. Natomiast uważam, że warto się zabezpieczyć przed amatorskimi włamaniami do samochodu - np. kradzież wartościowego fotelika isofix, który może kosztować ponad 1 tysiąc złotych.
Czy ktoś zna odpowiedzi na moje 3 pytania:
1.Czy ten alarm, który zakładają w ASO ma czujniki ruchu? 2.Czy ma syrenkę, którą można wyłączyć specjalnym kluczykiem? 3.Czy alarm z katalogu akcesoriów Dustera nr 8201302697 to ten Cobra?ken-wawa - 2016-01-12, 19:27 Jaki konkretnie model lokalizatora gps mozecie polecic?
Co do alarmu Daciowego, to z tego co wiem 1) tak ma czujke ruchu 2) jesli sadzie ci pilot, to wystarczy wlozyc kluczyc do stacyjki i przekrecic, wtedy alarm sie wylacza (do czasu az wlaczysz go pilotem, przy czym jak latwo sobie wyobrazic ma to plusy i minusy). Czy mozna wylaczyc syrene kluczykiem, nie wiem. 3. Prawdopodobnie tak. Zwroc uwage, ze nie wszystkie ASO zakladaja alarm od Renault, ze wzgledu na cene. Niefirmowy alarm jest duzo tanszy. Tak przynajmniej slyszalem.Piitubski - 2016-01-12, 20:50 Mi diler powiedział, że zakłada alarmy takie jak w katalogu, żadne zamienniki.czco - 2016-01-13, 08:20 Ja mam zamontowany przez dilera auto alarm meta system z czujnikami ruchu ,ten patent z wyłączeniem alarmu w razie zguby,uszkodzenia kluczyka nie działa [po włożeniu zapasowego alarm dalej wyje]Można go wyłączyć wbijając kod ,lecz przy mojej sklerozie zapomniałem jak to się robiło,Piitubski - 2016-01-13, 09:00 W Vendze mam alarm i jest syrenka, którą mogę wyłączyć specjalnym kluczykiem oraz wyłącznik w kabinie do dezaktywacji alarmu. A w Dacii to chyba oferują wersję budżetową i jeszcze liczą za to tysiąc złotych.jas_pik - 2016-01-13, 10:12 Dlatego po moich doświadczeniach z alarmami i jednym skradzionym bezpowrotnie pojeździe wolę inwestować w inne rozwiązania czyli blokadę skrzyni biegów oraz ubezpieczenie.
Każdy powszechnie dostępny autoalarm jest rozpracowany przez złodziei tak że dezaktywują go w kilkanaście sekund.
Na wybijaczy szyb w celu kradzieży wyposażenia nie pomogą.Piitubski - 2016-01-13, 17:54 Rozmawiałem dziś z dilerem. Alarm montowany w ASO ma czujniki ruchu, syrena z klaksonu, dezaktywacja awaryjna poprzez uruchomienie silnika.Maxi - 2016-01-13, 20:09 Czy naprawdę jest problem z kradzieżami Dusterów ? Ja wprawdzie założyłem alarm w poprzednim, a w obecnym blokadę mechaniczną ale raczej to dla ubezpieczyciela bo te urządzenia dla prawdziwych fachowców to bułka z masłem. Jedne działają przez 0,5 minuty, drugie ok. minuty. Najbardziej skuteczne są te wykonywane przez domorosłych wynalazców bo na nie nie ma patentu i złodziej musi szukac tego urządzenia. A to mu jest za długo więc najczęściej rezygnuje. Ale wszystkim życzę aby nie spotkały go takie złośliwości jak brak samochodu w miejscu jego pozostawienia.