|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - żółte selektywne żarówki H4
tomaszgebala - 2008-11-02, 21:05 Temat postu: żółte selektywne żarówki H4 czy ktoś wie gdzie kupić (najlepiej wysyłkowo) żółte selektywne żarówki H4 ??
Szukam, szukam i ... nic
Mamert - 2008-11-02, 21:13
tomaszgebala napisał/a: | żółte selektywne żarówki H4 |
Wkleiłem tę frazę do googla i proszę wynik
http://sklep.tuning.pl/dz...ial_1_65874.jpg
tomaszgebala - 2008-11-02, 23:41
to nie chodziło o takie żarówki - miałem na myśli
Marcin - 2008-11-02, 23:52
Moze takie beda dobre?? Wygladaja podobnie i mysle ze cena przystepna
http://www.interlumen.com...ee97f41db03bbb6
tomaszgebala - 2008-11-03, 00:12
ooooo !! - to jest własnie to !
jackthenight - 2008-11-04, 10:07
tomaszgebala napisał/a: |
ooooo !! - to jest własnie to ! |
A czemu tomek chcesz takie żarówki zakładać ?
Jakie są ich zalety/wady od normalnych ?
Mamert - 2008-11-04, 14:45
jackthenight napisał/a: | Jakie są ich zalety/wady od normalnych ? |
Podobno lepiej "przechodzą" przez mgłę, a jako ciekawostkę powiem że kiedyś we Francji był wymóg posiadania takich żarówek w aucie.
loganik - 2008-11-04, 15:10
Co się stanie z reflektorem jak ta żółta nakładka się stopi?
Mamert - 2008-11-04, 15:12
loganik napisał/a: | Co się stanie z reflektorem jak ta żółta nakładka się stopi? |
No nie przesadzajmy, jak się ma stopić ??
jurek - 2008-11-04, 15:43
to szkło. pozdr
tomaszgebala - 2008-11-04, 16:04
loganik napisał/a: | Co się stanie z reflektorem jak ta żółta nakładka się stopi? |
nie stopi się, jest wykonana ze szkła. Już kiedyś użytkowałem takie żarówki przez kilka lat. Wydaje mi się (ale to być może moje zdanie), że lepiej widziały przez mgłę.
Ale niestety link podany przez Marcina jest nieaktualny, ponieważ na stanie w tej firmie jest tylko ... 1 szt. takiej żarówki
Mamert - 2008-11-04, 17:14
tomaszgebala napisał/a: | Ale niestety link podany przez Marcina jest nieaktualny, ponieważ na stanie w tej firmie jest tylko ... 1 szt. takiej żarówki |
Myślę że chyba już nikt nie robi tych żarówek (brak zamówień na francuski rynek) i chyba najbardziej zbliżone właściwości ma ta OSRAM podana przeze mnie, CHOĆ NIE SPRAWDZAŁEM TEGO, ANI SIĘ TYM NIE INTERESOWAŁEM.
loganik - 2008-11-04, 17:36
Nakładka wykonana ze szkła??
http://www.interlumen.com/-p-3532.html
Ale te żarówki nie mają polskiej homologacji.
Mamert - 2008-11-04, 17:47
loganik napisał/a: | Ale te żarówki nie mają polskiej homologacji. |
Wystarczy że mają homologację jakiegokolwiek innego kraju europejskiego, a w przepisach o oświetleniu samochodu - światła mijania barwy białej lub żółtej selektywnej.
http://www.motohandel.com.pl/rodzaje_swiatel.html
loganik - 2008-11-04, 18:32
Dzieki Mamert, ale mam sprawę, w Twojej odpowiedzi wyczytałem:
wiatła pozycyjne umieszczone są z przodu – o barwie białej bądź żółtej selektywnej i z tyłu pojazdu – o barwie czerwonej
Pytanie; dlaczego 2 stacje diagnostyczne nie podbiły badania techn. z powodu żółtych świateł pozycyjnych z przodu/ chodzi o Mitsubischi 3000 GT/?
Podaj gdzie znaleść ten przepis, dzięki.
Loganik
Mamert - 2008-11-04, 19:01
Proszę bardzo podaję podstawę prawną :
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 1 kwietnia 1999 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
(Dz. U. z dnia 15 maja 1999 r.)
Załącznik nr 6.
http://www.bankier.pl/fir...zycja-0432.html
loganik - 2008-11-04, 19:24
Pozycyjne przednie biała, dopuszcza się barwę żółtą, selektywną, jeżeli jest połączone ze światłem mijania lub światłem drogowym barwy żółtej selektywnej z przodu
Wygląda na to że mają rację W GT 3000 postój jest z kierunkiem.
Jeszcze raz dzięki.
tomaszgebala - 2008-11-04, 23:06
loganik napisał/a: | (...) 2 stacje diagnostyczne nie podbiły badania techn. z powodu żółtych świateł pozycyjnych z przodu/ chodzi o Mitsubischi 3000 GT/?
|
piszesz o światłach pozycyjnych, a przepis jak widać mówi o światłach mijania
loganik - 2008-11-05, 09:51
Cytuję przepis:
Pozycyjne przednie: dwa, barwa biała, dopuszcza się barwę żółtą, selektywną, jeżeli jest połączone ze światłem mijania lub światłem drogowym barwy żółtej selektywnej.
Jak widać jest tu tylko mowa o światłach POZYCYJNYCH.
slk84 - 2008-12-04, 21:38
Dla mnie żółte żarówki to relikt przeszłości...zdecydowanie wolałbym założyć coś o niebieskawej barwie tylko na pewno nie jakiś marketowy xenon blue:) tylko coś pokroju philips blue vision, osram cool blue. Chodź słyszałem, że najlepsze żarówki z seri blue robi hella. Są również inne żarówki niż blue, które dają więcej światła niż standartowe np. night vision czy bardzo chwalone Gt 150.
Bernhard Basten - 2008-12-05, 19:07
slk84 napisał/a: | Dla mnie żółte żarówki to relikt przeszłości...zdecydowanie wolałbym założyć coś o niebieskawej barwie tylko na pewno nie jakiś marketowy xenon blue:) tylko coś pokroju philips blue vision, osram cool blue. Chodź słyszałem, że najlepsze żarówki z seri blue robi hella. Są również inne żarówki niż blue, które dają więcej światła niż standartowe np. night vision czy bardzo chwalone Gt 150. |
Witaj slk84,
Mam już niektórzy próbowali H4 lampy:
Osram Cool Blue
Philips X-treme (+80%)
Osram Night Breaker (+90%)
i ksenonowych plus Prism Power (+50%)
Philips Blue Vision i GT150 osiągnąć dobre wartości w testach jednak, że GT150 jest po prostu piorunujące spojrzenie na granicy.
W przypadku Osram Cool Blue, mogę nie znaczącą różnicę MCV Seria H4 żarówka Osram rozpoznać.
Różnica X-treme i Night Breaker do serii MCV, że żarówka była znaczna. Jednakże trwałość potężne +30 / +50 / +80 / +90 żarówki są zazwyczaj bardzo ograniczone. Jest to szczególnie prawdziwe w Night Breaker na czas trwania testu był tylko 150Stunden ma w całym. Krótkie i drogie Vergnügen.Die X-treme już posiadanych.
Charakterystyczną cechą mam w mojej Daciahändler znalezionych w Berlinie, Ustaw z dnia 2 H4 lampy koszt 24,99 € (96 PLN):
Ksenonowych plus Prism Power (+50%)
, Który daje producentom gwarancję 3Jahren, po prostu super! ...
Jeśli 3Jahren jedna żarówka jest wadliwy opłat przeciwko nowej bańki zamienione. Tylko montaż, klient musi jeszcze zapłacić. Franotex.de
Nie mogę tego zrozumieć pryzmat mocy ksenonowe plus naprawdę polecam
ale oni są teraz, raz w Renault Modus H4 awarii światła, w zestawie ze względu na trwałość Daciahändler zbudował, przynajmniej w Berlinie.
( patrz rys. 76 i 77 mojego albumu MCV - bebas MCV )
Pozdrowienia
Bernhard
(google translate)
tomaszgebala - 2011-09-12, 22:04 Temat postu: żółte żarówki H4 czy polskie prawo dopuszcza do stosowania na naszych drogach żarówki reflektorów głownych o żółtej barwie ?
Mam takowe TUNGSRAMY w reflektorach, ale dzisiaj był problem przy przeglądzie technicznym, trzeba było je wymienić na "białe"
benny86 - 2011-09-12, 22:07
tomaszgebala napisał/a: | czy polskie prawo dopuszcza do stosowania na naszych drogach żarówki reflektorów głownych o żółtej barwie ? |
Obecnie już nie. Był tzw. okres przejściowy (posiadacze samochodów, które miały fabrycznie żółte oświetlenie musieli je zmienić np. clio I), skończył się ok 1 stycznia 2011roku OIDP.
bebe - 2011-09-12, 22:14
Zajrzałem do radosnej tabelki w rozporządzeniu ministra infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, bla bla bla, i w onej tabelce stoi tylko, że barwa świateł mijania ma być "biała". Przy czym definicji barwy "białej" w rozporządzeniu nie ma, i nie bardzo mam pomysł, gdzie by tego szukać, a nawet gdyby znaleźć, to jakim urządzeniem badać barwę światła w samochodzie.
Więc ja bym przyjął, że w SKP wiedzą, co mówią, i zmienił na białe.
eplus - 2011-09-13, 05:45
bebe napisał/a: | jakim urządzeniem badać barwę światła w samochodzie. |
Na oko.
48piotr - 2011-09-13, 07:35
To można zachorować
pozor - 2011-09-13, 07:51
Nie dopuszcza innej barwy niz biala. Metoda jaka sie sprawdza swiatla jest metoda organoleptyczna :) ta metoda sprawdza inne swiatla (kierunki-pomaranczowe, stop-czerwony) oraz inne rzeczy w samochodzie podczas wizyty w serwisie czy na stacji diagnostycznej.
benny86 - 2011-09-13, 09:13
bebe napisał/a: | Przy czym definicji barwy "białej" w rozporządzeniu nie ma, i nie bardzo mam pomysł, gdzie by tego szukać, a nawet gdyby znaleźć, to jakim urządzeniem badać barwę światła w samochodzie. |
Nie żebym jakoś specjalnie bronił ministra, ale kiedyś ktoś powiedział że clara non sunt interpretanda - rzeczy oczywiste nie wymagają dowodów. Biały to na tyle jednoznaczny kolor że nie ma dylematów takich jak np. w przypadku "chłodnej,wiosennej zieleni" tudzież innych niejednoznacznych barw/kolorów.
Jeśli ktoś by miał jednak ochotę na dywagacje natury formalno-prawnej trzeba by zacząć od wykładni językowej - poszukać w Słownikach Języka Polskiego lub innych definicji "bieli", poszukać opinii biegłych itp itd. Tyle że to wszystko przerost formy nad treścią
Piotr_K - 2011-09-13, 09:52
eplus napisał/a: | bebe napisał/a: | jakim urządzeniem badać barwę światła w samochodzie. |
Na oko. |
może spektrofotometrem? wszak widmo szerokie jest a oko ludzkie subiektywne
bebe - 2011-09-13, 15:56
benny86 napisał/a: | Nie żebym jakoś specjalnie bronił ministra, ale kiedyś ktoś powiedział że clara non sunt interpretanda - rzeczy oczywiste nie wymagają dowodów. Biały to na tyle jednoznaczny kolor że nie ma dylematów takich jak np. w przypadku "chłodnej,wiosennej zieleni" tudzież innych niejednoznacznych barw/kolorów. |
Zważywszy na długą tradycję mieszkańców Bolandy w kombinowaniu, uważam, że konkretna wykładnia byłaby jednak na miejscu. :) A poważnie - co chociażby ze światłami HID? Przecież ich "biały" jest nieco inny niż żarnikowy "biały". Akurat żółte żarówki a la Tavria '87 to przypadek raczej oczywisty, ale różne niebieskawe wynalazki typu "zenon" nie są już takie oczywiste. Pomijam już fakt, że zostawianie oceny rzeczy nawet oczywistych w rękach urzędników nawet tak mało urzędowych jak pracownicy SKP, to proszenie się o kłopoty z łapownictwem i podejściem "a mi się nie podoba wasza wredna gęba". ;)
benny86 - 2011-09-13, 17:41
bebe napisał/a: | Akurat żółte żarówki a la Tavria '87 to przypadek raczej oczywisty, ale różne niebieskawe wynalazki typu "zenon" nie są już takie oczywiste. |
Niebieskawe jak dla mnie są oryginalne xenony póki się nie rozświecą na dobre, chińska tandeta typu zenon ma w sobie co najmniej tyle niebieskości co policyjna suka przed reformą na srebro...
eplus - 2011-09-13, 17:56
No ale spektrogram to jest krzywa, krzywa krzywej nierówna - więc co - liczyć całki
W ustawie podatkowej piszą, że "wzory należy traktować w ich sensie matematycznym" - przydałby sie więc profesor, który ogłosiłby teorię, w dziedzinie której wynik każdego działania jest równy zeru, czyli wyliczenie należnego podatku także.
DrOzda - 2011-09-13, 22:51
http://pl.wikipedia.org/w...B3jchromatyczne
eplus - 2011-09-15, 18:28
Telewizja też pokazuje wszystko za pomocą RGB - ale to tylko złudzenie receptorów człowieka, zresztą nie wiadomo którego - może neandertalskiego
Nawet w tym ujęciu musieliby zdefiniować obszar dopuszczalny, bo w punkt nie trafi nawet Hella i Tungsram. I jak zdefiniować krzywiznę tego białego banana
|
|