| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne U篡tkownik闚 DACII |
 |
Na ka盥y temat - S這wniczek handlarzy
BogdanK - 2017-04-08, 01:17 Temat postu: S這wniczek handlarzy S這wnik handlarzy samochod闚
Przez telefon i w og這szeniu ka盥y samoch鏚 jest najlepszy. Powinni軼ie jednak przemy郵e� spraw�, gdy na pytanie np. o stan lakieru czy zawieszenia osoba sprzedaj帷a odpowiada, 瞠 nie jest mechanikiem/blacharzem i si� nie zna. Owszem, laik mo瞠 takich rzeczy nie wiedzie�, lecz je郵i w ten spos鏏 rozmow� zaczyna handlarz, to na pewno co� jest na rzeczy. Poni瞠j wyb鏎 pozosta造ch cz瘰to u篡wanych zwrot闚 wraz z ich kr鏒kim obja郾ieniem.
> alcantara: tapicerka podobna do zamszu, bywa „niechc帷y” mylona ze zwyk陰 tkanin�,
> bananowe sk鏎y: jasna lub jasnobr您owa sk鏎zana tapicerka,
> bez oznak korozji: opis cz瘰to dotyczy modeli powszechnie znanych ze s豉bych blach, wcale nie musi oznacza�, 瞠 rdzy nie ma, bo mo瞠 by�, ale... jej po prostu nie wida�,
> bezwypadkowy: do嗆 p造nna definicja, mo瞠 oznacza�, 瞠 nikt nie zgin掖 w aucie, ale nie b康嬈ie zaskoczeni, je郵i odkryjecie szpachl� lub powt鏎nie malowane elementy,
> do op豉t: auto sprowadzone z zagranicy, do ceny nale篡 zaliczy� koszt rejestracji (256 z�), akcyzy i t逝macze�, op豉cony: z regu造 tylko koszt rejestracji,
> do poprawek lakierniczych: karoseria wygl康a (bardzo) 幢e,
> full opcja (wypas): bogate – wed逝g sprzedawcy – wyposa瞠nie, nie musi oznacza� pe軟ej specyfikacji,
> gara穎wany: by� mo瞠 sta� w gara簑 u sprzedawcy prywatnego, w przypadku handlarzy to puste has這, nie do zweryfikowania,
> grzane sto趾i: podgrzewane fotele,
> gwarancja: fabryczna? komisowa? - ta druga to z regu造 pe軟e wy陰cze� ubezpieczenie od koszt闚 napraw,
> gwarancja przebiegu (na fakturze): sprzedaj帷y wie, 瞠 nawet je郵i cofn掖 licznik, to nikt mu tego 豉two nie udowodni, albo... ma pojazd z oryginalnym przebiegiem – to te� si� zdarza,
> ig豉: 鈍ietny stan – wed逝g sprzedaj帷ego,
> je寮zi豉 kobieta: ma 鈍iadczy� o tym, 瞠 auto jest „ma這” zu篡te,
> klima do nabicia: najcz窷ciej – niesprawna,
> klimatronik: automatyczna klima, „klimatyzacja” cz瘰to oznacza wersj� manualn�,
> komforty: szeroki zakres regulacji foteli,
> kraj pochodzenia: nawet w przypadku aut sprowadzonych cz瘰to podaje si� „Polska”, 瞠by oszuka� wyszukiwark� i kupuj帷ego,
> 豉dny lakier, wn皻rze jak nowe: cz瘰to to subiektywna ocena sprzedaj帷ego,
> masa瞠: siedzenia z funkcj� masa簑,
> mechanicznie OK: ...a blachy z瞠ra korozja,
> model 200X/0Y: rok produkcji 200X, modelowy – 200Y (np. model 2006/07 z regu造 oznacza auto z 2006r.),
> nic nie puka, nic nie stuka: niby zawieszenie OK,
> nie kr璚ony: nikt – wed逝g sprzedawcy – nie zani篡� przebiegu,
> nie wymaga wk豉du finansowego: czytaj – dojedzie do bramy komisu, a potem... Brak wk豉du to najcz窷ciej nieprawda, bo po zakupie auta u篡wanego najcz窷ciej trzeba co� do這篡�,
> niezawodny 豉鎍uch: dopisek cz瘰to spotykany w przypadku aut maj帷ych problem z... nietrwa造m nap璠em rozrz康u,
> nowa instalacja LPG: jak kto� zainwestowa� w (drogie) LPG, to czemu sprzedaje?
> og這szenie grzeczno軼iowe: w豉軼icielem pojazdu nie jest ta osoba, kt鏎a zamie軼i豉 og這szenie / po鈔edniczy w sprzeda篡,
> opony na jeden sezon: zu篡te,
> osoba prywatna: zdarza si�, 瞠 sprzedaj帷ym jest handlarz, je郵i zadzwonimy w sprawie oferty sprzeda篡 auta, a w odpowiedzi us造szymy – kt鏎ego auta? - to wiadomo kim jest sprzedaj帷y,
> parktronik: czujniki parkowania,
> panorama (solar) dach: okno dachowe,
> pierwszy w豉軼iciel: w Polsce czy od nowo軼i? „Od pierwszego w豉軼iciela”: handlarz odkupi� pojazd od osoby, kt鏎a mia豉 go od pocz徠ku (z salonu),
> serwisowany: powinno to by� poparte niepodrobionymi dokumentami, np. ksi捫k� lub fakturami za naprawy,
> stan kolekcjonerski/gabinetowy: stosowane przy starszych autach, ma podkre郵i� ich stan,
> TUV: niemieckie lub – zbiorczo – zagraniczne badanie techniczne. Ma potwierdza� dobry stan auta i jego przebieg, ale cz瘰to nieznaj帷y j瞛yk闚 handlarz przedstawia wynik... negatywnego badania wraz z list� usterek,
> udost瘼niam VIN: czyli albo wiem, 瞠 mam dobre auto, albo wiem, 瞠 kupuj帷y i tak niczego si� w ten spos鏏 nie dowie,
> VAT mar�a: w przypadku pojazdu z zagranicy warto sprawdzi�, czy zosta造 uregulowane kwestie zwi您ane z podatkiem VAT,
> wiele nowych cz窷ci: niekiedy oznacza desperack� pr鏏� pozbycia si� z這mu,
> wszystkie szyby oryginalne: ma 鈍iadczy� o bezwypadkowej przesz這軼i.
- 廝鏚這: A�
ArcadioSF - 2017-04-08, 12:05
Nie wiem czy zwr鏂ili軼ie uwag� ale handlarze samochodami zazwyczaj nie u篡waj� poj璚ia "przebieg" tylko "stan licznika".
Ci handlarze kt鏎ych zna貫m, a kiedy� zna貫m ich sporo, maj� jakie� dziwne przekonanie, 瞠 uchroni ich to przed odpowiedzialno軼i� za kr璚ony licznik - a kr璚ony licznik mia� prawie ka盥y samoch鏚, kt鏎y sprzedawali.
Domel2250 - 2017-04-10, 12:05
Kiedy�, jednym z moich klient闚 by� w豉軼iciel auto komisu. B璠帷 u niego "na placu" podpyta貫m o dobre i sprawdzone autko dla siebie (dodam, 瞠 na placu sta這 ko這 30 aut i do co drugiego mo積a by si� wr璚z za郵ini�-tak 豉dnie wygl康a造 na pierwszy rzut oka). A go嗆 do mnie bez skr瘼owania odpowiada, 瞠 taki do polecenia dla znajomego to 瘸den si� nie nadaje, ale 瞠bym wpad� za tydzie� to jedno fajne auto b璠zie....ot taka rzeczywisto嗆 w handlu u篡wanymi autami......by這 to co prawda z 10 lat temu, ale czy du穎 od tamtej pory si� zmieni這 do dzi�...?
baxter12 - 2017-04-10, 21:28
Ostatnio kupi貫m Logana, w komisie i o dziwo z Niemiec i o dziwo w Gnie幡ie, tym ko這 Poznania. I mam niejasne przeczucia 瞠 nie by� kr璚ony. Jak mo瞠 kilku z Was si� zorientowali, bo pisa貫m o tym na forum, po 10 dniach obr鏂i造 si� panewki w silniku. Autokomis wymieni� motor bez zb璠nych ceregieli w tydzie�. Jestem mega zadowolony silnik chodzi jak pszcz馧ka. (Odpuka�). Co mnie do nich przekona這? Na placu sta造 auta o przebiegu 280, 240, nawet ponad 300 tysi璚y przebiegu. Oczywi軼ie w odpowiednio ni窺zej cenie...
|
|