DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Duster - uciekające sprzączki pasów tylnej kanapy

maugu - 2019-05-06, 09:36
Temat postu: Duster - uciekające sprzączki pasów tylnej kanapy
W związku z zasygnalizowanym problemem uciekających mocowań (sprzączek) tylnych pasów przez kol. miela
http://www.daciaklub.pl/f...hlight=#1782905
miela napisał/a:

.... kilka takich rzeczy, które po prostu w skodzie są lepiej przemyślane (pierdoły, ale jednak):
...
- tylna kanapa i uciekające wpięcia sprzączek
...

poprosiłam przy okazji modernizacji mojego Dustra o rozwiązanie problemu. Usprawnienie okazało się b. proste i dodatkowo zlikwidowano problem przewlekania sprzączek przy opuszczeniu kanapy.
Istotę pomysłu widać na foto poniżej. Polega ona na sklejeniu dwóch sprzączek przy pomocy taśmy dwustronnie klejącej i kawałka maty termoizolacyjnej (spieniony PE) jako dystansu.
Po sklejeniu sprzączki same się pozycjonują pomagając przy nakładaniu kanapy (można też dodatkowo wpiąć pas), a przy wpinaniu pasów nie zagłębiają/zapadają się do środka.

miela - 2019-05-06, 10:00

Dobry pomysł! Też tak zrobię. Dzięki za zdjęcia.
jammo - 2019-05-06, 11:45

Prosty i ciekawy pomysł. Najważniejsze, że skuteczny. Też chyba to kiedyś zastosuję :-) ale jak na razie z Dusterka korzystamy raczej tylko we dwoje z żoną (dzieci mają swoje autko) więc pasy tylnej kanapy są mało używane.
sbm631 - 2019-05-06, 18:54

Fajny ciekawy pomysł na pewno wprowadzę w swoim Dasterku
maugu - 2019-05-06, 22:58

Trochę to wypadło "przy okazji" innych robót, a że kilka razy jechałam już z tyłu to mi się przypomniało przy ostatnim "bebeszeniu" mojego Dusterka.
laisar - 2019-05-11, 08:56

maugu napisał/a:
sklejeniu dwóch sprzączek

A jak się to zachowuje po położeniu na nich oparć?

maugu - 2019-05-11, 09:36

One tak "sterczą" na foto dzięki sztywności i krótkości pasów (tych przytwierdzonych do blachy). Można je (sprzączki) bez problemu położyć na podłożu, ale i tak będą miały wtedy wysokość 2x grubość pojedynczego zapięcia. Myślę, że oparcie kanapy przyjmie taką wypukłość, ale nie próbowałam jak to będzie po złożeniu oparć. Myślę, że w przypadku problemów doprowadzenie do stanu wyjściowego (rozklejenie) nie zajmie więcej niż 5 sek.
BogdanK - 2019-05-12, 00:23

maugu napisał/a:
Myślę, że w przypadku problemów doprowadzenie do stanu wyjściowego (rozklejenie) nie zajmie więcej niż 5 sek.

Taki sam efekt może być, jeśli na tylnej kanapie będą jechały trzy osoby zapięte pasami.

sobol1976 - 2019-05-12, 08:39

Wystarczy zastosować lepszej jakości rzep (velcro) - są dostępne bardzo mocne rozwiązania firmy 3M. Np. 3M taśma Dual-Lock.
Dobrej jakości klej zapewnia trwały montaż i możliwość wielokrotnego rozpinania w razie potrzeby.

maugu - 2019-05-12, 10:54

Nie przypuszczam by się to rozkleiło w trakcie normalnej eksploatacji, no może przy zadziałaniu/zderzeniu. Normalnie siły działające na pas (zwijacz) są minimalne. Oczywiście można zastosować wzmocnienie trytką lub nawet zastosować kawałek dętki lub innej elastycznej rury obejmującej dwie sprzączki i w ogóle ich nie kleić. Tutaj wstawka z pianki jest trochę dłuższa od sprzączek i przy wciskaniu w nie klamry opiera się o dno (blachę), a z drugiej strony poszerzona i zespolona "konstrukcja" dwóch sprzączek nie kiwa się na boki. To rozwiązanie poprzez dobór długości i grubości wstawki pozwala indywidualnie regulować stopień stabilizacji jak i wysokość wysunięcia sprzączek (nie wiem jak to lepiej nazywać - zapięć, karabinków, zatrzasków?).