| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Leasing z większym wykupem
GRL - 2020-10-19, 16:00 Temat postu: Leasing z większym wykupem Cześć,
znowu mi chodzi po głowie zakup nowego niedrogiego auta.
I mam na to taki pomysł, by zrobić sobie pseudo wynajem długoterminowy, po części na własnych zasadach.
Tzn. dość duża wplata własna, 4-5 lat spłacania rat i jak największy wykup.
No i oczywiście, żeby to był leasing 102% a nie 112%.
Może robiliście rozeznanie i orientujecie się które obecnie marki potrafią zaoferować dobre warunki i 30-35% wykup po min. 4 latach?
Killer King - 2020-10-19, 18:24
A nie wyjdzie taniej, jak do wpłaty własnej dołożysz kredy np. gotówkowy z banku ?
GRL - 2020-10-19, 18:33
Nie.
Koniec roku podatkowego + auto prywatno-służbowe.
Kto prowadzi własną działalność ten wie o czym mowa.
Nie rozdrabniajmy się, poproszę tylko konkrety.
defunk - 2020-10-20, 08:28 Temat postu: Re: Leasing z większym wykupem
| GRL napisał/a: | | Może robiliście rozeznanie i orientujecie się które obecnie marki potrafią zaoferować dobre warunki i 30-35% wykup po min. 4 latach? |
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie miała (nie wiem czy jeszcze ma) Toyota, która pozwalała do pewnego stopnia ustawiać sobie wykup; z tego co widzę nadal pozwala na to Kia (w/g informacji na ich stronie po 3 latach masz wykup za 40%, a po 4 latach za 30%).
I przyznam, że dopiero teraz rozumiem o co Tobie chodzi, bo kończy mi się leasing, auto oczywiście zostawiam, ale wykup na firmę za 600 złotych... Już wiem, że RCI wystawi fakturę na firmę, więc nie zaksięguję -- kombinuję czy będzie możliwa rejestracja prywatna i wrzucenie na środek trwały za jakiś czas, ale po wartości realnej
gfedorynski - 2020-10-20, 15:03
Ale co to znaczy "rejestracja prywatna"? Prowadzisz działalność gospodarczą czy masz spółkę? Bo jeśli działalność, to niczym się to nie różni, w dowodzie masz imię i nazwisko. A z wartością do amortyzacji bałbym się kombinować, bo US stosunkowo łatwo mógłby dowieść, że już tę amortyzację faktycznie wykonałeś.
Poza tym to nieuczciwe.
defunk - 2020-10-20, 16:01
| gfedorynski napisał/a: | | Ale co to znaczy "rejestracja prywatna"? Prowadzisz działalność gospodarczą czy masz spółkę? Bo jeśli działalność, to niczym się to nie różni, w dowodzie masz imię i nazwisko. |
Z tego co się orientuję różne wydziały komunikacji różnie do tego podchodziły (zdarza się, jeśli na fakturze są dane działalności, wpisać do dowodu nazwę działalności).
| gfedorynski napisał/a: | | A z wartością do amortyzacji bałbym się kombinować, bo US stosunkowo łatwo mógłby dowieść, że już tę amortyzację faktycznie wykonałeś. |
To niemożliwe, bo leasing operacyjny jest usługą, a przedmiot amortyzuje leasingodawca (czyli nie ja).
Analogicznie mogliby się przyczepiać do leasingu zwrotnego -- a przecież tak się nie dzieje.
| gfedorynski napisał/a: | | Poza tym to nieuczciwe. |
Generalnie nie może być nieuczciwe coś, co jest legalne (przekazanie składnika prywatnego majątku do firmy). Natomiast obejściem prawa byłoby dokonanie tego od razu (dziś chowam fakturę na 600 złotych i wprowadzam 3-letniego Dustera w/g wartości rynkowej).
|
|