DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Logan III skrzypienie z lewej strony przy podsufitce

pjoter - 2022-05-03, 10:14
Temat postu: Logan III skrzypienie z lewej strony przy podsufitce
Dzień dobry,

Czy ktoś się kiedyś spotkał z skrzypieniem, delikatnym odgłosem ocierania przy wybojach w Loganie 3 generacji?? Dochodzi mnie mega nieprzyjemny dźwięk z lewej strony od sufitu przy poduszce powietrznej, tak jakby coś o coś ocierało na wybojach. Jest to mega irytujące.

Ewentualnie czy ktoś posiada manual ja podsufitkę zdjąć żeby samemu zlokalizować uciążliwe odgłosy. Nie chce jechać z tym do serwisu bo znając życie będzie to trwało tygodniami.

Za wszelkie info będę wdzięczny.

Pozdrawam
Pjoter

laisar - 2022-05-03, 13:39

pjoter napisał/a:
czy ktoś posiada manual ja podsufitkę zdjąć

Do III generacji jeszcze nie widziałem, żeby cokolwiek wypłynęło, ale to raczej nie powinna być żadna skomplikowana sprawa i po sprawdzeniu wcześniejszych wersji na pewno da się zrobić niedestrukcyjnie nawet bez podręcznika:

1. Lampka - zwykle na zatrzaski zaczepione o podsufitkę.

2. Osłona przeciwsłoneczna - śruba.

3. Uszczelka drzwiowa - bo trzyma plastiki słupków.

4. Pas bezpieczeństwa - śruby.

5. Plastiki słupków, zwykle zamocowane wkrętami i spinkami - bo trzymają podsufitkę.

Przy zdejmowania plastików słupków trzeba oczywiście uważać na kable od kurtyn, które mogą pod nimi biec (najprawdopodobniej pod przednim) - które też wydają się najbardziej prawdopodobnym źródłem hałasu.

Potem powinno się już dać odchylić podsufitkę, żeby pod nią zajrzeć i pomacać.

chrom6 - 2022-05-04, 16:44

laisar napisał/a:
pjoter napisał/a:
czy ktoś posiada manual ja podsufitkę zdjąć

Do III generacji jeszcze nie widziałem, żeby cokolwiek wypłynęło, ale to raczej nie powinna być żadna skomplikowana sprawa i po sprawdzeniu wcześniejszych wersji na pewno da się zrobić niedestrukcyjnie nawet bez podręcznika:

1. Lampka - zwykle na zatrzaski zaczepione o podsufitkę.

2. Osłona przeciwsłoneczna - śruba.

3. Uszczelka drzwiowa - bo trzyma plastiki słupków.

4. Pas bezpieczeństwa - śruby.

5. Plastiki słupków, zwykle zamocowane wkrętami i spinkami - bo trzymają podsufitkę.

Przy zdejmowania plastików słupków trzeba oczywiście uważać na kable od kurtyn, które mogą pod nimi biec (najprawdopodobniej pod przednim) - które też wydają się najbardziej prawdopodobnym źródłem hałasu.

Potem powinno się już dać odchylić podsufitkę, żeby pod nią zajrzeć i pomacać.

nie masz racji ale błądzić jest rzeczą ludzką :D

2. Osłona przeciwsłoneczna - trzeba wyjąć kwadratową zaślepkę i pociągnąć w dół do siebie całą osłonę, jest po prostu na wcisk. Zaczep osłony przeciwsłonecznej - wcisnąć i obrócić o ćwierć obrotu ( nie pamietam czy prawo czy lewo ) i wychodzi.

Plastiki słupków - słupki A - na wcisk, podważyć łyżką i wychodzą elegancko, słupki B - odkręcić pas, potem w dolnej części srubkę na torx10, odchylić uszczelkę i wyjąć po podważeniu. Słupki C nie wiem jak w loganie.

Rączki - torx chyba 25 - zaślepki delikatnie podważyć i wysunąć, pod nimi są śruby.

laisar - 2022-05-06, 22:04

Dzięki za szczegóły! Empiria oczywiście zawsze wygrywa z mniemanologią... :mrgreen:

(Chociaż moje 4/5 bez manuala to i tak niezły wynik ;^) ).

piotrek400 - 2022-05-07, 12:23

Potwierdzam zauważony denerwujący dźwięk. Pojawił się po 2kkm. Obstawiam jakąś kostkę, która "lata swobodnie" i obija podsufitkę.