| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Duster 3 1.0 Eco-G 100 LPG test długodystansowy 25 000 km.
Killer King - 2026-08-15, 18:50 Temat postu: Duster 3 1.0 Eco-G 100 LPG test długodystansowy 25 000 km. Hejka.
Test długodystansowy Duster 1.0 Eco-G 100 LPG
Przejechałem już 25 000 km, wiec już można powiedzieć coś więcej.
Spalanie LPG
- Trasa – 7 litrów
- Miasto – 7,5 litra
- Tereny wiejskie – spokojnie można zejść poniżej 6,5 litra
- Jazda z przyczepką – 8 litrów
Uwaga – wskazanie z dystrybutora jest o 0,5 litra miejsce niż wynik z komputera, dlatego bazuję na paragonie i dystansie. Komputer zawyża wynik spalania dla LPG.
Na pusty zbiornik wchodzi max 47 litrów LPG – przeważnie tankuję jak pojawia się rezerwa – wchodzi wtedy około 40l.
Średni koszt przejechania 100km na LPG wychodzi 18,50 zł ( stan na 15.08.2026 – cena LPG 2,60 – Bielsko Biała)
Z problemów opisywanych w sieci nic nie zauważyłem.
Brak problemów klimą, nawet przy temperaturach powyżej 40*C – również długie trasy.
Brak błędów oprogramowania
Brak stuków w zawieszeniu
Brak problemów z komunikatami czujników (zabrudzenia)
Sprawdzałem geometrię zawieszenia przy 22k.km i nic nie było do poprawy.
Przez ten okres nie pojawił się totalnie żaden problem.
Co zauważyłem:
Teblet – występował problem ze sterowaniem głosem przy androidzie (np. navi) – klika razy w miesiącu. Rozwiązanie jest bardzo proste – wystarczy przełączyć jeden element w menu (klika kliknięć) i problem znika. Z tym, że od kliku miesięcy problem zniknął, wiec nie opisuję.
Odkleiła się tapicerka na drzwiach kierownicy – mały bąbel – wymieniono całość na nowe w ramach gwarancji w ramach przeglądu.
Jedna tarcza hamulcowa (tył kierowca) delikatnie koroduje na obwodzie - tylko z jednej strony – ASO nie widzi rozwiązania. Do akceptacji z mojej strony.
Automatyczne światła drogowe nadgorliwe – czasami muszę przejść w tryb ręczny, bo w nocy oślepiają kierowców. Włączają się szybko ale zwlekają wyłączeniem i z reguły kogoś oślepiam.
Były komunikaty o wyładowanym aku – aktualnie brak – ASO twierdzi, że TTTM i mam się tym nie przejmować – S&S wyłączone. Wynikało to z tego, że zostawiałem otwarty samochód.
LPG na zimnym silniku przełącza się dla mnie za szybko – w lecie około 5 sekund, dlatego tutaj steruje ręcznie.
Co do osiągów Eco-G 100 to całkowicie wystarczające, to nie jest to samo 100 KM jak w MPI, zwłaszcza przy tak dobrze zestopniowanej skrzyni.
Serwisy z ASO:
Cena jak najbardziej przystępna – mowa o przeglądach A/B lub wymiana oleju poza przeglądami.
Olej wymieniałem już 2 razy:
Pierwsza wymiana po 5k.km
Druga wymiana przy przebiegu 18k.km
Trzecia już niebawem.
Wychodzi na to, że Dustera 3-gen dopracowali, albo mam już wersję po poprawkach.
Ciekawostka !
Przez ten okres naliczyłem już ponad sto osób twierdzących, że ten silnik z kosiarki rozpadnie się zaraz za pierwszym zakrętem.
Spieszę poinformować, że nic takiego jeszcze się nie stało.
Zapewniam również, że jeżeli coś takiego nastąpi, to od razu poinformuję i jednocześnie podliczę ile kasy zaoszczędził do tego czasu.
Już teraz mogę poinformować, że rocznie na LPG oszczędzam tyle, że co roku mogę robić remont silnika + turbo i jeszcze kasy zostanie.
MartinezTychy - 2026-08-16, 14:56 Temat postu: Re: Duster 3 1.0 Eco-G 100 LPG test długodystansowy 25 000 k
| Killer King napisał/a: |
Już teraz mogę poinformować, że rocznie na LPG oszczędzam tyle, że co roku mogę robić remont silnika + turbo i jeszcze kasy zostanie. |
Witaj.
Nie chciałbym burzyć dobrego nastroju, co rozumiesz pod pojęciem remontu silnika?
Obawiam się, że tych parę kg monet nie wystarczy na wiele jeśli przyjdzie czas na remont!!!!
Z drugiej strony jest użytkownik który Joggerem pokonał 440 tkm, z opisu w ogłoszeniu wynika, że silnik poddał się przy 340tkm a skrzynia biegów przy 400tkm.
https://www.otomoto.pl/os...d9c283xd0f25e4c
Jose - 2026-08-17, 06:57
Hej, dlaczego nie chcesz zbyt szybkiego przełączenia na lpg?
Killer King - 2026-08-17, 10:22 Temat postu: Re: Duster 3 1.0 Eco-G 100 LPG test długodystansowy 25 000 k
| MartinezTychy napisał/a: |
Obawiam się, że tych parę kg monet nie wystarczy na wiele jeśli przyjdzie czas na remont!!!! |
A możesz mnie oświecić w tej kwestii remontu (dół i góra silnika) - generalka.
Koszt samego nowego silnika wraz z wymianą to około 25k. pln, co przy różnicy w cenie paliwa nie jest już jakimś wielkim kosztem.
paul7 - 2026-08-22, 20:56
Zbiornik lpg fabrycznie ma pojemność 64l, więc w teorii i praktyce ładować można go do 51 l . 80% pojemności. Tak też u mnie wchodzi, raz miałem 55 litrów. ale to zależy od sezonu temperaturowego.
Marcinho - 2026-08-23, 18:21
Super informacje. Tak trzymać. Szerokiej drogi.
MartinezTychy - 2026-08-23, 20:28
Killer King, obaj wiemy, że co rok nie będziesz kupował nowego silnika, prawda? a remontować również nie.
Pozdrawiam.
r70 - Wczoraj 8:43
MartinezTychy,ale był w necie też przypadek który pokonał dacia z tym silnikiem o ile pamiętam przeszło 600tys km i podobnie co 200tys wymieniał pompę wodną z paskiem osprzętu, listwę wtryskowa LPG i coś jeszcze - chyba nie pomyliłem. I zarówno silnik jak i skrzynia w momencie tego pisani nadal miały się dobrze. O ile pamiętam olej zmieniał co 30tys
|
|