DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Pod¶wietlenie przycisków szyb w "jogrze"

rob_plk - 2026-09-11, 15:44
Temat postu: Pod¶wietlenie przycisków szyb w "jogrze"
Jak kto¶ nie ma pod¶wietlenia przycisków szyb pasażera i z tyłu, to łatwa przeróbka.
Wlutować diodę led biał± + rezystor (ja dałem 6,8k) do ¶rodka oryginalnego, lub dokupić 3 szt. wersje z 6 pinami zazwyczaj te maj± już diodę w ¶rodku ale i tak trzeba przerabiać.
Org. zasilanie pod¶wietlenia powinno być na zielonym, w drzwiach jest przewód ale co dalej to ...., na czerwonym jest +12V po kluczyku (może idzie przez jaki¶ silnik itp. ), na czarnym masa.
Te z diod± wbudowan± przeci±ć ¶cieżkę i dać zworkę do czerwonego.
Wszystko działa, nic nie zakłóca itp. itd.

Org. numer 254118439R
Te z pod¶wietleniem maj± numery 254217475R, 254218614R (sprawdzić !!)
Ja jedn± sztukę na próbę kupowałem jaki¶ zamiennik Polcar 2820P-73 całe 9zł+przesyłka ;), resztę już przerobiłem ręcznie.

Jak zablokujecie pasażerom z tyłu szyby to ga¶nie im pod¶wietlenie także też fajnie ;)

masterczerwi - 2026-09-28, 05:42

Wydaje mi się że oryginalnie, pod¶wietlenie jest na 6V. Ja mam komplet przewodów, tylko w jednym cisza. Obstawiam, że jest gdzie¶ opcja w ddt do odnalezienia. Nawet kupiłem przeł±czniki z pod¶wietleniem.

BTW zrobiłem tak samo, tylko dałem 2,2k i za mocno ¶wieci (nie jestem do końca zadowolony); dlatego tył na razie jest bez przeróbek;

rob_plk - 2026-09-28, 08:59

Dla współczesnych ledów za mały rezystor, nowe ledy ¶wiec± już bardzo jasno przy 1-2mA, daj nawet 10k i będzie dobrze, moje 6.8k trochę za jasno ale zostawiłem.
Oryginalne jest raczej ~12V (tzn. prosto z aku.) jeden przycisk mam fabryczny i na 12V ¶wieci normalnie.

Dymek - 2026-09-28, 15:04

masterczerwi napisał/a:
Wydaje mi się że oryginalnie, pod¶wietlenie jest na 6V. Ja mam komplet przewodów, tylko w jednym cisza. Obstawiam, że jest gdzie¶ opcja w ddt do odnalezienia.
Oj, 12V i obstawiam, że od poprzedniej generacji Dacii nic się w tym temacie nie zmieniło i pod¶wietlenie nie ma nic wspólnego z komputerem i opcjami programowanymi.
masterczerwi - 2026-09-29, 14:16

Ten pusty przewód (pin do pod¶wietlenia) próbowałem zmostkować i w ten sposób zasilić guziki w drzwiach tylnych. Nic się nie stało. Jedynie potem z obd odczytałem bł±d o zwarciu elektrycznym.
W Clio po liftingu, został tylko jeden LED ambientowy przy dĽwigni zmiany biegów (przed liftingiem podobno były też na drzwiach), którego kolorem można sterować z poziomu radia. A obstawiam że instalacja w obu autach nie powinna się aż tak bardzo różnić.

Dymek - Wczoraj 9:54
Temat postu: Re: Pod¶wietlenie przycisków szyb w "jogrze"
rob_plk napisał/a:
Te z pod¶wietleniem maj± numery 254217475R, 254218614R (sprawdzić !!)
...
Jak zablokujecie pasażerom z tyłu szyby to ga¶nie im pod¶wietlenie także też fajnie ;)

Tak to wła¶nie działa fabrycznie- blokada tylnych szyb- pod¶wietlenie tylnych przycisków ga¶nie.
Co do numerków- akurat przyciski o numerze 254217475R mam fabrycznie w swojej Sandero z 2017 roku na wszystkich drzwiach poza drzwiami kierowcy i oczywi¶cie były pod¶wietlane fabrycznie, ale pod¶wietlenie jest pomarańczowe (jak we wszystkich Daciach tamtej generacji). Także je¶li w Jogger czy nowym Sandero potrzebne jest pod¶wietlenie białe, to i tak LED jest do wymiany.
Co do rezystora- fabrycznie jest tam rezystor 2,4k (oczywi¶cie dla napięcia 12V). Fabryczny obwód diody LED to PINy 4 (masa) i 5 (+12V). Oczywi¶cie te 12V dla LED pojawia się tylko po wł±czeniu ¶wiateł. Fotka PCB w moim przycisku- poniżej.
Przy okazji- do wszystkich mechanicznych przycisków tego typu bez problemu pasuj± te rumuńskie moduły One-Touch, które polecałem 3 lata temu i mam je dodane u siebie- także spokojnie w Joggerze można uzyskać funkcję impulsowego sterowania szybami na wszystkich drzwiach. Bardzo polecam- naprawdę użyteczna wygoda.

rob_plk napisał/a:
Oryginalne jest raczej ~12V (tzn. prosto z aku.) jeden przycisk mam fabryczny i na 12V ¶wieci normalnie.
Pamiętajmy, że przycisk szyby kierowcy (z funkcj± impulsow±) ma zupełnie inn± konstrukcję od pozostałych- nie ma styków mechanicznych i nie wolno go używać zamiennie do pozostałych szyb.

masterczerwi napisał/a:
W Clio po liftingu, został tylko jeden LED ambientowy przy dĽwigni zmiany biegów (przed liftingiem podobno były też na drzwiach), którego kolorem można sterować z poziomu radia. A obstawiam że instalacja w obu autach nie powinna się aż tak bardzo różnić.
To s± wła¶nie te różnice między Renault a Daci±... Jak widać w Joggerze/Sandero sam typ przycisku nie zmienił się i jest taki sam jak i 10 lat temu. A tutaj mamy prosty obwód typu "jest zasilanie- nie ma zasilania", także nie wiem w jaki sposób mogli by tu zmieniać kolor pod¶wietlenia. Tym bardziej, że obecnie nie daj± pod¶wietlenia tych przycisków w ogóle :lol: