DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII
Portal - Dacia Lodgy "Glace"
Ammianus - 2011-11-14, 18:20 Temat postu: Dacia Lodgy "Glace"Francusko-rumuński koncern zaprezentował 14 listopada nowy model Dacii.
Poniżej zdjęcia sportowej wersji Dacii Lodgy "Glace", która weźmie udział w rajdzie Trophee Andros.
Seryjny model zaprezentowany będzie w marcu 2012 roku. Czekamy z niecierpliwością!
limo - 2011-11-14, 18:37 ładna!matucha - 2011-11-14, 18:38 I tutaj kilka innych:
http://www.carmagazine.co...icial-pictures/tomala72 - 2011-11-14, 18:40 Nissanem Note mi tu zajeżdża:)limo - 2011-11-14, 18:53
ano trochę zajeżdża, ale to wcale nie znaczy, że to źle maciek - 2011-11-14, 19:22 a mi zajeżdża "Popsterem" :D
ale fajny, coś nowego Duster ludziom się znudził Seal - 2011-11-14, 20:07
maciek napisał/a:
a mi zajeżdża "Popsterem" :D
No mi też tak wychodzi. To już chyba będziemy wiedzieć jaka wyglądać będzie "gębula" maciek - 2011-11-14, 22:09 przeglądając facebooka zobaczyłem zdjęcie
No to chyba ten projekt będzie najbardziej prawdziwy ?laisar - 2011-11-14, 23:19 Nooo, nareszcie!!! C:
Mordka bardzo sympatyczna - trochę nowego, trochę starego...
TSD - świetny ruch: zamiast z drżeniem serca czekać, aż coś w końcu niechybnie wycieknie, zrobili piękną prezentację. A jednocześnie zbyt wiele nie pokazali, więc jest na co dalej czekać (((:
Np niektóre pismaki już orzekły, że "Lodgy to będzie trochę większy od Modusa" - tymczasem wymiary zewnętrzne są po prostu określone bodaj w regulaminie Trophée Andros i taki Duster miał je identyczne <<<:
O nazwie: a nie mówiłem?! "Popster" - taak, a juści d: Zyg, zyg, zyg, marcheweczka! <:piotrres - 2011-11-14, 23:43 Sympatyczną buźkę ma ta Lodzia,
tomala72 napisał/a:
Nissanem Note mi tu zajeżdża:)
Ależ skądże znowu!, Jest o całe niebo wyrazistszy od "Nutki" inna sprawa, że płyta podłogowa będzie w Lodgy najpewniej tak sama jak w...Note czyli B0
Linia okien i tylna klapa zapożyczone z Dustera. Rzekłbym, że to Aduster (Autostradowy Duster), czyli taki "typowy kombiak" (obniżony przedni zderzak, opadająca linia dachu, większy kąt dyfuzora) na bazie DD.
Oczywiście, na zdjęciu to tylko ścigant który ma zareklamować nowe autko. Przypuszczam, że jednak docelowy pojazd będzie wyglądał ciut inaczej (mniej wyeksponowane nadkola, ciut dłuższy)
laisar napisał/a:
O nazwie: a nie mówiłem?! "Popster" - taak, a juści d: Zyg, zyg, zyg, marcheweczka! <:
Uff, kamień z serca, bo "Popster/Lobster" to mi się okrutnie nie podobał, a "Lodgy" nawiązuje do Logana i "mię się" dobrze kojarzy.
I jeszcze dodatkowa porcja obrazików:
http://www.autosblog.fr/g...a-lodgy-glace/2Piotr_K - 2011-11-15, 00:57 piękna, znów będzie motywacja na ciułanie następcy ....piotrres - 2011-11-15, 11:31
Piotr_K napisał/a:
piękna, znów będzie motywacja na ciułanie następcy ....
Stylizacyjnie się wyrabiają. A może inaczej: Dąćka przynosi spore zyski tacie Reno, więc czas bardziej zainwestować w urodę
KOT: Teraz do kompletu jakiś elegancki sedan (bo Logana wygaszają): tylko niech nie wymyślają nam dziennikarze jakiegoś "Hipstera"
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2011-11-15, 11:42 ] Odpowiedź na KOT: http://www.daciaklub.pl/f...p=107380#107380.Esio1964 - 2011-11-15, 12:20 Temat postu: Nowy model Dacia: Lodgy
Poza tym, wygląd to rzecz gustu - MCV-ka też cudem świata nie jest - a w przypadku Dacii ważniejsze są sprawy praktyczne...maciek - 2011-11-15, 19:06 TG też zwrócił uwagę na Dacie
http://www.topgear.com/uk...lace-2011-11-15
laisar twoja wizualizacja przyprawiła mi dobry humor
i kratownica dla inżynierów piotrres - 2011-11-15, 19:55
Bo w tej zabawie Kratownica Jest Najważniejsza. Nie licząc silnika. Na inkryminowaną konstrukcję można nałożyć równie dobrze budę np. Syreny Bosto, czy Trampka Kombi, albo Sz. Jedi (O'agresja!) i też będzie równie dobrze. Mniemam, że ta jeżdżąca reklamówka, ma wrzucie z boku, i w formie grilla kojarzyć się z autem seryjnym. Tak, że obrazek z fejsa lepiej oddaje sylwetkę Lodgi'ego. Krtek przyciął nadkola (chyba ciut bardzo) i nie poszerzył opon. Te lodowe są takie bardziej...motocyklowe.
P.S>:
zauważyliście pewną subtelność:
Lodgy kojarzy się z lożą (auto dla framaisona? ) a Scenic ze sceną Będzie można popatrzeć na Reno z góry czaju - 2011-11-15, 20:02 mi to na pierwszy rzut oka zaleciało citroenem c4... i wtedy widziałem to jako coś w sam raz na mój następny samochód...piotrres - 2011-11-15, 20:18 No to czas odkładać w bank... do skarpety
A grill górny z Koleosaczaju - 2011-11-15, 20:30
Cytat:
No to czas odkładać w bank... do skarpety
żeby tylko znowu (w końcu) było z czego :)maciek - 2011-11-15, 20:33
piotrres napisał/a:
Lodgy kojarzy się z lożą (auto dla framaisona? )
a może z Lodzią
poufale o Leokadii WhiteDragon - 2011-11-15, 22:21 Bardzo ładna. Trochę z Nissana Note, trochę z Citroena C4 i trochę z Megane II, tylna klapa z Dustera. Tyle, że przy 4 metrach długości może być przyciasno, o bagażniku jak w MCV można zapomnieć - czy to dobrze czy źle każdy musi odpowiedzieć sobie sam.Seal - 2011-11-15, 22:31 Z tymi wymiarami to bym jeszcze poczekał do oficjalnej prezentacji w Genewie laisar - 2011-11-15, 22:48
WhiteDragon napisał/a:
przy 4 metrach długości może być przyciasno
No, nie - następny...
To jest wersja wyłącznie na Trophée Andros - model produkcyjny będzie miał ok. 4,5 m!
(Ciekawe że jakoś klatka w środku ani silnik V6 z tyły koledze nie przeszkadzały d: ).piotrres - 2011-11-15, 23:37 Temat postu: Gdybanie a moc wieszczą
maciek napisał/a:
piotrres napisał/a:
Lodgy kojarzy się z lożą (auto dla framaisona? )
a może z Lodzią poufale o Leokadii
Już wcześniej to zauważyłem ;-P I już słyszę elektryka w ASO podśpiewującego pod nosem "...ja ci śrubkę wkręcę w radio, o Leokadio!"
laisar napisał/a:
WhiteDragon napisał/a:
przy 4 metrach długości może być przyciasno
No, nie - następny...
To jest wersja wyłącznie na Trophée Andros - model produkcyjny będzie miał ok. 4,5 m!
QOT (quasi-off_topic): małe jest wielkie:
laisar napisał/a:
Długość: Logan 4250mm, Scenic 4259mm - choć oczywiście rozmiar ;) to nie wszystko...
A tu fragment zapisu dyskusji o nieistniejącej jeszcze "Lodzi" z przed 4 lat
laisar napisał/a:
piotrres napisał/a:
Żeby z Logana tylko nie zrobili mini-vana
Jakby patrzeć na definicję (http://en.wikipedia.org/wiki/Minivan) to wg rozmiarów już się łapie - na kompaktowego minivana: wysokość ponad 1600mm (1636mm) i długość 4200-4600mm (4450mm). Wydaje mi się, że również siedzi się nieco wyżej niż w zwykłych kombiakach, ale to już może tylko złudne wrażenie - muszę kiedyś popatrzeć jak zaparkuję koło jakiegoś. Za to na pewno ustawienie silnika jest złe, ale nie wiem na ile jest to istotne - być może są jakieś 100% minivany które mają podobne?
(Ciekawe że jakoś klatka w środku ani silnik V6 z tyły koledze nie przeszkadzały d: ).
A czemu miałyby przeszkadzać? - przecież w wersji produkcyjnej silnik będzie z przodu, a klatki nie będzie. Tylko jakoś przegapiłem informację, że ma mieć 4,5 metra - a więc robi się całkiem fajnie.laisar - 2011-11-17, 14:24 Oficjalny komunikat prasowy: http://www.dacia.pl/swiat...lodgy/index.jsp
piotrres napisał/a:
Krtek przyciął nadkola (chyba ciut bardzo) i nie poszerzył opon
Nadkola są wporzo - nic sam nie wymyślałem, przycinałem po prostu wg szpiegowskich fotek.
Opony padły ofiarą próby poprawienia zniekształcenia wywołanego krótką perspektywą, jaką zrobiłem rzutem na taśmę (Zresztą, pierwotnie w ogóle nie dałem kapci, bo chodziło mi przede wszystkim o kształt karoserii).maciek - 2011-11-17, 14:29 szkoda ze nie zrobili że Lodgy i Duster się ścigają piotrres - 2011-11-17, 19:09
Krtek przyciął nadkola (chyba ciut bardzo) i nie poszerzył opon
Nadkola są wporzo - nic sam nie wymyślałem, przycinałem po prostu wg szpiegowskich fotek.
Opony padły ofiarą próby poprawienia zniekształcenia wywołanego krótką perspektywą, jaką zrobiłem rzutem na taśmę (Zresztą, pierwotnie w ogóle nie dałem kapci, bo chodziło mi przede wszystkim o kształt karoserii).
Myślę, że może być tak, że sama kabina będzie szersza, jeżeli kształt facjaty zostanie utrzymany. Podobnie było u Lodowego Dustera.
Zwróciliście uwagę na taki drobiazg jak drzwi wpuszczane w karoserię? W odróżnieniu od wcześniejszych Daciek z drzwiami zachodzącymi na dach. To by sugerowało lepsze dopracowanie aerodynamiczne/aeroakustyczne (tony ostrzowe, rezonanse wnękowe etc.)
Może będzie lepiej wyciszony od reszt Daciek, wszak "Lodoria" uosabia wartości rodzinne (zwłaszcza z silnikiem V6) jak wynika z opisu na str. Dacii.laisar - 2011-11-17, 21:12
piotrres napisał/a:
może być tak, że sama kabina będzie szersza
Wątpię - dopasowałem przód do tych już jeżdżących prototypów, a to nie jest raczej moment, żeby coś takiego mogło się jeszcze zmienić...
piotrres napisał/a:
drzwi wpuszczane w karoserię [...] To by sugerowało lepsze dopracowanie aerodynamiczne/aeroakustyczne
Oraz: klimatyczne - drzwi zachodzące na dach wybitnie nie sprawdzają się w śniegu, co MSZ dodatkowo unaocznia dla jakich krajów pierwotnie były zaprojektowane logany i sandero (a co duster dostał w spadku jako "wadę genetyczną").laisar - 2011-11-17, 21:59 Inna wizja panny Lodzi (: - http://www.planeterenault...80.html#p800180piotrres - 2011-11-17, 23:08
Panna Lodzia będzie miała wychodne w marcu 2012, ale obstawiam, że już w okolicach BN AD2011 ujawnią się jej kształty
Co do szerokości kabiny, to oznaczałoby wartości zbliżone do tych co w Dusterze, oraz wyeksponowane nadkola w seryjnej "Lodorii"
Jęsli chodzi o strefę klimatyczną: wcześniej miało by tylko: RO, BG, TR, YU, HR, BIH, MNE, MA, ET,BOL, BR, CO,...
ale bynajmniej nie PL! u nas tylko by zaznaczyć swoją obecność.Marek1603 - 2011-11-18, 09:15 I kolejne informacje powtarzane w naszych mediach.
http://moto.wp.pl/kat,121...,wiadomosc.htmllaisar - 2011-11-18, 15:09 Kruca bomba, wygląda na spore bydlę... (:maciek - 2011-11-18, 17:29 laisar, dał byś rade przyłożyć do Lodgy Scenica III ?laisar - 2011-11-18, 17:38 Dałbym, ale właściwie po co? On ma tylko 4,3 m długości i wysokość niemal identyczną jak MCV-ka...maciek - 2011-11-18, 17:41
laisar napisał/a:
Dałbym, ale właściwie po co? On ma tylko 4,3 m długości i wysokość niemal identyczną jak MCV-ka...
serio? wydawało mi sie że Scenic jest wyższy, Czyli wychodzi z tego że Lodgy będzie wyższy od scenica III ?laisar - 2011-11-18, 17:49
maciek napisał/a:
Lodgy będzie wyższy od scenica III ?
Zdecydowanie - mniej więcej jak Kangoo II, czyli ok 1800 mm.
(Autopoprawka - Grand Scenic jest oczywiście większy: ma 450 cm długości, ale niewiele to zmienia, bo to oznacza, że ta wersja ma w ogóle wymiary jak MCV-ka d: ).maciek - 2011-11-18, 17:57
dziękuje laisarMariusz - 2011-11-18, 19:08 Laisar odczuwam, że masz ochotę na nowy model Drakulki? Marek1603 - 2011-11-18, 19:19 Nie tylko laisar.
A może to będzie taki rumuński Espace.dragon - 2011-11-19, 07:49
laisar napisał/a:
Kruca bomba, wygląda na spore bydlę... (:
A może to po prostu Duster 7 osobowy?Fresu - 2011-11-19, 09:54 maciek - 2011-11-19, 10:42 miałem dawać tą wizualizację, ale ona jest słaba bo to ma przód i tył Logdy a środek SanderoPrezes - 2011-11-19, 10:45 Ładny, ale chyba 4,5 metra nie ma..maciek - 2011-11-19, 20:56 http://www.daciaklub.pl/f...p?p=75579#75579
laisar napisał/a:
No i niestety - zapowiadany "deszczyk" był jednak raczej kwaśny.
Otóż opublikowane ostatecznie przez "L'Argus" wizualizacje bez kamuflażu:
Przed w większości krytycznymi ocenami tego czynu zespół redakcyjny czasopisma broni się jednak w komentarzach pod artykułem, twierdząc, że wcale nie nabrał czytelników, a jedynie dotrzymał dosłownej obietnicy "pokazania dokładnego wyglądu" nowej Dacii. Jest on podobno oparty na poufnych i ścisłych danych, redaktorzy sugerują więc zaczekać z krytyką do lata 2012 roku, kiedy ma się okazać, czy ich dzieło znajdzie potwierdzenie w rzeczywistości.
No cóż - miejmy nadzieję, że informacje o nowym modelu pojawią się jednak wcześniej, i że przekaże je ktoś bardziej wiarygodny...
jednak wizualizacja okazuje się być trafna, zgadza się mniej więcej pas przedni i tylny, widzę że ludzie z l'argus'a mają dobrych informatorów, ja czekam na przecieki lift Sandero i Loganalaisar - 2011-11-19, 21:54
maciek napisał/a:
jednak wizualizacja okazuje się być trafna
Przy pewnej (subiektywnej, rzecz jasna) tolerancji dla naciągania znaczenia słowa "trafna" - to powiedzmy, że tak <;maciek - 2011-11-19, 21:59 laisar, trafna, porównując inne wizualizacje to rzekłbym że strzał w 10 Seal - 2011-11-19, 22:44 Laisar jeżeli dobrałeś dobre proporcje to wychodzi na to, że rozstaw osi będzie taki sam jak w MCV ?laisar - 2011-11-19, 23:18
Seal napisał/a:
Laisar jeżeli dobrałeś dobre proporcje
Nic nie dobierałem sam - z duża dozą pewności wiemy, że rozstaw jest niemal identyczny (max z 5 cm mniejszy):
maciek napisał/a:
porównując inne wizualizacje to rzekłbym że strzał w 10
Być może rzeczywiście najlepsza, jeśli chodzi o szczegóły, ale dla mnie istotniejszy jednak jest kształt ogólny, a tu do końca jeszcze nie wiadomo jak będzie - oprócz tego, że to na pewno nie będzie vw caddy z inną szybką z boku bagażnika... <:
dragon napisał/a:
może to po prostu Duster 7 osobowy?
Aż tak dobrze to na pewno nie jest, bo np prześwit nie ten, a i na 4x4 niestety bym nie liczył* - ale wydaje mi się, że w jakimś wywiadzie z daciowym oficjelem rzeczywiście mignęła mi wzmianka, że lodgy jest niejako bardziej oparta o płytę dustera niż logana. Ich różnice są co prawda dość kosmetyczne i głównie technologiczne, ale istnieją - więc jakieś ziarenko może w tym być (:
---
* Chociaż... Reno nie ma teraz nic 7os.+4x4 (ani po prawdzie wielu innych producentów), więc byłaby to pewnie niewielka, ale za to tanio zdobyta nisza...
Marek1603 napisał/a:
może to będzie taki rumuński Espace.
Wymiarowo faktycznie mógłby być - ale to tak samo jak już MCV-ka. Bryła i rozwiązania techniczne jednak na pewno nie takie, więc jak mawiają Francuzi: "Marhne szan se" (;
Mariusz napisał/a:
Laisar odczuwam, że masz ochotę na nowy model Drakulki?
Szczerze mówiąc - trochę jestem rozdarty...
Z jednej strony: wiadomo, fajnie jest mieć nowiuśką zabaweczkę, do tego jeszcze taką dość oryginalną (zwłaszcza w PL) ((((:
Z drugiej: na razie niewiele wiadomo o lodgy; jak widać na dusterze oparcie się wyłącznie na niby sprawdzonych rozwiązaniach wcale nie gwarantuje braku problemów z trudnym dzieciństwem (zwłaszcza jeśli chodzi o poziom wykonania); moja MCV-ka jest w sumie wporzo nawet jeśli ostatnimi czasy nieco opadł mój poziom zadowolenia z niej...
Póki co jestem więc bardziej "mocno zaciekawiony" niż "czekam z utęsknieniem by kupić" (;Seal - 2011-11-19, 23:28 Myślę, że pod koniec marca lub na początku kwietnia będziemy w PL już znali: wygląd, ceny, wymiary, wersje itd
A tak nawiasem to jaką cenę wyjściową w PL obstawiacie ?benny86 - 2011-11-19, 23:29 coś pomiędzy obecnymi cenami bazowymi mcvki a dustera, więc 37-38tys.laisar - 2011-11-19, 23:42
rozumuję analogicznie jak przy dusterze, gdzie dość dobrze trafiłem: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=43011#43011 - tutaj: też nowa buda, trochę nowego wyposażenia i golas może kosztować właśnie te 40 kawałków, z dopłatą do "Laureate" w granicach 20 tys. zł.
Chociaż trzeba by chyba jeszcze wziąć pod uwagę nowe, obowiązkowe wyposażenie: DRL, ESP, Euro5... A może i lepszy standard? Bida-wersja za 40 kzł tylko za mniejszego dostawczaka K67, a większy rodzinny J92 Lodgy - 49990? Za 4 poduchy (6? kurtyny?), klimę i pojedyncze fotele w 2 i 3 rzędzie to i tak byłaby zabójcza cena [:piotrres - 2011-11-19, 23:52
laisar napisał/a:
fajnie jest mieć nowiuśką zabaweczkę, do tego jeszcze taką dość oryginalną (zwłaszcza w PL)
Seal - 2011-11-20, 11:02
laisar napisał/a:
Chociaż trzeba by chyba jeszcze wziąć pod uwagę nowe, obowiązkowe wyposażenie: DRL, ESP, Euro5... A może i lepszy standard? Bida-wersja za 40 kzł tylko za mniejszego dostawczaka K67, a większy rodzinny J92 Lodgy - 49990? Za 4 poduchy (6? kurtyny?), klimę i pojedyncze fotele w 2 i 3 rzędzie to i tak byłaby zabójcza cena [:
Wszystko zależy z jakimi motorami będzie zestawiony. Może coś nowego dadzą jakiś TCE (dla mnie to z Qashqai nowy dCI 1,6 130 KM ).laisar - 2011-11-20, 12:12
Seal napisał/a:
Wszystko zależy z jakimi motorami będzie zestawiony
W wersji podstawowej nie liczę na nic więcej niż stareńki 1.6 16V z logana i dustera - jest w zupełności wystarczający (choć fakt, że nic więcej).
Natomiast jestem przekonany, że w wyższych wersjach będzie coś ociupinkę mocniejszego, niż to dostępne obecnie - i jednocześnie nowszego niż ten F4R 2.0 16V z rosyjsko-brazylijskich dusterów.
Chociaż akurat na TCE bym nie liczył - najlepsze rzeczy muszą w końcu zostawić dla prawdziwych renówek <;
W dieslach - nic nowego: dCi 90 i 110.malygabrys - 2011-11-20, 12:19 Panowie a popatrzcie na zdjecie nowej kijanki Rio i na Lodzię z przodu - podobieństwo niesamowite laisar - 2011-11-20, 12:49
malygabrys napisał/a:
popatrzcie na zdjecie nowej kijanki Rio i na Lodzię z przodu - podobieństwo niesamowite
Eee? Niby w którym miejscu? Że obie mają koła? <;
benny86 - 2011-11-20, 12:51
laisar napisał/a:
Niby w którym miejscu?
Ogólny kształt reflektorów jest odrobinę podobny, tak samo jak podobne są one w dziesiątkach innych samochodów. No i dolna część grila z kijanki jest trochę podobna do górnej części grila w daćce - tak na moje krzywe oko...maciek - 2011-11-20, 13:08
laisar napisał/a:
Seal napisał/a:
Wszystko zależy z jakimi motorami będzie zestawiony
W wersji podstawowej nie liczę na nic więcej niż stareńki 1.6 16V z logana i dustera - jest w zupełności wystarczający (choć fakt, że nic więcej).
Natomiast jestem przekonany, że w wyższych wersjach będzie coś ociupinkę mocniejszego, niż to dostępne obecnie - i jednocześnie nowszego niż ten F4R 2.0 16V z rosyjsko-brazylijskich dusterów.
Chociaż akurat na TCE bym nie liczył - najlepsze rzeczy muszą w końcu zostawić dla prawdziwych renówek <;
W dieslach - nic nowego: dCi 90 i 110.
a ja myślę że pojawi się silnik nowy silnik 1.6 16V E5 a po roku 1.2 TCE 120KM E6 i 1.4 TCE 140KM E6,
2.0 140KM jest raczej mało ekonomiczny - jak na europejskie standardy
z dieslami będzie podobnie 1.5dci e5 90 i 110KM zmienią na 1.5 dci E6 90 i 115KMlaisar - 2011-11-20, 13:23 Euro6 wchodzi we wrześniu 2014 - i Dacia raczej nie wprowadzi niczego, czego naprawdę nie będzie musiała.piotrres - 2011-11-21, 00:50
benny86 napisał/a:
laisar napisał/a:
Niby w którym miejscu?
Ogólny kształt reflektorów jest odrobinę podobny, tak samo jak podobne są one w dziesiątkach innych samochodów. No i dolna część grila z kijanki jest trochę podobna do górnej części grila w daćce - tak na moje krzywe oko...
Lodzia to już bardzie podobna z twarzy jestdo Sportage, niż do Ryja:
a może jeszcze bardziej Koleosa Ph II:
a najbardziej jest podobna do siebie.
Z silników obstawiam:
1.6 16V 105 KM
1.5 dCi 85/107 KM
i niestety tylko tyle. Tata R.pilnuje by córeczka D. nie szalała za bardzo.
A propos córeczki, to świadomość rośnie: moja lat 7¾ dokonując inspekcji DD powiedziała ostatnio: "no dobra, te poduszki 4 to są z przodu, a pomyślał ktoś i dzieciach ?!"piotrres - 2011-11-23, 13:12 Podobno pierwszy oficjalny obrazek pokazujący jak ma wyglądać Lodgy. Osobiście jestem dość sceptycznie nastawiony do tej wizualizacji "Sandero MPV". Poza tym gdzie te przesuwne drzwi?
http://www.carmagazine.co...icial-pictures/KaS602 - 2011-11-23, 13:40 Dlaczego sceptycznie? Jak na moje to wilece prawdopodobnie, iż w takiej wersji trafiła (ta Lodzia) do produkcji. Będzie zapewne (jak w każdym innym modelu) dużo elementów wspólnych.
piotrres napisał/a:
Poza tym gdzie te przesuwne drzwi?
W dziale księgowym... ;)laisar - 2011-11-23, 13:47
piotrres napisał/a:
Podobno pierwszy oficjalny obrazek pokazujący jak ma wyglądać Lodgy.
Jak na moje to wilece prawdopodobnie, iż w takiej wersji trafiła (ta Lodzia) do produkcji. Będzie zapewne (jak w każdym innym modelu) dużo elementów wspólnych
Ale tym razem ograniczy się to raczej prawie wyłącznie do mechaniki - przecież nawet drzwi muszą być inne, bo tym razem chowają się pod rynienkę dachu, a nie zachodzą na niego:
Więc nie, lodgy nie będzie przypominać sandero.Seal - 2011-11-23, 14:41 To na pewno nie są drzwi z Sandero maciek - 2011-11-23, 20:10
piotrres napisał/a:
Podobno pierwszy oficjalny obrazek pokazujący jak ma wyglądać Lodgy. Osobiście jestem dość sceptycznie nastawiony do tej wizualizacji "Sandero MPV". Poza tym gdzie te przesuwne drzwi?
ktoś kto uznał ze to pierwsze oficjalne zdjęcie Logdy, to chyba powinien być powieszony za jaja. Oficjalne to jest w tedy gdy pod tym zdjęciem się podpisze Dacia by Renault
Ja bym poczekał pare dni na kolejne szpiegowskie zdjęcia z fabryki piotrres - 2011-11-23, 20:13
laisar napisał/a:
piotrres napisał/a:
Podobno pierwszy oficjalny obrazek pokazujący jak ma wyglądać Lodgy.
Na pewno nie - to tylko średni retusz sandero.
(TSD było już w tym temacie...).
Stąd podobno, było kursywą. Bo w aż takie patchworki nie wierzę.
Cóż, przegapiłem ten post.
laisar napisał/a:
Przecież nawet drzwi muszą być inne, bo tym razem chowają się pod rynienkę dachu, a nie zachodzą na niego:
Zauważyłem, min. parę postów wyżej
maciek napisał/a:
Oficjalne to jest w tedy gdy pod tym zdjęciem się podpisze Dacia by Renault
stad "podobno", tym bardziej, że ten awatar Lodzi ma...niemieckie blachy... laisar - 2011-11-25, 11:00 Niemcy (z AutoBilda) też mają swoją lodgy! <<<:
Obawiam się, że na takie twory będziemy narażeni jeszcze sporo czasu...Seal - 2011-11-25, 12:26
laisar napisał/a:
Obawiam się, że na takie twory będziemy narażeni jeszcze sporo czasu...
Pewnie tak bo wszyscy znają przód i tył ale nie środek WhiteDragon - 2011-11-25, 21:20 A ciekawe ile nowa Lodzia gwiazdek dostanie...
"Chińczyki" już po 4 dostają, to wypadałoby w końcu 5 dostać.
No, ale "Chińczyków" nikt nie pilnuje, a Daćkę pilnuje "Reno" maciek - 2011-11-25, 22:00 nawet uzyskując ponownie 3 gwiazdki i tak będzie bardziej bezpieczniejszą,Azrael - 2011-11-25, 22:52 Wolałbym siedzieć w DD niż "ping-pongu" podczas crashtestu na drodze.Piotr_K - 2011-11-25, 23:59
Azrael napisał/a:
Wolałbym siedzieć w DD niż "ping-pongu" podczas crashtestu na drodze.
laisar - 2011-11-26, 14:47
WhiteDragon napisał/a:
ciekawe ile nowa Lodzia gwiazdek dostanie...
4* - i jak zwykle braknie jakiegoś punktu lub dwóch do 5... <<<:laisar - 2011-11-26, 14:50 ...A tymczasem na froncie wizualizacji - francuski "AutoPlus":maciek - 2011-11-26, 20:59 Azrael - 2011-11-26, 21:55 Znalazł już ktoś jakie silniki zainstalują?benny86 - 2011-11-26, 22:07 gdzieś czytałem o 1.5 dci 90, ale nie mogę sobie przypomnieć gdziemaciek - 2011-11-26, 22:08 pewniaki to 1.6 16V i 1.5 DCI Lukas87 - 2011-12-01, 22:37 w auto świecie teraz właśnie było piotrres - 2011-12-03, 22:51
Lukas87 napisał/a:
w auto świecie teraz właśnie było
zmazy nocne Pana Grafika, nie mające z wyjątkiem (może) pasa przedniego, nie wiele wspólnego z tym co można wydedukować na podst.dostępnej inforamacji:
-linia okien,
-rozwiązanie konstrukcyjne drzwi (wpuszczane, a nie zachodzące na dach)
"Zbawienny (?) uwiąd wyobraźni"
Obstawiam, że ten z Auto+.fr jest najbliższy rzeczywistości.Ammianus - 2011-12-06, 10:31 Jeszcze cztery miesiące, i się zobaczy co i jak maciek - 2011-12-07, 18:55 Have a look to these new pictures of the Val Thorens' leg of the Trophée Andros starring Lodgy Glace and its three fabulous pilots!
http://www.facebook.com/p...&type=1&theater
1. Benjamin Rivière (Skoda Fabia)
2. Pierre Llorach (Renault Clio III)
3. Evens Stievenart (Dacia Lodgy Glace)
laisar - 2012-01-05, 14:05 Temat o produkcyjnej lodgy został wydzielony: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6487
W niniejszym proszę o dyskusję wyłącznie o sportowej wersji "Glace".