DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne U篡tkownik闚 DACII

Powitania - I ma cia這, czego chcia這...

wookash - 2012-09-19, 23:35
Temat postu: I ma cia這, czego chcia這...
Witam serdecznie wszystkie kole瘸nki i koleg闚.

Jako, 瞠 w豉郾ie dzisiaj sta貫m si� posiadaczem "nowej" ("nowej" bo auto tzw demo, po jazdach pr鏏nych) Drakuli, szumnie i dumnie wpisuj� si� w forumowe grono posiadaczy tej "egzotycznej marki" (takiego okre郵enia u篡� jeden z moich znajomych).
Mam nadziej�, 瞠 nieprzeniknione kompendium Waszej wiedzy, pozwoli mi czerpa� maks satysfakcji z tego nabytku, a tak瞠 by� mo瞠 i moja skromna osoba, b璠zie mia豉 jaki� forumowy wk豉d.

Pozdrawiam
Wookash

Piotrek721015 - 2012-09-20, 05:52

Witaj kolego na fotum"gzotycznej marki" :mrgreen:
Czytaj, ucz sie, dopowiadaj. Co dwie glowy to nie jedna. Oby auto uzywalo sie maksymalnie bezawaryjnie. Pozdro.

dystrykt9 - 2012-09-20, 05:58

Cze嗆 :-D
Egzotyka egzotyk�, ale to kawa� dobrego "pud豉" :mrgreen:

project2010 - 2012-09-20, 07:12

Dobre, rumu雟kie 瞠lazo.... :)
BLONDI83 - 2012-09-20, 07:17

Witamy :-) napisz co� wi璚ej o autku jakie wybra貫�. Jakie dodatki itd...
Dar1962 - 2012-09-20, 08:08

ju� nie taka egzotyka, s康z帷 po widoku na drogach i dynamice sprzeda篡- witam ;-)
McRap - 2012-09-20, 08:27

Witaj, to ja Ci� egzotycznie pozdrawiam :mrgreen:
yarocz - 2012-09-20, 10:04

Witaj ........ ;-)
elektryk1 - 2012-09-20, 10:15

Witaj :-D
TD Pedro - 2012-09-20, 10:31

witaj w Klubie... :-)
SAJSEN - 2012-09-20, 11:02

Witaj.
krakry1 - 2012-09-20, 18:06

Witaj. :mrgreen:
Marmach - 2012-09-20, 20:16

wookash napisa�/a:
Jako, 瞠 w豉郾ie dzisiaj sta貫m si� posiadaczem "nowej" ("nowej" bo auto tzw demo, po jazdach pr鏏nych) Drakuli, szumnie i dumnie wpisuj� si� w forumowe grono posiadaczy tej "egzotycznej marki" (takiego okre郵enia u篡� jeden z moich znajomych).

Z ciekawo軼i: jaki przebieg, cena i wiek? Interesuje mnie jak hojne s� salony przy sprzeda篡 dem闚ek ;)

Stepway - 2012-09-20, 20:23

Witaj w naszych szeregach!

Do zobaczenia na trasie :-P

_Marcin_ - 2012-09-20, 21:23

Witaj :-)
wookash - 2012-09-21, 07:49

Dem闚ik� kupi貫m w nast瘼uj帷ym wyposa瞠niu.
Pierwsza rejestracja marzec br. Przebieg 3700km. Wersja Laureate 1,6MPI + fabryczny gaz, + lakier metalik, elektryczne szyby z ty逝, sk鏎a na kierownicy i biegach + radio 1 din + pakiet look + gwarancja 5 lat. Ja za t� konkretn� sztuk� zap豉ci貫m 55ty�. Jak liczy貫m po cenach katalogowych, to z takim wyposa瞠niem powinien kosztowa� co� powy瞠j 60 ty� (nie pami皻am wszystkich cen)

U mnie decyzja, to by� troch� spontan, bo nie planowa貫m zakupu nowego auta. Z ciekawo軼i zacz掖em czytasz testy, zasi璕a� opinii i trafi豉 si� ta dem闚ka. Szybko za豉twi貫m wi璚 leasing i takim sposobem przesiad貫m si� z 12 letniego berlingo, na drakul�. I uwa瘸m, 瞠 za t� kas�, to jest naprawd� 鈍ietne auto. Wszystkie niedoci庵ni璚ia, znikaj� do嗆 szybko, w kontek軼ie przyjemno軼i u篡tkowania auta.

:)))

czaju - 2012-09-21, 08:09

witaj, gratuluje wyboru, ale...
w sumie to troch� drogo... Szczeg鏊nie, 瞠 dwa razy zastanowi豚ym si� zanim wybra豚ym dem闚k�, a w dodatku samochodu o charakterze i specyfikacji Dustera... Obawy nie musz� by� zasadne, bo wiele zale篡 od salonu i z drugiej strony jeszcze sporo gwarancji fabrycznej Ci zosta這 wi璚 nawet jakby to nie by造 najl瞠jsze niemal瞠 4k km z 篡cia Twojego samochodu to w sumie i tak nie powinno by� problem闚. Zreszt� zakup samochodu zawsze wi捫e si� z jakim� ryzykiem, dlatego szeroko軼i, przyczepno軼i i niskich cen paliw 篡cz� ;)

TD Pedro - 2012-09-21, 09:00

po cz窷ci podzielam zdanie kol. czaju, przebieg to nie problem ale cena wg mnie troch� za wysoka...

(p/s silnik w Dusterze to nie MPI)

czaju - 2012-09-21, 10:24

Cytat:
przebieg to nie problem

Sam w sobie nie, no ale ju� fakt 瞠 nowiusi silniczek przeszed� kilkudziesi璚iu kierowc闚 + sprawdzanie zawieszenia na wysokich kraw篹nikach etc nie jest napewno czym� co nie mo瞠 wp造wa� na p騧niejsz� eksploatacj�. Mo瞠 ale oczywi軼ie nie musi.

wookash - 2012-09-21, 12:42

Te� si� nad tym zastanawia貫m, przed zakupem, jednak zaryzykowa貫m i zobaczymy co b璠zie dalej - czy b璠� tego 瘸這wa�, czy nie. Gwarancj� mam nowiutk� 5 lat od zakupu, wi璚 o usterki mechaniczne si� nie boj�. Przebieg, przebiegiem, macie racj�, z tym 瞠, prawda jest taka, 瞠 dealerzy te� odpowiadaj� materialnie za samochody i chyba nie mog� sobie pozwoli� na zbyt dos這wne "testowanie" samochod闚 demo, bo sami wiedz�, 瞠 potem je b璠� musieli sprzeda�. Tak to sobie t逝macz�, czy mam racj�, poka膨 najbli窺ze 2-3 lata.
Czy to drogo? Pewnie jest to subiektywna kwestia, ja cen� 造kn掖em, bo i tak chcia貫m tak� wersj� kupi�, wi璚 dla mnie jest to zaoszcz璠zone kilka tysi璚y z�.

Maxi - 2012-09-21, 14:40

Witam serdecznie i wtr帷� swoje 3grosze. Tak naprawd� te samochody demonstracyjne po cz窷ci s� wykorzystywane do jazd przez kierownik闚 pracuj帷ych u dilera. Prze 1/2 roku przejecha� tylko 3700 co daje 鈔edni ( lato, 豉dna pogoda, dobre warunki eksploatacji ) ponad 600 km miesi璚znie. Co to jest na samoch鏚 ? Ok. 150 km tygodniowo i z tego ( to ci mog� gwarantowa� pracownicy dilera ) po 100 przez nich przejechanych. Jak wygl康aj� jazdy demonstracyjne to wiemy, bo niekt鏎zy tego do鈍iadczyli. Czy w trakcie tych jazd wyprawia si� jakie� nie normalne rzeczy ? Pracownik dilera pozwoli ? Czy tam si� uczymy je寮zi� ? Nie. Normalne i to przewa積ie na dobrych drogach jazdy. Tyle, 瞠 samoch鏚 z takim przebiegiem to tylko sprawdzony, ledwo dotarty ( pierwsze 3000 km ! ), a do tego z pe軟ym wyposa瞠niem jaki oferuje Duster i z tego rocznika jakie� 6 do 7 tys. mniej przy 5 latach gwarancji. Gratuluj� zakupu. Jestem przekonany, 瞠 nie b璠ziesz 瘸這wa� decyzji. Szerokiej drogi, bez awarii i zadowolenia z jazd. Uwa瘸m, 瞠 to dobry intere, kt鏎y zrobi貫�.
Daras - 2012-09-21, 15:32

Wookash - tak jak i Maxi uwa瘸m, 瞠 b璠zie ok z t� drakul�. Mo積a r闚nie� naby� auto od tzw. pierwszego w豉軼iciela, z tak ma造m przebiegiem i r闚nie� mie� w徠pliwo軼i - co do eksploatacji silnika na dotarciu, kraw篹nik闚, row闚 i r騜nych innych niuans闚. Je郵i zjechali Tobie z ceny ponad 10 % to chyba nie jest 幢e.

Nieustaj帷ej przyjemno軼i z uje盥瘸nia Dusterki 篡cz� :-)

pluto - 2012-09-21, 15:48

Witaj ;-)
TD Pedro - 2012-09-21, 16:28

wookash napisa�/a:
Czy to drogo? Pewnie jest to subiektywna kwestia, ja cen� 造kn掖em, bo i tak chcia貫m tak� wersj� kupi�, wi璚 dla mnie jest to zaoszcz璠zone kilka tysi璚y z�.

zapewne masz racj�, 瞠 jest to subiektywna kwestia... napisa貫m, 瞠 w moim odczuciu cena za wysoka ale to w ko鎍u Twoja kasa i wa積e, 瞠 Ty j� zaakceptowa貫� a niew徠pliwym atutem by� zakup "od r瘯i" i wyd逝穎na gwarancja... szeroko軼i 篡cz� i do zobaczenia na szlaku... :-)

Marmach - 2012-09-21, 17:38

Moim zdaniem to niedrogo, chocia� oczywi軼ie mog這by by� taniej. Za te 5000z� mo積a wykona� spory remont zawieszenia i silnika, w razie gdyby samoch鏚 okaza� si� zdemolowany, a ASO wypi窸oby si� na gwarancj�, a przecie� szansa na awari� wszystkiego naraz jest niedu瘸.
SE-MEN - 2012-09-22, 12:21

siemka :mrgreen:
Dar1962 - 2012-09-22, 12:41

Marmach napisa�/a:
w razie gdyby samoch鏚 okaza� si� zdemolowany, a ASO wypi窸oby si� na gwarancj�

nie straszcie cz這wieka, 3000 przebiegu nie zniszczy造 auta :mrgreen: Sam je寮zi貫m na pr鏏y - pracownik salonu wskazywa� mi tras�, po kt鏎ej mo積a sprawdzi� dzia豉nie zawieszenia i pokaza� jego zalety, ale na 瘸dne offroadowe szale雟twa ani wy軼igi po kraw篹nikach nie pozwala�. Kolega kupi� sprawdzone i przetestowane auto (ja kupuj帷 plazm� te� wybra貫m z premedytacj� tak�, kt鏎a jaki� czas sta豉 w sklepie jako demo wychodz帷, z za這瞠nia, 瞠 w ten spos鏏 nie kupuj� kota w worku)

wookash - 2012-09-22, 19:54

Ja tam strachliwy nie jestem i si� nie dam tak 豉two.

Podziel� si� z Wami wra瞠niami, ale za 3 lata - wtedy b璠zie obiektywnie :)

Co do samego autka, to dzisiaj bardzo mile mnie zaskoczy這, bo pojecha這 w pierwsz� d逝窺z� tras� (ok 600km) i spalanie gazu przeros這 moje oczekiwania.
Przy je寮zie mieszanej w trasie, po這wa drogami miejskimi, po這wa autostrad�, auto nieobci捫one (tylko dwie osoby na pusto) spali這 鈔ednio oko這 10l gazu / 100km, w drodze powrotnej, ale tym razem obci捫one (4 osoby + kilkadziesi徠 kilo baga簑), spali這 nie wi璚ej jak 11l na 100km - a doda� trzeba, 瞠 w stron� powrotn� na autostradzie jecha貫m oko這 140km/h przy 4k obrot闚.
Jak na moje oko - wyniki s� bardziej ni� zadowalaj帷e. Sk這nny jestem podejrzewa�, 瞠 przy oszcz璠nej je寮zie zej嗆 mo積a poni瞠j 10l/100 - tylko gdzie frajda z prowadzenia auta :)

TD Pedro - 2012-09-22, 20:40

wookash napisa�/a:
Sk這nny jestem podejrzewa�, 瞠 przy oszcz璠nej je寮zie zej嗆 mo積a poni瞠j 10l/100

to jest wi璚ej ni� pewne... Dusterem z nap璠em 4x2 na pewno uda Ci si� zbli篡� do granicy 9/100 l LPG... :-)

Key - 2012-09-23, 07:39

Witaj i nie s逝chaj malkontent闚. Dealer przegoni� Ci autko w okresie, gdy spalanie nie nastraja optymistycznie.
Odno郾ie dem闚ek, potwierdz� zdanie przedm闚cy. Mo積a pojezdzi�, ale to pracownik dealera m闚i gdzie i co mo瞠my. Nie pozwalaj� na 瘸dne eksperymenta.
Zadowolenia 篡cz�.

miskowski - 2012-09-23, 09:18

Key napisa�/a:
Odno郾ie dem闚ek, potwierdz� zdanie przedm闚cy. Mo積a pojezdzi�, ale to pracownik dealera m闚i gdzie i co mo瞠my. Nie pozwalaj� na 瘸dne eksperymenta.

No chyba, 瞠 autko trafi do kilku dziennikarzy z redakcji motoryzacyjnych, a ci do delikatnych nie nale膨... Zazwyczaj dostaj� samoch鏚 na kilka dni, bez przyzwoitki od dealera, limitu paliwa oraz kilometr闚. Jedyny wym鏬: auto ma wr鏂i� w jednym kawa趾u. Mniej wi璚ej... :mrgreen:

ajax - 2012-09-23, 11:41

Witaj w klubie :-D
Troch� pozwalaj�. Np. nam pozwolili, ale pracownik musia� si� troch� wkr璚i� w temat :-D

Key - 2012-09-23, 21:08

Mam koleg� redaktora. Fakt. Troch� m璚z� te autka ale raczej s� to auta od importera a nie od dealera bezpo鈔ednio. Takie akcje promocyjne to raczej bardziej globalnie s� prowadzone. Dealer ten czy inny ma to gdzie�. Typowe demo to jego w豉sno嗆 i ma nadziej� jeszcze je sprzeda�. Po drugie nie ma interesu aby reklamowa� co� wi璚ej ni� w豉sny salon.
Czasem "cerber" pozwoli na wi璚ej, to fakt. Ale po pierwsze s� to przypadki sporadyczne (jak sam stwierdzi貫� trzeba go lekko urobi�), po drugie to wi璚ej to i tak za ma這 aby zaszkodzi這 autku.
Za dem闚kami s� inne argumenty, poza finansowymi. Auta s� niejako promocj�, wi璚 s� 鈍ietnie wyposa穎ne; wszeklie wady monta穎we czy niedoci庵ni璚ia s� natychmiast usuwane (jakie� skrzypienia czy drobne awarie by造by niedopuszczalne przecie�). W przypadku diesla na minus kr鏒kie trasy demo - tego raczej te silniki nie lubi�.