DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Drgania samochodu

Devotional - 2012-10-16, 11:01
Temat postu: Drgania samochodu
Witam. Tydzień temu kupiłem nowe Sandero. Auto jest ok ale przy jeździe po różnych asfaltach czuć drgania na całej karoserii. Sprawdzałem ciśnienie i jest takie jak zalecają. Nie jest to mocne ale moje drugie auto na tej samej drodze miało takie drgania jak miałem za duże ciśnienie w kołach.
laisar - 2012-10-16, 11:29

Devotional napisał/a:
Sprawdzałem ciśnienie i jest takie jak zalecają

Wieść gminna niesie, że France lubią przesadzać z zaleceniami tego parametru: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=677 - można zatem spróbować nieco obniżyć i sprawdzić, jak się będzie auto sprawować. Jeżeli nie jeździ się z maksymalnym ładunkiem to w zasadzie wszystko powyżej 2 atm powinno być dobre - byle symetrycznie.

bossboss - 2012-10-16, 11:35

oprócz ciśnienia sprawdziłbym też wyważenie koł
GDkris44 - 2012-10-16, 11:38

Potwierdzam.Mogles zgubić jakis ciezarek w kole.
akofreda - 2012-10-16, 12:00
Temat postu: Re: Drgania samochodu
Devotional napisał/a:
Witam. Tydzień temu kupiłem nowe Sandero. Auto jest ok ale przy jeździe po różnych asfaltach czuć drgania na całej karoserii. Sprawdzałem ciśnienie i jest takie jak zalecają. Nie jest to mocne ale moje drugie auto na tej samej drodze miało takie drgania jak miałem za duże ciśnienie w kołach.

Niech kolega poda jakie ma ciśnienie. Ja po wymianie opon na zimowe zostałem "napompowany" do 2,5MPa (przecież Duster to terenówka) :mrgreen: Tylko, że lekka i przy zastosowanej oponie 2,0MPa wystarcza. :lol:

laisar - 2012-10-16, 12:07

Brak wyważenia jest możliwy, ale jeśli problem pojawia się tylko na niektórych odcinkach dróg, to jest jednak mało prawdopodobny...
wiciu_r - 2012-10-16, 13:45

A ja zalecam sprawdzenie ciśnienia kilkoma miernikami bo np. to co pokazują te ogólnodostępne na stacjach są równie prawdziwe jak prognozy gospodarcze...
Stepway - 2012-10-16, 20:00
Temat postu: Re: Drgania samochodu
Devotional napisał/a:
Witam. Tydzień temu kupiłem nowe Sandero(...)

Trudno ocenić Twoje poprzednie subiektywne odczucia z jazdy innymi markami. Nie jest tajemnicą, że Dacia to Dacia i jej wyciszenie, sprasowanie (i spasowanie :mrgreen: ) materiałów pozostawia duuużo do życzenia. Szczególnie po przesiadce z innych aut.

Mnie nawet dziś, po ponad roku, za każdym razem gdy przesiadam się do nowo kupionego nabytku (klasa premium) i wracam później do Sandero mam wrażenie jakbym jechał z otwartymi drzwiami. Szczególnie teraz, gdy pogoda deszczowa, na poboczach wypłukany piasek, symfonia dźwięków.

Może poprostu TTM?

laisar - 2012-10-16, 21:49

wiciu_r napisał/a:
zalecam sprawdzenie ciśnienia kilkoma miernikami

Bez przesadyzmu - czy to naprawdę-naprawdę jest 2,1 czy 2,2 to jest raczej mniej istotne, ważne natomiast czy jest równo stronami, a do tego precyzja stacjowych mierników wystarczy.