DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Czujnik zmierzchowy świateł

monopios - 2012-11-30, 22:23
Temat postu: Czujnik zmierzchowy świateł
Pytanie do znawców elektryki samochodowej, czy dało by się podłączyć pod światła DRL jak i światła mijania, czujnik zmierzchu? W taki sposób aby był pełen automat bez ingerencji kierownika - co do zmiany oświetlenia, tzn. jadę w słoneczny dzień na DRL i w chwili kiedy wjeżdżam do tunelu, to w tym momencie czujnik zmierzchu zaczyna działać i automatycznie zapalają się światła mijania, a gdy wyjadę z tunelu to sytuacja analogicznie na odwrót.

Jak szeroko trzeba było by modyfikować instalację elektryczną w aucie i czy do potrzebnych materiałów zaliczał by się tylko sam czujnik zmierzchu, czy jeszcze cuś :?:

bebe - 2012-11-30, 22:43

monopios napisał/a:
Pytanie do znawców elektryki samochodowej, czy dało by się podłączyć pod światła DRL jak i światła mijania, czujnik zmierzchu?

Nie znam się, to się wypowiem. ;) Dałoby się.

monopios napisał/a:
Jak szeroko trzeba było by modyfikować instalację elektryczną w aucie i czy do potrzebnych materiałów zaliczał by się tylko sam czujnik zmierzchu, czy jeszcze cuś :?:

Niewiele bardziej, niż przy montażu normalnych świateł do jazdy dziennej - według mnie wystarczyłby dodatkowy przekaźnik automagicznie włączający światła mijania po wykryciu zmierzchu, reszta normalnie. Problem tylko z samym czujnikiem zmierzchu - sam czujnik to za mało, potrzebne jest jeszcze odrobinę elektroniki, w której zostanie zrealizowana tzw. pętla histerezy - chodzi o to, żeby przy wartości brzegowej czujnik wykazywał pewną bezwładność i nie mrygał światłami jak oszalały. :]

monopios - 2012-11-30, 22:55

bebe napisał/a:
Niewiele bardziej, niż przy montażu normalnych świateł do jazdy dziennej - według mnie wystarczyłby dodatkowy przekaźnik automagicznie włączający światła mijania po wykryciu zmierzchu, reszta normalnie.

I właśnie tego nie jestem pewien, z tego względu że ten czujnik musiał by pracować cały czas na manetce przekręconej w pozycji ON i tu może być pewien problem, bo jak wiemy światła w Dacii można załączyć bez kluczyka w stacyjce i tu trzeba jakoś to zmodyfikować aby ten cały wihajster działał tylko podczas pracy silnika.

bebe - 2012-12-01, 01:13

monopios napisał/a:
I właśnie tego nie jestem pewien, z tego względu że ten czujnik musiał by pracować cały czas na manetce przekręconej w pozycji ON i tu może być pewien problem, bo jak wiemy światła w Dacii można załączyć bez kluczyka w stacyjce i tu trzeba jakoś to zmodyfikować aby ten cały wihajster działał tylko podczas pracy silnika.

Owszem, np. zasilać go po zapłonie. ;) (Sam to wymyśliłem! Sam! :D NIECH MNIE KTOŚ POCHWALI! :] )

rimo - 2012-12-01, 02:47

A gdzie ten czujnik miałby się znaleźć? Na dachu? Przecież światła z innych aut mogłyby udawać brak zmierzchu:-D . No ale mogę się mylić.
laisar - 2012-12-01, 03:04

rimo napisał/a:
gdzie ten czujnik miałby się znaleźć?

W modelach z fabrycznym czujnikiem montuje się go zazwyczaj na szybie za lusterkiem wstecznym.

rimo napisał/a:
światła z innych aut mogłyby udawać brak zmierzchu

Kalibracja czułości załatwia sprawę.

chriskb - 2012-12-01, 04:04

monopios,

Zobacz to rozwiązanie:
http://moto.allegro.pl/ka...2817139530.html

Piotrek721015 - 2012-12-01, 07:30

bebe napisał/a:
(Sam to wymyśliłem! Sam! :D NIECH MNIE KTOŚ POCHWALI! :] )

Chwalę cię Bebe. Za to że sam to wymyśliłeś. :mrgreen:

piotr. z - 2012-12-01, 13:30

chriskb,
trafne znalezisko. Nie ma wymyślania i jest mało dłubania czyli oszczędność na czasie.

Marek1603 - 2012-12-01, 17:36

Koledzy tu nie może być mowy o żadnej histerezie bo po wjechaniu na oświetloną drogę mogą się wam wyłączyć.

Musi być "zatrzask". Czujnik zmierzchu wykrywa zmierzch i załącza światła na stałe do momentu wyłączenia zapłonu.

Jest jeszcze jedna sprawa którą trzeba uwzględnić. Przejazd przez tunel. To akurat można by pominąć jakoś w momencie włączenia świateł mijania bo jest obowiązek włączenia ich w momencie wjazdu do tunelu. Odłącza zasilanie czujnika np.

monopios - 2012-12-01, 18:26

bebe napisał/a:
Owszem, np. zasilać go po zapłonie.

Bardziej myślałem o zasilaniu z układu równoległego wpiętego w manetkę pod piny od mijania. Tak abym mógł w każdej chwili samodzielnie włączyć światła.

monopios - 2012-12-01, 18:31

chriskb napisał/a:
Zobacz to rozwiązanie:

Ciekawe rozwiązanie, tylko sporo tam tych kabelków. Bardziej myślałem nad takimi już używanymi w samochodach widziałem kilka z trzema, czterema kablami.
I tu mam kolejne pytanie czy te fabryczne opierają swoje działanie na kompie w aucie, czy to jakiś niezależny system.

chriskb - 2012-12-01, 19:36

monopios,

Trzy kable to ma sam czujnik zmierzchu. U mnie w Mercedesie był sterownik o podobnym działaniu jak UCH w Daci. Oprócz świateł obsługiwał, wycieraczki i kilka innych urządzeń.

monopios - 2012-12-02, 17:45

chriskb napisał/a:
Zobacz to rozwiązanie:
http://moto.allegro.pl/ka...2817139530.html

Dziś poszukałem schematu podłączenia tego ustrojstwa i jest dość łatwe.

A przy okazji dopatrzyłem się barku możliwości w sterowani, od jakiego natężenia światła powinien się uruchamiać. Ale ogólnie dosyć ciekawa propozycja, ja znalazłem inną znacznie drożą http://allegro.pl/zmierzc...2822109926.html

laisar - 2012-12-02, 20:22

monopios napisał/a:
dopatrzyłem się braku możliwości w sterowani, od jakiego natężenia światła powinien się uruchamiać

Bo to zdaje się jest uregulowane odgórnie, prawnie - ale muszę poszukać, bo nie pamiętam, gdzie to widziałem.

bebe - 2012-12-02, 21:32

laisar napisał/a:
monopios napisał/a:
dopatrzyłem się braku możliwości w sterowani, od jakiego natężenia światła powinien się uruchamiać

Bo to zdaje się jest uregulowane odgórnie, prawnie - ale muszę poszukać, bo nie pamiętam, gdzie to widziałem.

Tukej? :)

laisar - 2012-12-03, 10:12

bebe napisał/a:
Tukej? :)

Niechybnie! [: