|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - Nieprawidłowy czas w MediaNav
ZODIAK2018 - 2019-05-02, 09:18 Temat postu: Nieprawidłowy czas w MediaNav Witam mam problem z swoim dd ,a mianowicie z zegarem który po przestawieniu z trybu ręcznego na auto przestawia się godzina np. 10.5 na 11.05. Minutnik wskazuje dobrze ,ale godzinę zawsze do przodu. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje.
kakus - 2019-05-02, 09:42
może trzeba zmienić strefę czasową ?
ZODIAK2018 - 2019-05-02, 09:48
Też o tym pomyślałem tylko jak !!!
mn268 - 2019-05-02, 11:17
Też tak mam z zegarem po ostatniej aktualizacji. Przełączyłem na tryb ręczny i czekam na informacje z forum.
ZODIAK2018 - 2019-05-02, 13:31
Dodzwoniłem się do RENAULT POLSKA i dowiedziałem się że to wina softu .Niedługo ma być aktualizacja ,ale nie wiedzą kiedy.O Terminie mam być poinformowany.........Jakby ktoś znał jakieś czary mary to z góry wielkie dzięki.
Dymek - 2019-05-02, 14:15
mn268 napisał/a: | Też tak mam z zegarem po ostatniej aktualizacji. Przełączyłem na tryb ręczny i czekam na informacje z forum. |
Potwierdzam- kilka dni temu wgrywałem jakąś fabryczną poprawkę do systemu 9.1.3 z Naviextras i również zegar ustawiony na AUTO pobiera od tej chwili czas godzinę do przodu.
gggg - 2019-05-02, 20:02 Temat postu: Nieprawidłowy czas w MNE2 po aktualizacji Jak w temacie. W MNE oprogramowanie 9.1.3 po ustawieniu godziny na automatyczną aktualizację wskazuję godzinę do przodu. Po ustawieniu na ręczne i ustawieniu na aktualną godzinę pokazuje prawidłowo. Po ponownym ustawieniu na automatyczną znowu wskazuje godzinę do przodu. Po sprawdzeniu godziny jaką wskazuje GPS jest prawidłowa. Reset nawigacji oraz multimediów nic nie daje. W czym może być problem?
AndrzejD - 2019-05-02, 20:10
Też jestem ciekawy dlaczego tak jest ( u mnie to samo). Pewnie coś pomieszali ze strefą czasowa w oprogramowaniu.
jas_pik - 2019-05-02, 22:02
Wejdź w StorageCard2/NNG/Save i usuń plik FILECACHE
Niestety to jest błąd oprogramowania Renault
Dymek - 2019-05-02, 22:48
Było już dzisiaj: TUTAJ
gggg - 2019-05-02, 23:03
Dymek. Nie zauważyłem tego tematu co podałeś. Jas-pik - usunąłem ten plik ale dalej to samo. Po przeczytaniu tematu z linku potwierdzam, że zaczęło się tak dziać po ostatniej aktualizacji poprzez toolbox.
Dymek - 2019-05-02, 23:09
Zaczekamy na następną poprawkę...
Skoro problem dotyczy też Renault- może nie długo
jas_pik - 2019-05-02, 23:19
gggg napisał/a: | Dymek. Nie zauważyłem tego tematu co podałeś. Jas-pik - usunąłem ten plik ale dalej to samo. Po przeczytaniu tematu z linku potwierdzam, że zaczęło się tak dziać po ostatniej aktualizacji poprzez toolbox. |
Czyli jak zwykle w Renault , rozwiązanie jednego problemu generuje nowy .
d3mol3k - 2019-05-04, 08:57
@Dymek - ciekawe ci poprawili i co się zmieniło?
Odczułeś jakieś różnice poza tym że godzinę popsuli?
U mnie jedno co kijowo działa w tym radyjku to kiedy słucham audycji w DAB+ i obok znajdzie sie autobus lub tramwaj gubię na chwilę sygnał DAB+ i radio cichnie by za chwile kiedy komunikacja miejska oddali się ode mnie lub ja od niej wszystko wraca do normy. Ale fakt drażni takie zachowanie w wypadku DAB+ szczególnie kiedy staniesz na światłach i radio milknie
Dymek - 2019-05-09, 14:49
d3mol3k napisał/a: | @Dymek - ciekawe ci poprawili i co się zmieniło?
Odczułeś jakieś różnice poza tym że godzinę popsuli?
U mnie jedno co kijowo działa w tym radyjku to kiedy słucham audycji w DAB+ i obok znajdzie sie autobus... |
Przeoczyłem posta...
Takie aktualizacje są często, czasami dwie w miesiącu. W opisach (jeszcze na starym Toolbox) zawsze było coś w rodzaju "poprawa działania oprogramowania sprzętowego", żadnych zauważalnych zmian w pracy nigdy nie było. Pewnie poprawiają jakieś zauważone błędy w sofcie, nigdy nie są to widoczne zmiany czy wprowadzenie jakichś nowych funkcji.
Tutaj poza błędnym zegarem nic innego nie zauważyłem, DAB nie mam, więc się nie wypowiem.
Wczoraj zameldowało kolejną "poprawkę", którą wgrałem- niestety zegara nie naprawiła
d3mol3k - 2019-05-09, 17:55
Dzieki chuba nie będę wgrywał tej aktualizacji na swoją uwolnioną wersje. Radio chodzi i dziala wiec niech tak zostanie na razie.
Tym bardziej ze jak piszesz zegarka nie naprawili 🤣🤣🤣
pawelg - 2019-05-10, 11:16
O ... dawno nie zaglądałem i i chciałem pisać o problemie a tu widzę że już jest znany.
Mam to samo po aktualizacji ustawień do wersji "7.1"
p,paw
Dymek - 2019-05-17, 09:24
Dzisiaj w Toolbox pojawiła mi się kolejna poprawka softu 9.1.3. Potwierdzam- zegar w trybie automatycznym znów działa poprawnie.
Wszyscy poszkodowani- ściągać!
ZODIAK2018 - 2019-05-17, 15:09
Witam.u mnie po aktualizacji ZEGARYNKA ŚMIGA
jas_pik - 2019-05-17, 16:34
Możecie udostępnić gdzieś ten plik lgu?
gggg - 2019-05-17, 17:26
Ja to pobrałem przez toolbox. Po wykonaniu aktualizacji to chyba ten plik kasuje z pendrive. Mogę potwierdzić, że teraz godzinę wskazuję prawidłowo.
d3mol3k - 2019-05-17, 17:54
jas_pik napisał/a: | Możecie udostępnić gdzieś ten plik lgu? |
Po kliknięciu pobierz aktualizacje urządzenia mam takie pliki i foldery na nim jak na zrzucie ekranu ale nie widze tam pliku .lgu :(
paul7 - 2019-05-17, 18:56
Wystarczy jeszcze raz ściągnąć ten plik na usb i go zczytać. Potem skompresować i umieścić w jakieś chmurze dla udostępnienia.
jas_pik - 2019-05-17, 20:25
gggg napisał/a: | Po wykonaniu aktualizacji to chyba ten plik kasuje z pendrive. . |
Tak, dlatego można go skopiowac zaraz po ściągnęciu.
Dymek - 2019-05-17, 21:55
U mnie po kliknięciu Pobierz jedynym widocznym, nowym plikiem na pendrive był ten plik MD5...
d3mol3k - 2019-05-17, 22:07
@Dymek - U mnie właśnie też tylko ten. Ciekawe. Ten zrzut ekranu to właśnie widok zawartości po uaktualnieniu odcisku pendriva po zamknięciu programu
@Jas_pik
- jak widzisz nowe media tolbox chyba nie tworzy nowego pliku .lgu no chyba że ja coś źle robię,
- zastanawiam się jaki plik dają na tej holenderskiej stronie poświęconej sprzętom renault/dacia :
https://www.renault-multi...a-nav-evolution
jas_pik - 2019-05-17, 23:12
Ten plik (holenderski) jest już bardzo stary.
Ciekawiło mnie co też Renault narozrabiało w tych nowych updatach .
d3mol3k - 2019-05-18, 09:16
Po zrobieniu odcisku zaktualizowałem sobie uwolnione MNEvo i dziala.
Jas_pik mam odcisk skopiowany na dysku ale po uwolnieniu i chyba zawartość systemu z sierpnia ubieglego roku. Wiec pewnie z porównania dwu zawartosci nic nie uda sie porównać bo w tamtej wersji wszystko chodzilo niby ok.
Ten nowy tools nie buduje plików upgrade_lgu moze ktoś ma jeszcze niezaktualizowaną MNEvo z popsuta godziną to moze z tego by porównania cos wyszlo przedostatni odcisk i nowy po aktualizacji
SonnyDogg - 2020-06-10, 10:50 Temat postu: Pomoc z Navi - problem z godziną Witam
Jak w temacie po zmianie czasu, zegar pokazuje złą godzinę.
Dziś wyczytałem w IO że to sprawa GPS-a, jak nie mam mapy polskiej to nie bede mial poprawnej godziny. Można to jakoś obejść, zrobić aktualizacje samemy ?
Jest jakis temat jak to ma zrobić taki Janusz jak ja?
Auto z niemiec wiec mapa tylko DE
gggg - 2020-06-10, 11:42
Za mało konkretów. Jaką masz wersję oprogramowania. Jakiś czas temu było oprogramowanie zbłędem i właśnie zegar pokazywał złą godzinę. Po poprawce softu i aktualizacji wszystko wróciło do normy. Czy masz mapę PL czy nie, nie powinno to mieć znaczenia. Ściągnij toolbox na kompa i sprawdź czy masz aktualizację do radia. Jeżeli tak to ją zainstaluj. Niemcy i PL to ta sama strefa czasowa.
laisar - 2020-06-15, 21:17
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=17673
(Błąd oprogramowania, aktualizacja powinna pomóc).
SonnyDogg - 2020-06-20, 19:22
Witam
Próbowałem ze dwa razy, bo ciężki mi się zebrać do tej roboty. Udało się skoczyć z wersji 1.3.0 do 4.1.0
Godzina wyświetla sie poprawnie, ale co ciekawe nie odrazu było dobrze. Musiałem chwile poczekać z 2min i wskoczyła poprawna godzina.
Dzięki!
|
|