DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Rabaty na Sandero?

iwik - 2010-09-16, 15:31
Temat postu: Rabaty na Sandero?
Witam,
Nie będę zakładał nowego wątku...
W necie znalazłem ofertę dealera z Warszawy -> http://otomoto.pl/dacia-l...-C14027833.html
Dają 6k PLN upustu na Logana Laureate.
Czy w przypadku Sandero też można liczyć na podobne zniżki?

Interesuje mnie wyższa wersja Sandero tj. Laureate, BlackLine lub Stepway z tzw pakietem bezpieczeństwa (napinacze + 4 pp).
Jakie z Waszego doświadczenia są realne ceny transakcyjne w/w modeli?
Dzięki

MarkD - 2010-09-16, 15:37

iwik napisał/a:

Czy w przypadku Sandero też można liczyć na podobne zniżki?

Krótko i na temat - nie. Sandero za dobrze się sprzedaje.

iwik - 2010-09-16, 15:47

MarkD napisał/a:

Gdzie :shock: ? Bo chyba nie Polsce :lol:

laisar - 2010-09-16, 15:49

Owszem - jak na Polskę <;
MarkD - 2010-09-16, 16:27

iwik napisał/a:

Czemu nie? Byłeś kiedyś w salonie Dacii?

DrOzda - 2010-09-16, 16:32

Było kilka sandaczy z 1.4 na stoku ale już poszły po trochę mniejszych obniżkach.
Seal - 2010-09-16, 19:24

iwik napisał/a:
Interesuje mnie wyższa wersja Sandero tj. Laureate, BlackLine lub Stepway z tzw pakietem bezpieczeństwa (napinacze + 4 pp).

Szanse na 4 pp masz zerowe ponieważ do wersji Laureate salony domawiają tylko pakiet komfort a boczne poduszki to już na indywidualne zamówienie.
BlackLine i Stepway nie ma na razie bocznych. Może modele na 2011.

czaju - 2010-09-16, 20:25

Sandero ostatnio spotykam (o dziwo) więcej niż Loganów - co bardziej mnie dziwi widzę olbrzymie ilości Dusterów...
wat - 2010-09-16, 20:47

to masz szczescie ja widze okresowo ile daciek do wydania w zabrzu stoi ale na ulicy to dla mnie i tak rzadkość, a jak juz to najczęsciej logan 1 no i powolutku dustery, a sanderke jedą regularnie widuje BL, zresztą w świetochłowicach też niezłe tabuny daciek w ruch puszczają :-P
PiotrWie - 2010-09-21, 21:50

iwik napisał/a:
MarkD napisał/a:

No rzeczywiście w Polsce większość jak słyszy Dacia to reaguje "nigdy w życiu" Za to głupi Niemcy, Francuzi i inni Hiszpanie nie są tacy mądrzy jak Polacy i zamówili więcej Dacii niz fabryka może wyprodukować :lol:

czaju - 2010-09-21, 22:04

No to ja mam jedną ripostę - przez trzy dni widziałem dwa różne stepwaye, 6 różnych sandero, 2 mcv i 1 logana sedana... Także Sandero raczej nieźle się sprzedaje
marektbg - 2010-09-22, 06:59

Bogaty Polak woli Audi, BMW, VW - to dobre sprawdzone samochody. Jak kupuje się taki "nowy" samochód to jest od razu sprawdzony - bo poprzedni właściciele przez poprzednie 200-300kkm dotarli silnik porządnie, a 10 lat użytkowania tylko potwierdza niezawodność furki :-)
Za np. nowego Stepway'a można przecież mieć 4 letniego Golfa V, 8 letnie Audi A4 czy Mercedesa klasy E - przecież to synonimy polskiego dobrobytu :roll:
U nas dobry samochód to wypierdziany sprowadzany niemiecki wóz, który miał jednego właściciela - zazwyczaj w wieku jakiego normalni ludzie nie dożywają...

Ammianus - 2010-09-22, 07:47

2 razy rozpoczynałem z dealerem rozmowy o cenie. Za pierwszym razem dał mi (na najwyższą wersję) 9%, a po powrocie po miesiącu 9% i uścisk dłoni prezesa.
Nie rusza ich najwidoczniej perspektywa zestarzenia się samochodów w salonie, bo kolejeczki są spore.
(przykładowo na diesla czas oczekiwania - 3 miesiące)

krakry1 - 2010-09-22, 09:33

Ammianus napisał/a:
Normalka - sam tyle czekałem + 4 dni.
Domel - 2010-09-22, 10:45

@Ammianus : fajny odmierzacz w stopce .)

ja czekałem na swojego miesiąc, ale w tym czasie jeździł jako demo

husky - 2010-09-24, 08:02
Temat postu: Jakie stocki ?
Ammianus napisał/a:
2 razy rozpoczynałem z dealerem rozmowy o cenie. Za pierwszym razem dał mi (na najwyższą wersję) 9%, a po powrocie po miesiącu 9% i uścisk dłoni prezesa.
Nie rusza ich najwidoczniej perspektywa zestarzenia się samochodów w salonie, bo kolejeczki są spore.

Ciekawe rzeczy tu czytam na tym forum..... że stock jakiś istnieje Sandero fiu fiu i że "Nie rusza ich najwidoczniej perspektywa zestarzenia się samochodów w salonie, bo kolejeczki są spore".......
Panowie i Panie jeszcze raz jako pracownik Reno powiem krótko: Dacia jest absolutnie towarem deficytowym ! Duster jest teraz na luty 2011 roku, na Sandero/Logan czeka się 3 miesiące, istnieje tylko w planie rabatowym trochę zestarzałych Logan Sedan (ale i tak jest to rabat góra 2 tysie większy) SAN nie istnieje zaś wogóle zarówno w rabatach jak i nie ma stojących egzemplarzy. To co czasami ogłasza na allegro jakiś koncesjoner to jest najczęściej wynik że coś się "p.....ło" i ktoś nie odebrał auta, albo umarł czy jeszcze jakiś inny przypadek losowy to sprawił (a przypadki losowe w sprzedaży są niezwykłe - u nas w salonie np gość nie odbiera auta od miesiąca bo przeszedł zawał i leży pod aparaturą i nie wiadomo czy wogóle sfinalizuje transakcje !)
Czasami zdarza się że jakaś dzialalnosć zamówi np 4 auta i w międzyczasie upadnie i są 4 auta do sprzedania....
i tylko takie "stocki" aut istnieją
Prywatnie powiem że nie lubię określenia stock w sprzedaży samochodów nowych, bo jakby zasada sprzedaży jest taka że stock nie istnieje, bo wszystko robi się pod klienta; stocki to są w sprzedaży chińskich wazoników a nie w samochodziarstwie.

marektbg - 2010-09-24, 08:07

To jak nazwać na przykład parking dealera VW w Stalowej Woli, gdzie stoi dobrych kilkadziesiąt jak nie 100 samochodów i czeka na nowego pana? Można wybierać, płacić o odjeżdżać.
husky - 2010-09-24, 08:17

marektbg napisał/a:
To jak nazwać na przykład parking dealera VW w Stalowej Woli, gdzie stoi dobrych kilkadziesiąt jak nie 100 samochodów i czeka na nowego pana? Można wybierać, płacić o odjeżdżać.

Rozmawiamy o Dacii czy o VW ? Ja nie wiem jak jest w innych markach poza tym nie wiesz ile z tych samochodów jest pod klienta. U mnie na placu też stoi naście Reno, tylko to nie są bezpańskie samochody, tylko wszystkie pod klienta, jedne wyjeżdżają w to miejsce przyjeżdżają nowe - klient z ulicy ma wrażenie placu pełnego aut a w rzeczywistości dziennie przychodzą 3 auta i 3 wyjeżdżają...

marektbg - 2010-09-24, 08:31

husky napisał/a:
Prywatnie powiem że nie lubię określenia stock w sprzedaży samochodów nowych, bo jakby zasada sprzedaży jest taka że stock nie istnieje, bo wszystko robi się pod klienta; stocki to są w sprzedaży chińskich wazoników a nie w samochodziarstwie.

Opinia wygląda na ogólną.

laisar - 2010-09-24, 08:46

husky napisał/a:
że stock jakiś istnieje Sandero

No przecież Ammianus napisał właśnie że nie istnieje (bo kolejki - więc sprzedawcy się nie boją, a auta się nie kurzą).

marektbg - 2010-09-26, 16:52

A pytanie takie - czy w poprzednim roku był jakiś rabat dodatkowy przed końcem roku (nie myślę o wyprzedaży rocznika) - bo patrzę na to z tej strony - jest prawie październik i jakbym chciał zamówić dziś Stepway'a to dostaje go w grudniu - po miesiącu samochód ma rok. Wolę więc zaczekać ten miesiąc i zamówić wtedy kiedy jestem pewien, że dostane już rok produkcji 2011. Tylko w ten sposób myślę pewnie nie tylko ja, ale też inni potencjalni nabywcy Sandero i jestem ciekaw czy nie będzie dodatkowej obniżki - choćby niewielkiej, żeby produkcja w Rumunii szła cały czas całą parą i popyt na auta wyprodukowane w listopadzie/grudniu 2010 był zapewniony dzięki dodatkowemu rabatowi.
krakry1 - 2010-09-26, 18:53

O ile pamiętam nie było rabatu pod koniec roku. Było 2 tys. przy wyprzedaży rocznika. Pamiętam to bo sam polowałem na taką wyprzedaż. Jednak diesle poszły b. szybko i nie było szans - w styczniu (ok 15-20.I.2010r.) diler w ramach wyprzedaży rocznika proponował jedynie MPI. Cały post dotyczy oczywiście Sandero.
marektbg - 2010-09-26, 19:02

Sam właśnie nie wiem - interesuje mnie Stepway benzyna, bije się z myślami czy zamawiać teraz (konkretniej na początku listopada), czy czekać do końca listopada (ew. początek grudnia) i zamówić rocznik 2011.
Już by człowiek chciał mieć tego Stepa, a ciężko podjąć decyzję bo to przecież zaraz koniec roku - mogłem sprzedać Mazdę w czerwcu to już bym się Daćką cieszył :-P

krakry1 - 2010-09-26, 19:07

Marektbg jak będziesz zainteresowany wyprzedażą rocznika to myślę, że od listopada powinieneś trzymać rękę na pulsie.
PiotrWie - 2010-09-26, 19:18

marektbg napisał/a:
A pytanie takie - czy w poprzednim roku był jakiś rabat dodatkowy przed końcem roku (nie myślę o wyprzedaży rocznika) - bo patrzę na to z tej strony - jest prawie październik i jakbym chciał zamówić dziś Stepway'a to dostaje go w grudniu - po miesiącu samochód ma rok. Wolę więc zaczekać ten miesiąc i zamówić wtedy kiedy jestem pewien, że dostane już rok produkcji 2011. Tylko w ten sposób myślę pewnie nie tylko ja, ale też inni potencjalni nabywcy Sandero i jestem ciekaw czy nie będzie dodatkowej obniżki - choćby niewielkiej, żeby produkcja w Rumunii szła cały czas całą parą i popyt na auta wyprodukowane w listopadzie/grudniu 2010 był zapewniony dzięki dodatkowemu rabatowi.

Na większości rynków ( choćby w Niemczech) nikogo nie obchodzi rok produkcji - podaje się datę pierwszej rejestracji (miesiąc i rok). Tylko w Polsce przywiązuje się taką wagę do roku produkcji, a Polski rynek dla Dacii jest śladowy

marektbg - 2010-09-26, 19:31

Wszystko się zgadza, ale bez względu na kraj pochodzenia i tak rok produkcji identyfikuje się po VIN-ie i bardzo łatwo sprawdzić kiedy opuścił fabrykę.
PiotrWie - 2010-09-26, 21:01

Oczywiście że się identyfikuję, ale rok produkcji nie wpływa na innych rynkach na wartość samochodu, a więc nie licz na jakieś wyraźne obniżki ceny
marektbg - 2010-09-27, 07:16

Na jakieś wyraźne nie liczę, jak napisałem wcześniej - raczej na niewielkie.
benny86 - 2010-09-27, 11:10

W TVi w prasie (dodatek do dzisiejszego AŚ) reklamują że Sandero już od 26900zł a to chyba całkiem atrakcyjna oferta
marektbg - 2010-09-27, 11:12

Od sierpnia jest ta cena - 26900 za Accessa
benny86 - 2010-09-27, 11:16

A to spoko, MSZ niżej z ceny już nie zejdą jeśli chodzi o Sandero (Logan może być tańszy max o 1 tys. zł)
husky - 2010-10-09, 17:33

PiotrWie napisał/a:

Na większości rynków ( choćby w Niemczech) nikogo nie obchodzi rok produkcji - podaje się datę pierwszej rejestracji (miesiąc i rok). Tylko w Polsce przywiązuje się taką wagę do roku produkcji, a Polski rynek dla Dacii jest śladowy

Brawo ! Wreszcie jedno prawdziwe spostrzeżenie !

benny86 - 2010-10-09, 22:10

Dokładnie. Ba, nawet jeśli patrzeć na datę prudukcji, ale z uwazględnieniem dłuzszego okresu eksploatacji to pojazd ze "starego" rocznika jest okazją. Np. kupiłem nówke w grudniu 2009 zakładając że pojezdze autem 8-10 lat (150-200tys.km) więc po tych 8-10 latach wartość auta będzie w niewielkim stopniu zależeć od tego czy to 2009 czy 2010r...
marektbg - 2010-10-10, 08:45

To prawda, ale zauważ, że w wyprzedaży rocznika można u większości dealerów liczyć na niezłe rabaty.
We Fiacie już się zaczęło (Punto Evo z 45 na 37tyś.). Lada dzień ma ruszyć Seat ze świetną nową Ibizą (w zeszłym roku dawali w listopadzie 7tyś. rabatu).
Jedno jest pewne, końcówka roku to dobry moment na zakup samochodu ale chyba nie Dacii.

MarkD - 2010-11-02, 08:59
Temat postu: Rabat na Sandero
Szybkie pytanie, czy ten cennik http://www.dacia.pl/media...04/AM10_SAN.pdf jest obowiązujący?
Ammianus - 2010-11-02, 09:14

katalog katalogiem, a sprzedawca sprzedawcą.
We wrzesniu mialem lepszy rabat, niz ten z katalogu

MarkD - 2010-11-02, 09:58

Ok. chcę się tylko upewnić, czy ceny na oficjalnej stronie to ceny bazowe. Taniej może być zawsze ;-) Jak oglądam ceny na otomoto, to mam czasami wrażenie, że rabat nie jest uwzględniany.
mollu - 2010-11-02, 10:00

ja 2 tygodnie temu zmawiałem sandero i raczej cena pokrywała się z tym co jest na stronie
marektbg - 2010-11-02, 10:11

MarkD napisał/a:
ak oglądam ceny na otomoto, to mam czasami wrażenie, że rabat nie jest uwzględniany.

Bo na otomoto często są ceny bazowe - a jak zadzwonisz to się dowiesz, że specjalnie dla Ciebie jest rabat 2000zł w pocie czoła wybłagany u prezesa firmy - hehe. Na otomoto często są też bzdurne ceny - trochę się odzwoniłem do dealerów różnych marek - gdzie cena była wystawiona np. 41900 - ale okazywało się, że trzeba jednak te 5tyś. dołożyć bo "zapomnieli" doliczyć metalika, alarmu czy czegoś tam jeszcze. Nic nie zastąpi wizyty i dealerów - ja w przypadku Dacii ostro molestowałem sprzedawców w 5 czy 6 salonach. Trzeba próbować zawsze parę zł można zaoszczędzić.

MarkD - 2010-11-02, 10:19

Nie no spoko, wiem o co biega ;-)
marektbg - 2010-11-02, 10:52

To wiesz i pytasz :-P
MarkD - 2010-11-02, 10:58

Wiem, że trzeba walczyć itp. Natomiast po ostatnich cenach klimy z konfiguratora, chciałem się upewnić czy ten cennik jest aktualny czy tak tylko wisi na stronie ;-)
benny86 - 2010-11-02, 11:03

Ja pytałem jednego ze sprzedawc ow na forum o sandero laureate 1.6 85KM z pakietem komfort,bocznymi poduszkami, przeciwmgielnymi, metalikiem i coś tam jeszcze - w konfiguratorze coś ok 43tys, a ów sprzedawca wymienił cenę niespełna 38tys. z zastrzeżeniem ze z tym silnikiem można zamawiac od konca listopada
marektbg - 2010-11-02, 11:11

benny86 chyba chodziło o 87KM. Coś mi się nie chce wierzyć w takie cuda ot tak 5tys. rabatu - takie ceny to chyba tylko w Erze.
MarkD - 2010-11-02, 11:16

Ale 43 tyś za benzynową Dacie z normalnym wyposażeniem (jakim dzisiaj są 4 poduchy) to przegięcie. 38 to cena akceptowalna.
marektbg - 2010-11-02, 11:19

Benny ale szybko skonfigurowałem Lureatkę 1.6 i ze wszystkim łącznie z alu wychodzi 40tys. ze standardowym rabatem.

Za 40tys. teraz jak zaczynają się wyprzedaże roczników można trafić już naprawdę cuś fajnego.

benny86 - 2010-11-02, 11:30

marektbg napisał/a:
benny86 chyba chodziło o 87KM. Coś mi się nie chce wierzyć w takie cuda ot tak 5tys. rabatu - takie ceny to chyba tylko w Erze

Tutaj nie chodizło o rabat bo wiadomo że z oczywistych względów Dacia takiego nie może zaproponować, problem tkwił wówczas (ok 2 tyg temu) w konfiguratorze - nie było pakietu komfort tylko klima osobno do kupienia, do tego jakiś pakiet elektryczny (szyby elektryczne przód plus centralny zamek z tego co pamiętam) no i wtedy wychodziło ok 43-43,2tys.zł dokładnie nie pamiętam. Natomiast Renault Retail (jeśli dobrze kojarzę nick) podał cenę 37,7tys.zł
marektbg napisał/a:
Benny ale szybko skonfigurowałem Lureatkę 1.6 i ze wszystkim łącznie z alu wychodzi 40tys. ze standardowym rabatem

Hmm to ja już nic nie rozumię...Dosłownie w tej chwili wykonfigurowałem następujące sandero Laureate
-motor 1.6 84km (87 W TEJ SAMEJ CENIE WG KONFIGURATORA)
-pakiem komfort (klima, radio mp3, skórzana kierownica) - 1500zł
-tylne szyby elektryczne - 300zł
-lakier metalik - 1450zł
-boczne poduszki powietrzne - 800zł
-koło zapasowe - 200zł
-felgi aluminiowe 15ki - 1tys.zł

Cena wychodzi 42 150zł...

marektbg - 2010-11-02, 11:51

no wychodzi 42150 ale jest ten rabat 2000zł przecież - chyba, że już go nie ma
DrOzda - 2010-11-29, 12:33

Na tablicy z wyprzedażą w salonie Renault Warszawa Al. Jerozolimskie widniało Sandero Access 1.4 za 26900. Może ktoś szuka golasa na już i się skusi ...
Był też Logan Laureate 1.4 za 31900 ...

DrOzda - 2010-12-16, 16:52

http://renault-mory.otomo....php?sect=offer
Teoretycznie jest kilka demówek i resztek z wyprzedaży 2010 ....