|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Rabaty na Sandero?
iwik - 2010-09-16, 15:31 Temat postu: Rabaty na Sandero? Witam,
Nie będę zakładał nowego wątku...
W necie znalazłem ofertę dealera z Warszawy -> http://otomoto.pl/dacia-l...-C14027833.html
Dają 6k PLN upustu na Logana Laureate.
Czy w przypadku Sandero też można liczyć na podobne zniżki?
Interesuje mnie wyższa wersja Sandero tj. Laureate, BlackLine lub Stepway z tzw pakietem bezpieczeństwa (napinacze + 4 pp).
Jakie z Waszego doświadczenia są realne ceny transakcyjne w/w modeli?
Dzięki
MarkD - 2010-09-16, 15:37
iwik napisał/a: |
Czy w przypadku Sandero też można liczyć na podobne zniżki?
|
Krótko i na temat - nie. Sandero za dobrze się sprzedaje.
iwik - 2010-09-16, 15:47
MarkD napisał/a: |
Krótko i na temat - nie. Sandero za dobrze się sprzedaje. |
Gdzie ? Bo chyba nie Polsce
laisar - 2010-09-16, 15:49
Owszem - jak na Polskę <;
MarkD - 2010-09-16, 16:27
iwik napisał/a: |
Gdzie ? Bo chyba nie Polsce |
Czemu nie? Byłeś kiedyś w salonie Dacii?
DrOzda - 2010-09-16, 16:32
Było kilka sandaczy z 1.4 na stoku ale już poszły po trochę mniejszych obniżkach.
Seal - 2010-09-16, 19:24
iwik napisał/a: | Interesuje mnie wyższa wersja Sandero tj. Laureate, BlackLine lub Stepway z tzw pakietem bezpieczeństwa (napinacze + 4 pp). |
Szanse na 4 pp masz zerowe ponieważ do wersji Laureate salony domawiają tylko pakiet komfort a boczne poduszki to już na indywidualne zamówienie.
BlackLine i Stepway nie ma na razie bocznych. Może modele na 2011.
czaju - 2010-09-16, 20:25
Sandero ostatnio spotykam (o dziwo) więcej niż Loganów - co bardziej mnie dziwi widzę olbrzymie ilości Dusterów...
wat - 2010-09-16, 20:47
to masz szczescie ja widze okresowo ile daciek do wydania w zabrzu stoi ale na ulicy to dla mnie i tak rzadkość, a jak juz to najczęsciej logan 1 no i powolutku dustery, a sanderke jedą regularnie widuje BL, zresztą w świetochłowicach też niezłe tabuny daciek w ruch puszczają
PiotrWie - 2010-09-21, 21:50
iwik napisał/a: | MarkD napisał/a: |
Krótko i na temat - nie. Sandero za dobrze się sprzedaje. |
Gdzie ? Bo chyba nie Polsce |
No rzeczywiście w Polsce większość jak słyszy Dacia to reaguje "nigdy w życiu" Za to głupi Niemcy, Francuzi i inni Hiszpanie nie są tacy mądrzy jak Polacy i zamówili więcej Dacii niz fabryka może wyprodukować
czaju - 2010-09-21, 22:04
No to ja mam jedną ripostę - przez trzy dni widziałem dwa różne stepwaye, 6 różnych sandero, 2 mcv i 1 logana sedana... Także Sandero raczej nieźle się sprzedaje
marektbg - 2010-09-22, 06:59
Bogaty Polak woli Audi, BMW, VW - to dobre sprawdzone samochody. Jak kupuje się taki "nowy" samochód to jest od razu sprawdzony - bo poprzedni właściciele przez poprzednie 200-300kkm dotarli silnik porządnie, a 10 lat użytkowania tylko potwierdza niezawodność furki
Za np. nowego Stepway'a można przecież mieć 4 letniego Golfa V, 8 letnie Audi A4 czy Mercedesa klasy E - przecież to synonimy polskiego dobrobytu
U nas dobry samochód to wypierdziany sprowadzany niemiecki wóz, który miał jednego właściciela - zazwyczaj w wieku jakiego normalni ludzie nie dożywają...
Ammianus - 2010-09-22, 07:47
2 razy rozpoczynałem z dealerem rozmowy o cenie. Za pierwszym razem dał mi (na najwyższą wersję) 9%, a po powrocie po miesiącu 9% i uścisk dłoni prezesa.
Nie rusza ich najwidoczniej perspektywa zestarzenia się samochodów w salonie, bo kolejeczki są spore.
(przykładowo na diesla czas oczekiwania - 3 miesiące)
krakry1 - 2010-09-22, 09:33
Ammianus napisał/a: | (przykładowo na diesla czas oczekiwania - 3 miesiące) | Normalka - sam tyle czekałem + 4 dni.
Domel - 2010-09-22, 10:45
@Ammianus : fajny odmierzacz w stopce .)
ja czekałem na swojego miesiąc, ale w tym czasie jeździł jako demo
husky - 2010-09-24, 08:02 Temat postu: Jakie stocki ?
Ammianus napisał/a: | 2 razy rozpoczynałem z dealerem rozmowy o cenie. Za pierwszym razem dał mi (na najwyższą wersję) 9%, a po powrocie po miesiącu 9% i uścisk dłoni prezesa.
Nie rusza ich najwidoczniej perspektywa zestarzenia się samochodów w salonie, bo kolejeczki są spore.
(przykładowo na diesla czas oczekiwania - 3 miesiące) |
Ciekawe rzeczy tu czytam na tym forum..... że stock jakiś istnieje Sandero fiu fiu i że "Nie rusza ich najwidoczniej perspektywa zestarzenia się samochodów w salonie, bo kolejeczki są spore".......
Panowie i Panie jeszcze raz jako pracownik Reno powiem krótko: Dacia jest absolutnie towarem deficytowym ! Duster jest teraz na luty 2011 roku, na Sandero/Logan czeka się 3 miesiące, istnieje tylko w planie rabatowym trochę zestarzałych Logan Sedan (ale i tak jest to rabat góra 2 tysie większy) SAN nie istnieje zaś wogóle zarówno w rabatach jak i nie ma stojących egzemplarzy. To co czasami ogłasza na allegro jakiś koncesjoner to jest najczęściej wynik że coś się "p.....ło" i ktoś nie odebrał auta, albo umarł czy jeszcze jakiś inny przypadek losowy to sprawił (a przypadki losowe w sprzedaży są niezwykłe - u nas w salonie np gość nie odbiera auta od miesiąca bo przeszedł zawał i leży pod aparaturą i nie wiadomo czy wogóle sfinalizuje transakcje !)
Czasami zdarza się że jakaś dzialalnosć zamówi np 4 auta i w międzyczasie upadnie i są 4 auta do sprzedania....
i tylko takie "stocki" aut istnieją
Prywatnie powiem że nie lubię określenia stock w sprzedaży samochodów nowych, bo jakby zasada sprzedaży jest taka że stock nie istnieje, bo wszystko robi się pod klienta; stocki to są w sprzedaży chińskich wazoników a nie w samochodziarstwie.
marektbg - 2010-09-24, 08:07
To jak nazwać na przykład parking dealera VW w Stalowej Woli, gdzie stoi dobrych kilkadziesiąt jak nie 100 samochodów i czeka na nowego pana? Można wybierać, płacić o odjeżdżać.
husky - 2010-09-24, 08:17
marektbg napisał/a: | To jak nazwać na przykład parking dealera VW w Stalowej Woli, gdzie stoi dobrych kilkadziesiąt jak nie 100 samochodów i czeka na nowego pana? Można wybierać, płacić o odjeżdżać. |
Rozmawiamy o Dacii czy o VW ? Ja nie wiem jak jest w innych markach poza tym nie wiesz ile z tych samochodów jest pod klienta. U mnie na placu też stoi naście Reno, tylko to nie są bezpańskie samochody, tylko wszystkie pod klienta, jedne wyjeżdżają w to miejsce przyjeżdżają nowe - klient z ulicy ma wrażenie placu pełnego aut a w rzeczywistości dziennie przychodzą 3 auta i 3 wyjeżdżają...
marektbg - 2010-09-24, 08:31
husky napisał/a: | Prywatnie powiem że nie lubię określenia stock w sprzedaży samochodów nowych, bo jakby zasada sprzedaży jest taka że stock nie istnieje, bo wszystko robi się pod klienta; stocki to są w sprzedaży chińskich wazoników a nie w samochodziarstwie. |
Opinia wygląda na ogólną.
laisar - 2010-09-24, 08:46
husky napisał/a: | że stock jakiś istnieje Sandero |
No przecież Ammianus napisał właśnie że nie istnieje (bo kolejki - więc sprzedawcy się nie boją, a auta się nie kurzą).
marektbg - 2010-09-26, 16:52
A pytanie takie - czy w poprzednim roku był jakiś rabat dodatkowy przed końcem roku (nie myślę o wyprzedaży rocznika) - bo patrzę na to z tej strony - jest prawie październik i jakbym chciał zamówić dziś Stepway'a to dostaje go w grudniu - po miesiącu samochód ma rok. Wolę więc zaczekać ten miesiąc i zamówić wtedy kiedy jestem pewien, że dostane już rok produkcji 2011. Tylko w ten sposób myślę pewnie nie tylko ja, ale też inni potencjalni nabywcy Sandero i jestem ciekaw czy nie będzie dodatkowej obniżki - choćby niewielkiej, żeby produkcja w Rumunii szła cały czas całą parą i popyt na auta wyprodukowane w listopadzie/grudniu 2010 był zapewniony dzięki dodatkowemu rabatowi.
krakry1 - 2010-09-26, 18:53
O ile pamiętam nie było rabatu pod koniec roku. Było 2 tys. przy wyprzedaży rocznika. Pamiętam to bo sam polowałem na taką wyprzedaż. Jednak diesle poszły b. szybko i nie było szans - w styczniu (ok 15-20.I.2010r.) diler w ramach wyprzedaży rocznika proponował jedynie MPI. Cały post dotyczy oczywiście Sandero.
marektbg - 2010-09-26, 19:02
Sam właśnie nie wiem - interesuje mnie Stepway benzyna, bije się z myślami czy zamawiać teraz (konkretniej na początku listopada), czy czekać do końca listopada (ew. początek grudnia) i zamówić rocznik 2011.
Już by człowiek chciał mieć tego Stepa, a ciężko podjąć decyzję bo to przecież zaraz koniec roku - mogłem sprzedać Mazdę w czerwcu to już bym się Daćką cieszył
krakry1 - 2010-09-26, 19:07
Marektbg jak będziesz zainteresowany wyprzedażą rocznika to myślę, że od listopada powinieneś trzymać rękę na pulsie.
PiotrWie - 2010-09-26, 19:18
marektbg napisał/a: | A pytanie takie - czy w poprzednim roku był jakiś rabat dodatkowy przed końcem roku (nie myślę o wyprzedaży rocznika) - bo patrzę na to z tej strony - jest prawie październik i jakbym chciał zamówić dziś Stepway'a to dostaje go w grudniu - po miesiącu samochód ma rok. Wolę więc zaczekać ten miesiąc i zamówić wtedy kiedy jestem pewien, że dostane już rok produkcji 2011. Tylko w ten sposób myślę pewnie nie tylko ja, ale też inni potencjalni nabywcy Sandero i jestem ciekaw czy nie będzie dodatkowej obniżki - choćby niewielkiej, żeby produkcja w Rumunii szła cały czas całą parą i popyt na auta wyprodukowane w listopadzie/grudniu 2010 był zapewniony dzięki dodatkowemu rabatowi. |
Na większości rynków ( choćby w Niemczech) nikogo nie obchodzi rok produkcji - podaje się datę pierwszej rejestracji (miesiąc i rok). Tylko w Polsce przywiązuje się taką wagę do roku produkcji, a Polski rynek dla Dacii jest śladowy
marektbg - 2010-09-26, 19:31
Wszystko się zgadza, ale bez względu na kraj pochodzenia i tak rok produkcji identyfikuje się po VIN-ie i bardzo łatwo sprawdzić kiedy opuścił fabrykę.
PiotrWie - 2010-09-26, 21:01
Oczywiście że się identyfikuję, ale rok produkcji nie wpływa na innych rynkach na wartość samochodu, a więc nie licz na jakieś wyraźne obniżki ceny
marektbg - 2010-09-27, 07:16
Na jakieś wyraźne nie liczę, jak napisałem wcześniej - raczej na niewielkie.
benny86 - 2010-09-27, 11:10
W TVi w prasie (dodatek do dzisiejszego AŚ) reklamują że Sandero już od 26900zł a to chyba całkiem atrakcyjna oferta
marektbg - 2010-09-27, 11:12
Od sierpnia jest ta cena - 26900 za Accessa
benny86 - 2010-09-27, 11:16
A to spoko, MSZ niżej z ceny już nie zejdą jeśli chodzi o Sandero (Logan może być tańszy max o 1 tys. zł)
husky - 2010-10-09, 17:33
PiotrWie napisał/a: |
Na większości rynków ( choćby w Niemczech) nikogo nie obchodzi rok produkcji - podaje się datę pierwszej rejestracji (miesiąc i rok). Tylko w Polsce przywiązuje się taką wagę do roku produkcji, a Polski rynek dla Dacii jest śladowy |
Brawo ! Wreszcie jedno prawdziwe spostrzeżenie !
benny86 - 2010-10-09, 22:10
Dokładnie. Ba, nawet jeśli patrzeć na datę prudukcji, ale z uwazględnieniem dłuzszego okresu eksploatacji to pojazd ze "starego" rocznika jest okazją. Np. kupiłem nówke w grudniu 2009 zakładając że pojezdze autem 8-10 lat (150-200tys.km) więc po tych 8-10 latach wartość auta będzie w niewielkim stopniu zależeć od tego czy to 2009 czy 2010r...
marektbg - 2010-10-10, 08:45
To prawda, ale zauważ, że w wyprzedaży rocznika można u większości dealerów liczyć na niezłe rabaty.
We Fiacie już się zaczęło (Punto Evo z 45 na 37tyś.). Lada dzień ma ruszyć Seat ze świetną nową Ibizą (w zeszłym roku dawali w listopadzie 7tyś. rabatu).
Jedno jest pewne, końcówka roku to dobry moment na zakup samochodu ale chyba nie Dacii.
MarkD - 2010-11-02, 08:59 Temat postu: Rabat na Sandero Szybkie pytanie, czy ten cennik http://www.dacia.pl/media...04/AM10_SAN.pdf jest obowiązujący?
Ammianus - 2010-11-02, 09:14
katalog katalogiem, a sprzedawca sprzedawcą.
We wrzesniu mialem lepszy rabat, niz ten z katalogu
MarkD - 2010-11-02, 09:58
Ok. chcę się tylko upewnić, czy ceny na oficjalnej stronie to ceny bazowe. Taniej może być zawsze Jak oglądam ceny na otomoto, to mam czasami wrażenie, że rabat nie jest uwzględniany.
mollu - 2010-11-02, 10:00
ja 2 tygodnie temu zmawiałem sandero i raczej cena pokrywała się z tym co jest na stronie
marektbg - 2010-11-02, 10:11
MarkD napisał/a: | ak oglądam ceny na otomoto, to mam czasami wrażenie, że rabat nie jest uwzględniany. |
Bo na otomoto często są ceny bazowe - a jak zadzwonisz to się dowiesz, że specjalnie dla Ciebie jest rabat 2000zł w pocie czoła wybłagany u prezesa firmy - hehe. Na otomoto często są też bzdurne ceny - trochę się odzwoniłem do dealerów różnych marek - gdzie cena była wystawiona np. 41900 - ale okazywało się, że trzeba jednak te 5tyś. dołożyć bo "zapomnieli" doliczyć metalika, alarmu czy czegoś tam jeszcze. Nic nie zastąpi wizyty i dealerów - ja w przypadku Dacii ostro molestowałem sprzedawców w 5 czy 6 salonach. Trzeba próbować zawsze parę zł można zaoszczędzić.
MarkD - 2010-11-02, 10:19
Nie no spoko, wiem o co biega
marektbg - 2010-11-02, 10:52
To wiesz i pytasz
MarkD - 2010-11-02, 10:58
Wiem, że trzeba walczyć itp. Natomiast po ostatnich cenach klimy z konfiguratora, chciałem się upewnić czy ten cennik jest aktualny czy tak tylko wisi na stronie
benny86 - 2010-11-02, 11:03
Ja pytałem jednego ze sprzedawc ow na forum o sandero laureate 1.6 85KM z pakietem komfort,bocznymi poduszkami, przeciwmgielnymi, metalikiem i coś tam jeszcze - w konfiguratorze coś ok 43tys, a ów sprzedawca wymienił cenę niespełna 38tys. z zastrzeżeniem ze z tym silnikiem można zamawiac od konca listopada
marektbg - 2010-11-02, 11:11
benny86 chyba chodziło o 87KM. Coś mi się nie chce wierzyć w takie cuda ot tak 5tys. rabatu - takie ceny to chyba tylko w Erze.
MarkD - 2010-11-02, 11:16
Ale 43 tyś za benzynową Dacie z normalnym wyposażeniem (jakim dzisiaj są 4 poduchy) to przegięcie. 38 to cena akceptowalna.
marektbg - 2010-11-02, 11:19
Benny ale szybko skonfigurowałem Lureatkę 1.6 i ze wszystkim łącznie z alu wychodzi 40tys. ze standardowym rabatem.
Za 40tys. teraz jak zaczynają się wyprzedaże roczników można trafić już naprawdę cuś fajnego.
benny86 - 2010-11-02, 11:30
marektbg napisał/a: | benny86 chyba chodziło o 87KM. Coś mi się nie chce wierzyć w takie cuda ot tak 5tys. rabatu - takie ceny to chyba tylko w Erze |
Tutaj nie chodizło o rabat bo wiadomo że z oczywistych względów Dacia takiego nie może zaproponować, problem tkwił wówczas (ok 2 tyg temu) w konfiguratorze - nie było pakietu komfort tylko klima osobno do kupienia, do tego jakiś pakiet elektryczny (szyby elektryczne przód plus centralny zamek z tego co pamiętam) no i wtedy wychodziło ok 43-43,2tys.zł dokładnie nie pamiętam. Natomiast Renault Retail (jeśli dobrze kojarzę nick) podał cenę 37,7tys.zł
marektbg napisał/a: | Benny ale szybko skonfigurowałem Lureatkę 1.6 i ze wszystkim łącznie z alu wychodzi 40tys. ze standardowym rabatem |
Hmm to ja już nic nie rozumię...Dosłownie w tej chwili wykonfigurowałem następujące sandero Laureate
-motor 1.6 84km (87 W TEJ SAMEJ CENIE WG KONFIGURATORA)
-pakiem komfort (klima, radio mp3, skórzana kierownica) - 1500zł
-tylne szyby elektryczne - 300zł
-lakier metalik - 1450zł
-boczne poduszki powietrzne - 800zł
-koło zapasowe - 200zł
-felgi aluminiowe 15ki - 1tys.zł
Cena wychodzi 42 150zł...
marektbg - 2010-11-02, 11:51
no wychodzi 42150 ale jest ten rabat 2000zł przecież - chyba, że już go nie ma
DrOzda - 2010-11-29, 12:33
Na tablicy z wyprzedażą w salonie Renault Warszawa Al. Jerozolimskie widniało Sandero Access 1.4 za 26900. Może ktoś szuka golasa na już i się skusi ...
Był też Logan Laureate 1.4 za 31900 ...
DrOzda - 2010-12-16, 16:52
http://renault-mory.otomo....php?sect=offer
Teoretycznie jest kilka demówek i resztek z wyprzedaży 2010 ....
|
|