Witam auto nowe ma 3 miesiące i tu nagle informacja niski stan akumulatora załącz silnki czy to jest normalne że robiąc codziennie po 29 km i raz dłuższą trasę i obecne mam prawie 2600 km rozładował się akumulator a może stan tego akumulatora pomimo niby że jest nowy to jakaś tandeta czy to auto to jakaś porażka?
Jak pojawiło się raz i nie powtorzylo to nie ma powodów do niepokoju. Ładowanie akumulatora nie jest takie proste jak kiedyś, że jeżdżąc codziennie dużo km zawsze musi być naładowany.
Jak się pojawi ponownie i będzie się ciągle powtarzać to wtedy do ASO.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3869 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-04, 00:32
Nie ma znaczenia ile się jeździ, bo jazda wcale nie oznacza, że akumulator jest cały czas ładowany. O tym czy akumulator jest ładowany i kiedy, decyduje system zarządzania energią. Takie czasy- niezależnie od marki samochodu, tutaj poziom naładowania akumulatora zwykle nie przekracza 85%.
Nie przejmować się komunikatami tego rodzaju o ile pojawiają się i znikają podczas eksploatacji.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-02-04, 00:36, w całości zmieniany 2 razy
A to nie jest odpowiednik "tryb oszczędności energii włączony..". Mam takie coś w Citroenie i pierwszy raz zadziałał w 2 dniu po odbiorze z salonu... Teraz ma ponad 5 lat i dalej takie coś się pokazuje.. Jak się pokaże, to odcina zapalniczki i radia sobie nie posłucham. O nawigacji też można zapomnieć. Nie ma znaczenia, czy właśnie przejechałem 400km, czy 2km. Pokazuje się i koniec: Znany temat na forach Picasso i Spacetourera.
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-04, 16:54
Dymek napisał/a:
Nie przejmować się komunikatami tego rodzaju o ile pojawiają się i znikają podczas eksploatacji.
Jak wyżej napisał DYMEk. Jeśli chcesz swoje nerwy opanować, to wystarczy założyć jakikolwiek woltomierz i zobaczysz na bieżąco jak samochód sam decyduje z ładowaniem. Zobaczysz kiedy jest 12V a kiedy 15V i to niezależnie, czy masz lampy czy klimę załączoną. Ja mam w gniazdko włożoną ładowarkę z woltomierzem i spoko. A komunikaty niech se będą. Często myślałem, że nie uruchomię samochodu, ale zawsze odpalał.
Nie ma znaczenia ile się jeździ, bo jazda wcale nie oznacza, że akumulator jest cały czas ładowany. O tym czy akumulator jest ładowany i kiedy, decyduje system zarządzania energią. Takie czasy- niezależnie od marki samochodu, tutaj poziom naładowania akumulatora zwykle nie przekracza 85%.
Jedynym pewnym momentem, kiedy akumulator się ładuje jest hamowanie silnikiem. Od 3 lat dzięki temu nie mam problemu z aku i spalanie mniejsze. Kwestia przestawienia się. Teraz nawet czasami potrafię wyczuć kiedy alternator się załącza. W pierwszym momencie hamowanie jest łagodniejsze. dopiero po chwili czuć, że załącza się alternator i hamowanie jest trochę większe.
Komunikat mi też ze dwa razy przyszedł. Ale to po dłuższej chwili jak czyściłem auto i drzwi były pootwierane i raz po wizycie przy zmianie opon - długa kolejka, słuchałem muzyki bez włączania auta.
Wczoraj ładowałem do 5 kresek ale myślę jadę do serwisu w końcu nowy 3 miesięczny samochód przedstawiłem problem i się okazało że nie jestem jednym z tym problemem w końcu stanęło na tym że mam doładować akumulator i jeździć aż wyskoczy komunikat o słabym akumulatorze ok wpadam do domu pyk prostownik a tam 2 kreski wczoraj 5 dzisiaj 2 wkurw mnie złapał jutro jadę do serwisu albo bateria nie trzyma prądu albo coś pobiera prąd
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-04, 20:18
Piotr Sandero napisał/a:
Wczoraj ładowałem do 5 kresek ale myślę jadę do serwisu w końcu nowy 3 miesięczny samochód przedstawiłem problem i się okazało że nie jestem jednym z tym problemem w końcu stanęło na tym że mam doładować akumulator i jeździć aż wyskoczy komunikat o słabym akumulatorze ok wpadam do domu pyk prostownik a tam 2 kreski wczoraj 5 dzisiaj 2 wkurw mnie złapał jutro jadę do serwisu albo bateria nie trzyma prądu albo coś pobiera prąd
Musisz zwracać uwagę jak podłączasz ładowarkę do akumulatora. Ważny jest minus, gdzie łączysz.
Byłem w serwisie sprawdzili akumulator niby sprawny naprawdę nie wiem co się dzieje ledwo wyjechałem zniknęła ikonka LPG i jechałem na benzynie dopiero recznie przestawiłem a tak się działo dzień prędzej jak aku był słaby
Skończyło się na tym że mam jeździć i obserwować gdyby się to powtórzyło to mam przyjechać i zostawić na noc do analizy a z drugiej strony zastanawiam się czy w razie gdybym nie odpalił auta to przysługuje mi darmowe holowanie do serwisu skoro wszystko jest jeszcze na gwarancji?
U mnie też się zdarzyło że pojawił się ten komunikat,za drugim razem stało się to po odkurzaniu samochodu na myjni, jak dojechałem do domu to zostawiłem zamknięty samochód z otwartą maską żeby wszystkie systemy się uśpiły a w tym czasie poleciałem po tester który nie wykazał żadnych problemów z akumulatorem więc olałem temat a komunikat już nie powrócił. Polecam sprawdzać akumulator jak systemy samochodu się już uśpią bo dopóki są aktywne to zmierzone napięcie może być zaniżone z powodu wysokiego poboru energii.
Ostatnio zmieniony przez suchy8909 2025-02-05, 21:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum