Wysłany: 2025-06-18, 08:16 Projekt komputera spalania gazu
Cześć, jakiś czas temu dosyć impulsywnie wpadłem na pomysł zrobienia komputerka, który będzie czytał OBD i wyświetlał na ekranie. Mam w aucie kostkę OBD Vgate iCar pro ble 4.0 i logicznym dla mnie było czytać dane właśnie przez tę kostkę. Dobrałem moduł ESP32, który natywnie obsługuje Bluetooth i Wifi z już zintegrowanym ekranem. Dziś mogę pochwalić się pierwszymi wynikami. Docelowo chcę zrobić liczenie spalania gazu, pokazywanie ilości DTC i ewentualnie co mi jeszcze do głowy przyjdzie ;)
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3993 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-06-18, 09:22
Trzymam kciuki, choć sam nie mam LPG. Ale jeśli z tym wyświetlaniem LPG się nie uda, to taki ekran nie będzie miał większego sensu, bo chyba wszystkie inne dane da się wyciągnąć na ekran MN3 za pomocą AA, choćby przez Torque... No chyba, że poza LPG założeniem jest uzyskanie autonomicznego, dedykowanego wyświetlacza dla danych z OBD.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-06-18, 09:24, w całości zmieniany 1 raz
AA pokazuje torque z telefonu, więc to telefon jest połaczony z iCarem. Tutaj to ESP32 przejmuje tę rolę. Osobiście na AA wolę mieć mapkę, a nie torque ;)
Do liczenia spalania jest ogólnie potrzebne RPM, prędkość, Mass Air Flow, może czas wtrysków (o ile się da). Te informacje są dostępne dla benzyny, czyli wynik równania trzeba będzie mnożyć przez mnożnik - tu mam nadzieję, że wyjdzie w praniu, ale na początek założę 1.2 (czyli 20% więcej gazu niż benzyny). Tak mi podpowiedziały SI
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum