Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Podświetlenie przycisków szyb w "jogrze"
Autor Wiadomość
rob_plk 

Marka: Dacia
Model: D
Silnik: 1.6SCE
Wysłany: 2026-09-11, 15:44   Podświetlenie przycisków szyb w "jogrze"

Jak ktoś nie ma podświetlenia przycisków szyb pasażera i z tyłu, to łatwa przeróbka.
Wlutować diodę led białą + rezystor (ja dałem 6,8k) do środka oryginalnego, lub dokupić 3 szt. wersje z 6 pinami zazwyczaj te mają już diodę w środku ale i tak trzeba przerabiać.
Org. zasilanie podświetlenia powinno być na zielonym, w drzwiach jest przewód ale co dalej to ...., na czerwonym jest +12V po kluczyku (może idzie przez jakiś silnik itp. ), na czarnym masa.
Te z diodą wbudowaną przeciąć ścieżkę i dać zworkę do czerwonego.
Wszystko działa, nic nie zakłóca itp. itd.

Org. numer 254118439R
Te z podświetleniem mają numery 254217475R, 254218614R (sprawdzić !!)
Ja jedną sztukę na próbę kupowałem jakiś zamiennik Polcar 2820P-73 całe 9zł+przesyłka ;), resztę już przerobiłem ręcznie.

Jak zablokujecie pasażerom z tyłu szyby to gaśnie im podświetlenie także też fajnie ;)

254118439r_opis.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 34,35 KB

z_podsw.png
Plik ściągnięto 11 raz(y) 105,67 KB

Ostatnio zmieniony przez rob_plk 2026-09-11, 15:55, w całości zmieniany 3 razy  

masterczerwi 

Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2026-09-28, 05:42   

Wydaje mi się że oryginalnie, podświetlenie jest na 6V. Ja mam komplet przewodów, tylko w jednym cisza. Obstawiam, że jest gdzieś opcja w ddt do odnalezienia. Nawet kupiłem przełączniki z podświetleniem.

BTW zrobiłem tak samo, tylko dałem 2,2k i za mocno świeci (nie jestem do końca zadowolony); dlatego tył na razie jest bez przeróbek;

rob_plk 

Model: D
Silnik: 1.6SCE
Wysłany: 2026-09-28, 08:59   

Dla współczesnych ledów za mały rezystor, nowe ledy świecą już bardzo jasno przy 1-2mA, daj nawet 10k i będzie dobrze, moje 6.8k trochę za jasno ale zostawiłem.
Oryginalne jest raczej ~12V (tzn. prosto z aku.) jeden przycisk mam fabryczny i na 12V świeci normalnie.
Ostatnio zmieniony przez rob_plk 2026-09-28, 09:01, w całości zmieniany 1 raz  

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2026-09-28, 15:04   

masterczerwi napisał/a:
Wydaje mi się że oryginalnie, podświetlenie jest na 6V. Ja mam komplet przewodów, tylko w jednym cisza. Obstawiam, że jest gdzieś opcja w ddt do odnalezienia.
Oj, 12V i obstawiam, że od poprzedniej generacji Dacii nic się w tym temacie nie zmieniło i podświetlenie nie ma nic wspólnego z komputerem i opcjami programowanymi.

masterczerwi 

Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2026-09-29, 14:16   

Ten pusty przewód (pin do podświetlenia) próbowałem zmostkować i w ten sposób zasilić guziki w drzwiach tylnych. Nic się nie stało. Jedynie potem z obd odczytałem błąd o zwarciu elektrycznym.
W Clio po liftingu, został tylko jeden LED ambientowy przy dźwigni zmiany biegów (przed liftingiem podobno były też na drzwiach), którego kolorem można sterować z poziomu radia. A obstawiam że instalacja w obu autach nie powinna się aż tak bardzo różnić.

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: Wczoraj 9:54   Re: Podświetlenie przycisków szyb w "jogrze"

rob_plk napisał/a:
Te z podświetleniem mają numery 254217475R, 254218614R (sprawdzić !!)
...
Jak zablokujecie pasażerom z tyłu szyby to gaśnie im podświetlenie także też fajnie ;)

Tak to właśnie działa fabrycznie- blokada tylnych szyb- podświetlenie tylnych przycisków gaśnie.
Co do numerków- akurat przyciski o numerze 254217475R mam fabrycznie w swojej Sandero z 2017 roku na wszystkich drzwiach poza drzwiami kierowcy i oczywiście były podświetlane fabrycznie, ale podświetlenie jest pomarańczowe (jak we wszystkich Daciach tamtej generacji). Także jeśli w Jogger czy nowym Sandero potrzebne jest podświetlenie białe, to i tak LED jest do wymiany.
Co do rezystora- fabrycznie jest tam rezystor 2,4k (oczywiście dla napięcia 12V). Fabryczny obwód diody LED to PINy 4 (masa) i 5 (+12V). Oczywiście te 12V dla LED pojawia się tylko po włączeniu świateł. Fotka PCB w moim przycisku- poniżej.
Przy okazji- do wszystkich mechanicznych przycisków tego typu bez problemu pasują te rumuńskie moduły One-Touch, które polecałem 3 lata temu i mam je dodane u siebie- także spokojnie w Joggerze można uzyskać funkcję impulsowego sterowania szybami na wszystkich drzwiach. Bardzo polecam- naprawdę użyteczna wygoda.

rob_plk napisał/a:
Oryginalne jest raczej ~12V (tzn. prosto z aku.) jeden przycisk mam fabryczny i na 12V świeci normalnie.
Pamiętajmy, że przycisk szyby kierowcy (z funkcją impulsową) ma zupełnie inną konstrukcję od pozostałych- nie ma styków mechanicznych i nie wolno go używać zamiennie do pozostałych szyb.

masterczerwi napisał/a:
W Clio po liftingu, został tylko jeden LED ambientowy przy dźwigni zmiany biegów (przed liftingiem podobno były też na drzwiach), którego kolorem można sterować z poziomu radia. A obstawiam że instalacja w obu autach nie powinna się aż tak bardzo różnić.
To są właśnie te różnice między Renault a Dacią... Jak widać w Joggerze/Sandero sam typ przycisku nie zmienił się i jest taki sam jak i 10 lat temu. A tutaj mamy prosty obwód typu "jest zasilanie- nie ma zasilania", także nie wiem w jaki sposób mogli by tu zmieniać kolor podświetlenia. Tym bardziej, że obecnie nie dają podświetlenia tych przycisków w ogóle :lol:

DSS2-2017_Przyciski_pasażera.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 27,96 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek Wczoraj 10:30, w całości zmieniany 7 razy  

Odpowiedz do tematu