Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-03-09, 07:17 Wibracja pedału gazu
W czasie ostatniej podróży zauważyłem jeden denerwujący mnie szczegół Przy prędkościach powyżej 100 km/h na pedale gazu czuć wyraźne wibracje.
Można się do tego przyzwyczaić ale na początku byłem rozgoryczony łaskotaniem w stopę
Wibracje nie pochodzą od podłoża po jakim się jedzie a od silnika. Są odczuwalne w trakcie przyśpieszania lub hamowania silnikiem, przy stałej prędkości są mniej dokuczliwe.
Wibracje odczuwalne są także na miejscu pasażera (opinia osoby siedzącej obok)
Czy ktoś z forumowiczów zauważył coś takiego u siebie ?
Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-03-09, 09:01
hmmm no to może jednak zgłoszę to na przeglądzie bo już praktycznie 10 tys na liczniku więc o docieraniu nie ma chyba mowy
nie jest to aż tak uciążliwe ale obecność tego mnie zdziwiła po prostu. Po poszukiwaniach niestety nie odnalazłem żadnego wątku na forum o wibracji pedału gazu i podłogi
Po poszukiwaniach niestety nie odnalazłem żadnego wątku na forum o wibracji pedału gazu
Bo to chyba jeszcze na starym forum było... w każdym razie to jest związane z tym, że pedał gazu jest w jakiś dość bezpośredni sposób połączony z napędem (za pomocą linki - nie jestem specjalistą) i w związku z tym drgania mogą przechodzić na nogę.
Innymi słowy masz pierwsze auto w tej klasie z wbudowanym urządzeniem do masażu.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Ostatnio rozwiązałem problem brzęczenia pedału gazu przy wysokich obrotach np. przy zmianie biegu lub zdjęciu stopy z pedału przy większej prędkości. Winny jest nie sam pedał ale linka gazu, która w silniku 1,4 nie jest zamocowana w komorze silnika. Wystarczy zamocować linkę opaskami w dwóch miejscach do innych elementów i brzęczenie znika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum