Dzisiaj zamowilismy wraz z zona Dacie Duster z napedem 4x4 z silnikiem benzynowym 1.6 16V 105KM za laczna sume 52.000PLN.
W wyposazeniu manualna klima (szarpnalem sie za doplata 2550PLN, jest juz w ofercie automatyczna?), w gratisie z radiem Pioneera i 2 glosnikami;].
Wplacilismy zaliczke 10% i musimy czekac do ok 8 kwietnia na jej odbior.
Troche mnie martwia komentarze odnosnie pojawiajacych sie nalotow rdzy juz po rocznym uzytkowaniu tego auta, no ale gwarancja na rdzewienie przysluguje do 6 lat, do tego 3 lata na usterki mechaniczno-elektryczne i 2 lata na matowienie/luszczenie sie lakieru.
Auto ma byc uzywane glownie po miescie i do jazdy rekreacyjno-wyprawowej w terenie.
Dlatego tez nie zdecydowalem sie na elastycznego diesla, przy dzisiejszych cenach ropy bedacego chyba jedynie ekonomiczna utopia. Przy "pseudoreduktorze" w postaci 1 biegu i jezdzie po 20km w miescie, diesel nie zdazylby sie nawet zagrzac, palac przy tym wiecej i majac gorsze osiagi od benzyniaka. Po 3 tys km zamierzam zagazowac poza ASO, oczywiscie 4 generacja i w sprawdzonym warsztacie. Chetnie umowie sie z kims na jazdy w lekkim terenie:)!
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-02-28, 10:15
witam w gronie ludzi bez kompleksu zwanego obiegowo "prestiżem marki"
No na pewno spali mniej, niz benzyna, ale nie rozgrzany juz nie tak duzo mniej;).
Za instalacje gazowa doplace 2.500PLN, za diesla 10.000PLN, a i rachunki za gaz wyjda taniej, niz za rope;).
Aczkolwiek nie powiem, bardzo przyjemnie chodzi ten dieselek i gdyby byl w tej samej cenie, co benzyniak, to bym bral.
Mały zbiornik jest bardzo upierdliwy w użytkowaniu. 30l a gazu wejdzie 24l to da ci zasięg około 200-250 km czyli tankowanie co kilka dni, a w trasie nad morze lub w góry (w moim przypadku ok 400km) to ze dwa razy
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-02-29, 13:56
francio napisał/a:
Ciekawe, ile by kosztowala instalacja na zbiorniku 30l.
Podstawowa kwestia jest taka, czy montują takie zbiorniki w danym aucie. Z reguły dobierają zbiornik tak, aby wpasować go w miejsce koła zapasowego a te jest sporo większe
Zdaje sobie z tego sprawe, ale tutaj zamiast finansami, kieruje sie raczej pojemnoscia bagaznika.
A co z kolem zapasowym, w miejsce ktorego montuja butle? Wiem, ze wersjie dieslowskie Dustera maja kolo zapasowe zamontowane pod podwoziem (po schyleniu sie pod bude widac pomiedzy wahaczami tylnich kol to kolo). Tyle, ze diesle DD nie maja wogole tej wneki w bagazniku.
Witaj, naszego "Dasterka" ubraliśmy w LPG jeszcze przed odbiorem z salonu i wyjechaliśmy z salonu na LPG, producent daje gwarancję na silnik z LPG więc spoko.
Montażu dokonał zakład współpracujący z salonem - http://www.autobrc.pl/cennik.html
Zbiornik jak TD Perdro mamy 73 litrowy w miejscu kola zapasowego - koszt 2900 zł
Aa, dobrze wiedziec, a wiec moj DD 4x4, mimo, ze benzine, to i tak kolo bedzie pod buda:). A sprzedawca mowil co innego.. no trudno, z reszta samo miejsce polozenia kola zapasowego mi nie przeszkadza, o ile nie zajmuje wiecej miejsca.
To teraz pytanie, bo ja tam zadnej wneki/polki w podlodze bagaznika nie widzialem, to jak oni to montuja w wersjach 4x4?
Aa, sorki, faktycznie, dalbym sobie pociac, ze na odwrot, sprawdzalem kilka wersji testowych i nie wiem czemu, ale pomieszaly mi sie. No dobra, a wiec kolo zapasowe wyjma mi z wneki w bagazniku i zamiast niego sprobuja mi tam zamontowac butle. A.. co zrobia z tym kolem zapasowym:>?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum