Witam. Tydzień temu kupiłem nowe Sandero. Auto jest ok ale przy jeździe po różnych asfaltach czuć drgania na całej karoserii. Sprawdzałem ciśnienie i jest takie jak zalecają. Nie jest to mocne ale moje drugie auto na tej samej drodze miało takie drgania jak miałem za duże ciśnienie w kołach.
Wieść gminna niesie, że France lubią przesadzać z zaleceniami tego parametru: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=677 - można zatem spróbować nieco obniżyć i sprawdzić, jak się będzie auto sprawować. Jeżeli nie jeździ się z maksymalnym ładunkiem to w zasadzie wszystko powyżej 2 atm powinno być dobre - byle symetrycznie.
Witam. Tydzień temu kupiłem nowe Sandero. Auto jest ok ale przy jeździe po różnych asfaltach czuć drgania na całej karoserii. Sprawdzałem ciśnienie i jest takie jak zalecają. Nie jest to mocne ale moje drugie auto na tej samej drodze miało takie drgania jak miałem za duże ciśnienie w kołach.
Niech kolega poda jakie ma ciśnienie. Ja po wymianie opon na zimowe zostałem "napompowany" do 2,5MPa (przecież Duster to terenówka) Tylko, że lekka i przy zastosowanej oponie 2,0MPa wystarcza.
Ostatnio zmieniony przez akofreda 2012-10-16, 12:00, w całości zmieniany 1 raz
A ja zalecam sprawdzenie ciśnienia kilkoma miernikami bo np. to co pokazują te ogólnodostępne na stacjach są równie prawdziwe jak prognozy gospodarcze...
Trudno ocenić Twoje poprzednie subiektywne odczucia z jazdy innymi markami. Nie jest tajemnicą, że Dacia to Dacia i jej wyciszenie, sprasowanie (i spasowanie ) materiałów pozostawia duuużo do życzenia. Szczególnie po przesiadce z innych aut.
Mnie nawet dziś, po ponad roku, za każdym razem gdy przesiadam się do nowo kupionego nabytku (klasa premium) i wracam później do Sandero mam wrażenie jakbym jechał z otwartymi drzwiami. Szczególnie teraz, gdy pogoda deszczowa, na poboczach wypłukany piasek, symfonia dźwięków.
Może poprostu TTM?
_________________ ---
Stepway
Ostatnio zmieniony przez Stepway 2012-10-16, 20:13, w całości zmieniany 1 raz
Bez przesadyzmu - czy to naprawdę-naprawdę jest 2,1 czy 2,2 to jest raczej mniej istotne, ważne natomiast czy jest równo stronami, a do tego precyzja stacjowych mierników wystarczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum