Czy ktoś się spotkał z czymś takim ?
Czy ktoś posiada coś takiego do wypożyczenia prze ewentualnym zakupem?
W czasie ostatniego pobytu za granicą zainteresowało mnie takie urządzenie które bardzo by mi sie przydało - mam czasami konieczność holowania pojazdu ale brakuje mi kierowcy.
Do tego nikt z moich znajomych nie wie jak na to reaguje nasze prawo.
Działą to w ten sposób że odpowiednio montując do holowanego pojazdu za wachacze poprzez które następuje zmiana kierunku jazdy i auto samo skreca dostosowując się to zmian kierunku jazdy pojazdu holującego.
Gdyby ktoś miał to do pożyczenia to proszę o kontakt.
Wahacze się nie skręcają w czasie skrętu, więc darcie ich jakimś dyszlem nie ma sensu. A już heca byłaby, gdyby kierownica bez kluczyka się zablokowała w skręcie. To chyba tylko u ruskich może być legalne.
Dawniej było coś takiego jak "motylek" - przednie koła unieruchomione na wózku, który faktycznie skręcał.
Właśnie 3 dni temu spotkałem kilka kamperów holujących za sobą samochody bez kierowcy na autostradzie pomiędzy Niemcami a Luxemburgiem. Ponieważ oglądałem je na parkingu to miały kluczyk w stacyjce aby się nie blokowały, dodatkowo komplet lamp założonych na tyle i podłączonych do złącza elektrycznego przy zaczepie oraz dziwne urządzenie założone na pedał hamulca samochodu holowanego.
A co z motylkiem , na ile jest legalny wg polskich przepisów?
Oraz jakie prędkości są dopuszczalne
Motylek jak najbardziej. A tu jak wyżej wchacz nie skręca. Kierowca w czymś takim musi być tyle że odpada konieczność działającego wspomagania hamulców.
Są jakieś stronki o tym. O skręcaniu ani słowa. Hamulec jest automatyczny na bazie sygnału ze świateł STOP, sensora bezwładnościowego, z pompą próżniową do wspomagania - tak przynajmniej to reklamują. Jest to głównie przeznaczone do holowania małych autek za kamperem - rozumiem "bul", jak ktoś wyładuje cały wagon gratów, rozstawi satelity, baldachimy i markizy, i po piwo do sklepu musi iść piechotą. Wtedy może skorzystać z tego lądownika.
Skręcanie na smyka prawdopodobnie nie jest aż takim problemem na długich trasach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum