Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 824 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2011-10-12, 19:21
Witam
W najbliższym czasie tj. około połowy grudnia prawdopodobnie stanę się już właścicielem Dusterka. Planowałem zakup opon zimowych do samochodu - w końcu to zima - jednak pracownik salonu, który konfigurował pojazd stwierdził, że będzie to niepotrzebny wydatek gdyż pojazd będzie na oponach wielosezonowych, które w "normalnych warunkach" (jazda w mieście, bez extremalnych wyczynów) spisują się bardzo dobrze także zimą. Na tym forum spotkałem się już z tego typu opinią. Chciałbym więc usystematyzować zagadnienie i zapytać Was czy rzeczywiście, z doświadczenia, wielosezonówki wystarczą na normalną jazdę zimą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że część z Was, a może nawet większość będzie zdania, że tylko zimówki, jednak jeśli nie ma aż tak dużej różnicy....
W Jeepie Cherokee (XJ) miałem teoretycznie letnie opony Toyo Open Country AT, nowe, z oznaczeniem M+S bo to takie trochę terenowe niby i zimą dało się jeździć. Potem przesiadłem się do Grand Cherokee z oponami Goodyear Fortera HL , też letnio-wielosezonowymi i uważam, że sprawowały się dużo lepiej niż Toyo. I nie tylko podczas ruszania ale przy hamowaniu również. Obydwoma samochodami odwiedziłem zimą Tatry i nie miałem żadnych problemów. Także dobre opony wielosezonowe (tak na prawdę letnie typu All Terrain z oznaczeniem M+S) dają radę ale nie wszystkie - trzeba na bieżnik popatrzeć. Toyo bym nie kupił ponownie za to bardzo chętnie tego Goodyeara, tyle że nie sprzedają w Polsce/Europie.
Mam na DD Michelin Latitude Tour czy jak im tam i moim zdaniem powinny być całkiem niezłe zimą ale wolałem mieć pewność, że będę miał dobrą przyczepność i kupiłem zimówki. Miałem to w planie i miałem na to przeznaczoną kasę. W innym przypadku zostałbym na tych fabrycznych oponach i jeździł z większą poprawką na śliskość nawierzchni. Moim zdaniem wielosezonowe opony, ale takie dobre, spokojnie wystarczą do sprawnego poruszania się zimą po drogach jeśli jest się świadomym ich ograniczeń.
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2011-10-12, 20:39, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-10-12, 20:38
składając zamówienie na dustera zastanawiałem się, czy skorzystać z oferty dilera na zimówki (Michelin od niedawna produkowany w Rumunii pod nazwą Motrio jako własny produkt dla koncernu Renault - model do aut 4x4 - wyglądały bardzo przyzwoicie, z wysokim, agresywnym bieżnikiem) - auto będzie standardowo obute w letnie ogumienie Michelina, a odbiór szykuje mi się pod koniec grudnia - czy raczej poszukać samemu na wolnym rynku gum z wyższej półki . I tu dopiero wtedy się spociłem Rozmiar 215x65x16 winter - zaczyna się cenowo mniej więcej od pułapu 330 zet za jakieś chińskie wynalazki. Opona dobrej marki to wydatek minimum 450 a często i 600 zł za sztukę! No i potulnie wróciłem do tych Motrio (345 zet) i je zamówiłem. Co o tym sądzicie?
3-13-pneu-iarna-motrio.jpg
Plik ściągnięto 209 raz(y) 26,9 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-10-12, 20:40, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Hyundai/Daihatsu
Model: ix35 4WD/Cuore VIII
Silnik: 2.0benz/1.0benz. Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Maj 2010 Posty: 172 Skąd: PL
Wysłany: 2011-10-12, 22:12
Co do Motrio tu jest: http://www.renault.pl/ser...-czesci-motrio/ ,a "zimowe kapcie"?Pojeździsz na nich to dasz znać jak się spisują,po samym wyglądzie ciężko stwierdzić,choć do suvara z perspektywy czterech sezonów zimowych przejechanych na MICHELIN LATITUDE ALPIN brałbym to samo lub opony o asymetrycznym bieżniku niż kierunkowym.Lepiej trzymają na oblodzonej nawierzchni.
Ostatnio zmieniony przez billbill666 2011-10-25, 08:02, w całości zmieniany 6 razy
Co do tych opon to jest to raczej Continental - mial naklejki Continentala gdy go dzisiaj ogladalem :) - tez chetnie dowiem sie cos wiecej - szczegolnie czy ktos na tym juz jezdzil itp itd :)
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-10-13, 16:27
postaram się opisać wrażenia z jazdy tymi Motrio - ale dopiero w grudniu
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-10-13, 16:27, w całości zmieniany 1 raz
postaram się opisać wrażenia z jazdy tymi Motrio - ale dopiero w grudniu
Fajnie byłoby ustalić jakieś standardy - typu jazda po szosie suchej, mokrej, hamowanie tudzież, w terenie, w błocku i oczywiście w śniegu - aby wprowadzić trochę obiektywizmu.
Wysłany: 2011-10-14, 08:28
Polecono mi je jako nowość,którą nabywcy bardzo sobie chwalą. Wyglądają bardzo solidnie,mają wysoki bieżnik i są mocno lamelkowane.No i oczywiście ich cena w porównaniu w górną półką opon zimowych tego rozmiaru jest zachęcająca. Nie zamierzam uprawiać Dusterem sportów ekstremalnych ani uczestniczyć w rajdach zimowych Zależy mi na budżetowym, nieźle sprawującym się w różnych warunkach zimowych, trwałym i niedrogim ogumieniu, więc zaryzykowałem. Sprzedawca podczas rozmowy wygłosił pogląd,że letnie gumy Dustara 4x4 wyposażone są również w solidny bieżnik i przy złożonym przeze mnie zamówieniu na ESP można by w ogóle darować sobie zakup zimówek. Tej teorii jednak nie podzielam
przy okazji znalazłem jakieś rumuńskie forum Dustera http://www.forumduster.ro...uster-t187.html
średni kurs Leji rumuńskiej do złotówki wynosi 1:1 - czyżby w Rumunii ta oponka kosztowała aż 429 zł???
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-10-14, 08:49, w całości zmieniany 4 razy
A ja po wymianie maili z serwisem jednak zdecydowalem, ze ich oleje ;)
Ciut wysoka cena za felgi, horendalna (15,5zl za sztuke!) cena za sruby i zaporowe ceny na opony inne niz te Motrio spowodowaly, ze i tak musze kombinowac - a jak mam kombinowac to...
Felgi: http://www.oponeo.pl/felg...-5-dci-110-80kw
Opony: http://www.oponeo.pl/dane...215-65-r16-98-t
Srubki: Zaraz bede szukal ale chocby w norauto sa 3x tansze...
Zobaczymy jeszcze jak bedzie z dostepnoscia opon - bo widac, ze ludzie sie obudzili i wszedzie braki na magazynach :)
Benny: Kazdemu sie zdarzy a Ci co pracuja to tez tylko ludzie - pewnie rzeczywiscie maja takich ktorzy cos kombinuja albo jeden z drugim sie zle zachowali. Ale jako sklep z akcesoriami, srubkami czy serwis oponiarski to ja zlego slowa powiedziec nie moge - firma jak firma i sieciowka jak to sieciowka ;)
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-10-14, 19:25
RnR napisał/a:
Benny: Kazdemu sie zdarzy a Ci co pracuja to tez tylko ludzie
Owszem, dlatego nie miałbym pretensji gdyby przyjęli reklamację, POPRAWNIE zamontowali radio w samochodzie i tyle. Radio sprzedali uszkodzone, zle podłączli powodując zwarcie, elektryk nie był w stanie zmierzyć prądu ładowania, sprzedawca posądzał mnie o oszustwo iż rzekomo sam zepsułem radio --> sory, ale na tego typu sprawy jestem cięty i tyle, na szczęście na stronce mają kontakt do wyższej instancji z czego niezmiernie chętnie skorzystałem. Cała sprawa jest o tyle wkurzająca, że radio miało być prezentem dla siostry choć to już mało istotne.
Wysłany: 2011-10-14, 19:29
co do śrub - zgadzam się, to przegięcie - w Lublinie za komplet chcą 270 zł.Ale nie będę ryzykował kupowania czegoś taniego i pewnie chińskiego - ostatecznie chodzi o ważny element układu jezdnego - nie chcę,żeby odpadło któreś z kół. Jeśli chodzi o felgi stalowe, to biorąc pod uwagę,że będą te stylizowane na alumy z kołpakiem na piastę, które moim zdaniem są dziesięć razy ładniejsze, niż zwykłe czarne blaszanki i nie potrzebują kołpaków - można przeboleć. Cena opon Motrio na tle konkurencji wydaje się atrakcyjna. Suma summarum - na jednym się przepłaca, na innym oszczędza - na jedno wychodzi
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-10-14, 19:34, w całości zmieniany 4 razy
Btw - podobno ogolnie jest jakas masakra z dostepnoscia opon Michelin, BFGood.. czy Continental sa podobno zupelnie poza zasiegiem - jesli macie kupowac to warto sie zainteresowac - w ostatnim miesiacu ceny skoczyly o kilkanascie procent - ja jednek nie bede mial Michelinow a Pirelli Scorpion Ice http://www.oponeo.pl/dane...65-r16-98-t-rbl - ciekawe jak sie beda spisywac... czy ktos na nich juz smigal?
W Auto Świecie 4x4 wydanie październik-listopad 2011 ukazał sie test opon zimowych dla samochodów z napędem 4x4, rozmiar 215/65 R16 i tak:
1. miejsce Dunlop SP Winter Sport 3D 98H
2. miejsce Continental CrossContact Winter 98T
3. miejsce Pirelli W 210 Sottozero 98H
4. miejsce Michelin Latitude Alpin 98T
5. miejsce Toyo Open Country W/T 98H
6. miejsce Nokian WR G2 102H
7. miejsce Bridgestone Blizzak LM25 4x4 98H
8. miejsce Kumbo I'zen RV KC 15 98H
Wysłany: 2011-10-16, 15:19
dla zainteresowanych zawiłościami i powiązaniami producentów ogumienia:
1.JPG
Plik ściągnięto 366 raz(y) 67,65 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-10-19, 16:10, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-10-24, 20:39
no i dupa blada z tymi "Motrio".U dilera w Lublinie mieli je w cenie po 345 za szt.Nie spieszyłem się z zaklepaniem, okazało się,że było tylko 40 szt., które rozeszły się jak ciepłe bułki Teraz klientom wtykają Micheliny LATITUDE ALPIN za ponad 600 zł. i nie wiadomo czy Motrio będą w ofercie. Odpuściłem sobie. Mam zamiar kupić UNIROYAL MS PLUS 66 Znalazłem ofertę po ok. 400 zł za szt. plus darmowe założenie na stalówki i wyważenie. Co o nich sądzicie? Co prawda jest to opona do przeznaczona osobówek, ale nie planuję zimą jechać w wysokie Alpy http://www.oponeo.pl/dane...215-65-r16-98-h
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-10-25, 16:19, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum