Wysłany: 2011-10-13, 11:15 Dobry mechanik z Lublina lub okolic
Poszukuje dobrego mechanika z Lublina lub jego okolić co poradzi sobie z zmianą rozrządu i innymi kaprysami francuskiej kapryśnicy
Mam pytanie do kogoś kto ma Diagolys ile kosztuje pasek rozrządu z osprzętem (bez pomy wody) chodzi mi o cenę części.
Przeglądając interent i szukając rozrządu widziałem że różne firmy produkują zamienniki, jest jakaś najlepsze w śród nich
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-10-13, 11:48 Re: Dobry mechanik z Lublina lub okolic
maciek napisał/a:
Poszukuje dobrego mechanika z Lublina lub jego okolić co poradzi sobie z zmianą rozrządu i innymi kaprysami francuskiej kapryśnicy
Mam pytanie do kogoś kto ma Diagolys ile kosztuje pasek rozrządu z osprzętem (bez pomy wody) chodzi mi o cenę części.
Przeglądając interent i szukając rozrządu widziałem że różne firmy produkują zamienniki, jest jakaś najlepsze w śród nich
Masz pompę wody kupioną czy chcesz po wymianie sprzedać Megankę?
nic nie wskazuje żeby wymieniać pompę wody, Meganka na pewno nie pójdzie na sprzedaż bo już tyle części wymieniło się że można ją nazwać prawie nówką :D , a nie myślę wydawać w serwisie 1200zł czy 1500(z pompą wody) za wymianę rozrządu.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-10-13, 12:31
To wydaj na pompę wody u mechanika - to że nic na to nie wsazuje nie ma znaczenia - do wymiany pompy w Renówkach trzeba grzebać w rozrządzie - jak nie wymienisz teraz oszczędzisz ze 100zł, a później wydasz więcej - nie wierzę że w jakimkolwiek Renault pompa wytrzyma dwie wymiany paska.(a zrobiłem renówkami ze 300 000km)
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2011-10-13, 12:32, w całości zmieniany 1 raz
Zawsze możesz zapytać o ofertę w MOTRIO na Kunickego.
Ja tam robiłem duży przegląd z wymiana rozrządu i wszystkich płynów.
W ASO wyliczyli mi z pompą około 2000 zł, a w MOTRIO wyszło 1200 zł.
No i jestem bardzo zadowolony.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-10-13, 14:13
Wymiana rozrząd w Megane 1.4 16V to praktycznie identyczne silniki kosztowała 3 lata temu w aso około 2000zł. Ja zrobiłem w warsztacie specjalizującym się w renault za 1000zł na oryginalnych częściach z wymianą paska rozrządu, rolek, napinacza, pompy wody, paska alternatora i wymiana płynu chłodzącego. Acha lepiej zmień pompę bo nic nie zaoszczędzisz jak ci siądzie na nowym pasku.
laisar, mam jeszcze prośbę zobacz po ile jest pompa wody
taka jest sprawa że ledwie udało mi się przekonać ojca że pasek rozrządu wymienia się z akcesoriami z pompą będzie gorzej. Czym może grozić zepsucie się pompy wody ?
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Dobre, pompa napędza pasek.
Tu nie chodzi, czy silnik się przegrzeje, czy nie, ale jeśli pompa jest napędzana paskiem rozrządu (Felka 1,6 tak ma) i jeśli puszczą uszczelnienia i woda pójdzie na łożyska pompy, albo normalnie zatrą się one od starości, to staje rozrząd i mamy "crash".
W roboczogodzinach nie uwzględnia się przerw na papierosa, natomiast gdyby technologia przewidywała, że do wymiany żarówki w reflektorze trzeba 5 chłopów: jeden trzyma żarówkę, a czterech kręci autem, i mają się wg normatywu uwinąć w godzinkę, to zapłacisz za 5rbg. Chyba dlatego wymiana żarówek tak drogo kosztuje w niektórych autach Renault.
Ostatnio zmieniony przez eplus 2011-10-14, 09:55, w całości zmieniany 1 raz
@eplus: Nie każde "zepsucie" pompy musi być jej Ostateczną Katastrofą i Zgonem (; - a zazwyczaj zaczyna się jednak od jakiejś mniejszej niewydolności...
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-10-14, 11:06
eplus napisał/a:
Dobre, pompa napędza pasek
coś tam kiedyś po prostu słyszałem, a że moja wiedza z mechaniki jest znikoma po prostu pytam Aktualnie ten problem sobie mogę darować, bo i Ka i Aveo mają rozrządy na łańcuchu, w aveo wymieniany po 10 latach/250tys. km a w Ka jak zacznie hałasować podobno
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum