dzieki panowie na pewno obczaimy to co polecacie chyba, że pogoda nie pozwoli no to 6pak i książki z zarządzania w służbie zdrowia trzeba będzie zwiedzać
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2011-09-26, 23:23
Stało się. Powróciliśmy. Cali i zdrowi. Niedługo sprawozdanie z wyjazdu.
Obecnie tylko w pigułce: trasa od domu do domu: 7822km. Dojazd od domu do granicy i od granicy do domu - łącznie 3641 km. Od granicy do granicy 4181 km. Paliwo wg kompa 534,1 l. Prędkość średnia 46,2 km. Spalanie od domu do domu 6,9 l/100, od granicy do granicy 7,1 l/100. Załoga - 4 osoby - ok 300 kg. Wyposażenie i zapasy ok 100 kg - na pokładzie ok 400 kg. Plan zrealizowany w 98%. Czas 4 tygodnie. Koszt paliwa ok 3600 PLN (jeszcze nie podliczony dokładnie), winiety ok 180 PLN, koszty autostrad ok 40 PLN (na karcie zostało nam jeszcze kilka LIT
Reszta razem z obrazkami - po opracowaniu
Teraz kilka na zaostrzenie apetytu Proszę oglądać od dołu - jakoś tak się dodało, a juz nie mam ochoty na zmiany o tej porze
objazd.jpg a to objazd - ok 40 km autostrady w budowie
Plik ściągnięto 251 raz(y) 100,97 KB
zatoka.jpg a kończyło się tutaj
Plik ściągnięto 244 raz(y) 62,7 KB
i to.jpg i to też
Plik ściągnięto 252 raz(y) 126,49 KB
było to.jpg było to
Plik ściągnięto 251 raz(y) 173,05 KB
coś być musi za zakrętem.jpg coś być musi za zakrętem
Plik ściągnięto 253 raz(y) 172,86 KB
garaż w Kapadocji.jpg garaż w Kapadocji
Plik ściągnięto 268 raz(y) 126,99 KB
droga krajowa.jpg to jest droga krajowa (a chyba i międzynarodowa) gdzieś w Górach Pontyjskich
Plik ściągnięto 243 raz(y) 116,3 KB
Taurus.jpg Taurus to duże góry ;-)
Plik ściągnięto 257 raz(y) 101,5 KB
górski obóz.jpg górski obóz gdzieś w centralnej Anatolii miedzy Taurusem i Antytaurusem
Plik ściągnięto 261 raz(y) 91,17 KB
świt.jpg biwak w krainie wampirów (hrabia Dracula nie przybył. Może to czosnek)
Plik ściągnięto 291 raz(y) 134,71 KB
Ostatnio zmieniony przez ajax 2011-09-26, 23:46, w całości zmieniany 2 razy
Fajne zdjęcia no i oczywiście cała wyprawa, mam pytanie czy Dasterkiem 4X2 też dałbym radę w tym terenie? Pozdrawiam
Piękne zdjęcia. Wyprawa zapewne też fajna. Patrząc się na zdjęcia kol. Ajax'a DD 2WD spokojnie dałby radę. Jeżdżę na astro i na narty biegowe, a to oznacza opuszczenie gładkich jak stół bilardowy autostrad podkarpacia i... gorsze odcinki się i zdarzały niż na zal. rycinach. Jednak są sytuacje gdy 4WD (lub SWD ) zapewnia większy komfort psychiczny.
Była mowa o Pitesti, a czy myślał ktoś/ma doświadczenie Bukowiną i Maramureszem? Przyznam się, że "chodzą za mną" od pewnego czasu...
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-11-05, 00:02, w całości zmieniany 2 razy
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2011-11-05, 20:17
tabbert napisał/a:
Fajne zdjęcia no i oczywiście cała wyprawa, mam pytanie czy Dasterkiem 4X2 też dałbym radę w tym terenie? Pozdrawiam
95% że tak. Może pewne trudności mogłyby być przy obładowaniu na maxa - 4 osoby + jakieś 150 kg ładunku, ale wątpię. Ja uważam, że dałby radę i z takim obciążeniem
Ostatnio zmieniony przez ajax 2011-11-05, 20:30, w całości zmieniany 1 raz
dzięki... , wyobrażałem sobie coś bardziej "wyrafinowanego" chociaż cena
Cytat:
jakieś 30-50 PLNów
powinna obnażyć ze złudzeń...
drugi link - tym razem z fotką.
http://www.alpamayo.eu/ka...ic-solarny.html
Nasz już się zużył - po 5 sezonach. Nie śmierdział jak opisany na opineo - albo inny materiał, albo mamy słaby węch Po cóż większe wyrafinowanie do umycia się w warunkach biwakowych. 20 litrów cieplutkiej wody wystarcza spokojnie na 2 dorosłe osoby z myciem głowy włącznie i jeszcze zostaje na zmycie naczyń, a cena ma swoją zaletę - gdy się rozleci to nie żal
Wysłany: 2011-11-05, 20:37
Na przyszły rok wstępnie planujemy Skandynawię z powrotem przez rosyjską Karelię.
Kto chętny Tylko biwaki Czas ucieknie, a trzeba byłoby dużo pouzgadniać
Preferowane Dustery,
jeśli możliwe to 4X4.
Lecz 4X2 też pewnie radę da
jeśli sprzęt do holowania na pokładzie ma
Nie będziemy za bardzo szaleć
chcąc się z powrotem cało w domu znaleźć
Rymy częstochowskie mi wyszły
Ostatnio zmieniony przez ajax 2011-11-05, 20:38, w całości zmieniany 1 raz
- jaki termin oraz jaki jest szacowany czas trwania przygody?
- czy masz jakieś wstępne rozeznanie odnośnie do przewidywanych szacunkowych kosztów takiego przedsięwzięcia? (pomijam koszty transportu)...
- jaki termin oraz jaki jest szacowany czas trwania przygody?
no to jest istotne z pkt. widzenia planów urlopowych (u mnie w pracy musze wiesdzeć pod koniec stycznia)
ajax napisał/a:
Może pewne trudności mogłyby być przy obładowaniu na maxa - 4 osoby + jakieś 150 kg ładunku, ale wątpię. Ja uważam, że dałby radę i z takim obciążeniem
:idea: Na przyszły rok wstępnie planujemy Skandynawię z powrotem przez rosyjską Karelię.
Kto chętny Tylko biwaki Czas ucieknie, a trzeba byłoby dużo pouzgadniać
...Nie będziemy za bardzo szaleć chcąc się z powrotem cało w domu znaleźć
Hmm przez Federację Rosyjską: w 2004r. w wizie wpisali mi kod 007 serio.
Poza tym fajny pomysł i jak widać rozsądne podejście ale...
Moja Pani i Córcia o...normalny WC się dopytują. I tu jest gł. problem. A jeszcze lat temu 15 "...w klopie szerokim którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz..." nie stanowiło problemu.
Dalej myślę o płn. Rumunii.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-11-06, 19:50, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2011-11-06, 19:26
TD Pedro napisał/a:
jaki termin oraz jaki jest szacowany czas trwania przygody?
- czy masz jakieś wstępne rozeznanie odnośnie do przewidywanych szacunkowych kosztów takiego przedsięwzięcia? (pomijam koszty transportu)...
piotrres napisał/a:
no to jest istotne z pkt. widzenia planów urlopowych (u mnie w pracy musze wiesdzeć pod koniec stycznia)
piotrres napisał/a:
Moja Pani i Córcia o...normalny WC się dopytują. I tu jest gł. problem.
Wstępnie termin w okolicach przesilenia letniego - przełom czerwca-lipca. Ale to zawsze można jeszcze zmienić - czas na planowanie urlopu mamy do końca stycznia.
Czas - do 3 tygodni - będzie zależeć od zaplanowanej trasy, być może zmieścimy się w krótszym, lub zaplanujemy dłuższy - w tym celu trzeba byłoby się spotkać i dogadać
Koszty transportu - to koszty paliwa, opłat za autostrady i promy (jeśli będziemy korzystać). Bilety - to jest do ustalenia. Jeśli zaplanujemy muzea itp, w tej chwili trudno cokolwiek powiedzieć.
Zapasy - jak dotychczas sprawdzały się zabierane z domu - tutaj na podstawie dotychczasowych doświadczeń szacuję, że ok 500 PLN na osobę powinno wystarczyć (w razie czego służymy sprawdzonymi zestawami). Na miejscu kupowaliśmy tylko pieczywo (rzadko), owoce, warzywa (często), jakieś mięsiwo na grilla (rzadko). Wychodziło do 150 PLN na osobę w trakcie wyjazdu.
Sprzęt biwakowy - część każdy musiałby mieć własną (namiot, materac/karimata, śpiwory, menażki, talerze, siedzenia, stoliki - tutaj uważam że 1 stolik na 4 osoby wystarczy - sprawdzone) itp). Część możemy mieć wspólną - butle (mamy 3 szt), kuchenki (mamy łącznie 5 palników), pompki (są 2 szt), lampy (mamy 2 gazowe + diodówki) itp - wszystko jest do dogrania.
Co do WC - my jeśli zatrzymujemy się na dłużej niż 1 nocleg to coś klecimy, ale zawsze można zabrać kompaktową turystyczną ze sobą jeśli komuś bardzo będzie zależało
Co do wyposażenia samochodu - jako "absosmerfne" minimum: "komplet przeżycia", navia (oczywiście z mapami ) , komórki z ładowarkami, lina, łopata, siekiera, zbiorniki na wodę (minimum 5 litrów na osobę). Wskazana: piła i cb. A dla komfortu celowe może być webasto (ale to wolnoć Tomku w swoim domku)
My także musimy ustalić terminy urlopu do końca stycznia
Nie zapomnij o zapasie czosnku I może jakiś osinowy kołek - tak na wsiaki pożarny słuczaj
Myślisz o TYM?
Bardzo sensowne kompletacje wyposażenia, Waść proponujesz.
Ja jeszcze widzę tu stację zasilającą 12V (bo takową mam: http://deltaoptical.pl/bl...nk-17,d412.html )
A propos toalety: dodałbym dwa kije: jeden do trzymania drugi do opędzania się od wilków/wilkołaków, niedźwiedzi/lokisów.
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-11-06, 20:07, w całości zmieniany 1 raz
Sprzęt biwakowy - część każdy musiałby mieć własną (namiot, materac/karimata, śpiwory, menażki, talerze, siedzenia, stoliki - tutaj uważam że 1 stolik na 4 osoby wystarczy - sprawdzone) itp). Część możemy mieć wspólną - butle (mamy 3 szt), kuchenki (mamy łącznie 5 palników), pompki (są 2 szt), lampy (mamy 2 gazowe + diodówki) itp - wszystko jest do dogrania.
Co do wyposażenia samochodu - jako "absosmerfne" minimum: "komplet przeżycia", navia (oczywiście z mapami ) , komórki z ładowarkami, lina, łopata, siekiera, zbiorniki na wodę (minimum 5 litrów na osobę). Wskazana: piła i cb. A dla komfortu celowe może być webasto (ale to wolnoć Tomku w swoim domku)
ad. tegoroczna Twoja wyprawa "Anatolia 2011"...
poczytałem, obejrzałem zdjęcia (fajna imprezka ), jak nietrudno zauważyć boxa nie miałeś, czy cały majdan mieścił się w bagażniku czy trochę trzeba było lokować pasażerom z tyłu?
Powinien być jeszcze trzeci, bo na czym powiesić uszankę i kufajkę
Ja jak nie śpię na łóżku i poduszce i nie umyję się rano w ciepłej wodzie, to jestem na poligonie, a nie na wczasach.
Wysłany: 2011-11-06, 23:06
piotrres napisał/a:
ajax napisał/a:
piotrres napisał/a:
Dalej myślę o płn. Rumunii.
Nie zapomnij o zapasie czosnku I może jakiś osinowy kołek - tak na wsiaki pożarny słuczaj
Myślisz o TYM?
Bardzo sensowne kompletacje wyposażenia, Waść proponujesz.
Ja jeszcze widzę tu stację zasilającą 12V (bo takową mam: http://deltaoptical.pl/bl...nk-17,d412.html )
A propos toalety: dodałbym dwa kije: jeden do trzymania drugi do opędzania się od wilków/wilkołaków, niedźwiedzi/lokisów.
Tak. Właśnie o tym.
Co do wyposażenia - to nie był nasz pierwszy wyjazd tego typu. Dlatego kupiliśmy DD, aby zajechać tam, gdzie my chcemy, nie tylko tam gdzie da radę przeciętny "asfaltojazd". Choć kilkakrotnie zaskoczyliśmy innych trampów miejscami, gdzie nas spotkali
Pomysł stacji - celowy, ale najpierw konieczne są podstawy. Wtedy pora na dodatki. Fundusze także nie są nieograniczone
Ostatnio zmieniony przez ajax 2011-11-06, 23:20, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-11-06, 23:12
TD Pedro napisał/a:
ad. tegoroczna Twoja wyprawa "Anatolia 2011"...
poczytałem, obejrzałem zdjęcia (fajna imprezka ), jak nietrudno zauważyć boxa nie miałeś, czy cały majdan mieścił się w bagażniku czy trochę trzeba było lokować pasażerom z tyłu?
lodówka - okazało się, że łatwiej dostępna w środku niż w bagażniku, mieściła się na podłodze, 2 poduszeczki -miłe do drzemki w dzień, 1 koc - na siedzeniu i aparat fotograficzny. Reszta - bagażnik. W tym były 2 komplety masek i płetw
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum