Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: laisar
2011-12-11, 22:48
Jaki telewizor do 1600zł
Autor Wiadomość
maciek 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2011-12-10, 18:17   Jaki telewizor do 1600zł

Witam, moi rodzice zdecydowali się na telewizor do stary kineskopowy Sony włącza się całe 20min :-) . i Pytają się mnie jaki kupić :roll:
takie mniej więcej wybrali:
Sony KDL-32EX310 (49 W) ;
Sharp LC-32LE430E (50 W ) ;
Sony KDL-32BX420 (75 W) ;
Sharp LC-32SH340E (103W) (nagrywanie na USB);
Sharp LC-32SH330E (70W) .

Ma mieć Tuner DVB-T
Ma być dobry czyli nie psuć się
ma być oszczędny
dobrze by było jak by można było nagrywać na USB.
cena do 1600zł
coś polecacie? czegoś nie? nie znam się na telewizorach ten dział elektroniki mało mnie interesuje bo ciągle coś nowego wymyślają ;-)

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-12-10, 18:51   

sugerowałbym markę Sharp, ponad trzy lata temu "przerabiałem" ten temat i zasięgałem dużo opinii nt. telewizorów różnych marek, z "zakulisowych" rozmów ze sprzedawcami wynikało, że jeżeli telewizory to tylko Sharp (oczywiście nie dyskwalifikuje to innych marek), posłuchałem, kupiłem i jestem zadowolony, co prawda kupiłem trochę większy (37") i wówczas kosztowało to znacznie drożej ale jeden z tych wybranych przez Ciebie modeli spełnia oczekiwania...
maciek napisał/a:
Sharp LC-32SH340E (103W) (nagrywanie na USB);

maciek 

Wysłany: 2011-12-10, 19:28   

wypatrzyłem
Panasonic TX-L32E30E (72W) kosztuje 1800-1900zł
ma ogrom funkcji, i możliwość przedłużenia gwarancji do 5lat.
co myślicie o tej marce? Kiedyś chyba dobre telewizory robiła?

co do wielkości telewizora to chyba 32cale, teraz mamy 21 :mrgreen:

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2011-12-10, 20:23   

Musi miec tuner DVB-T MPEG-4, a najlepiej MPEG-2 i 4.

A nie lepiej wymienić kondziory w zasilaczu i stary pochodzi jeszcze jakieś 20 lat ;-) :-D

Oglądnij się za LG bo za 1200 - 1400 można kupić całkiem fajny i są w polsce składane. Ja ostatnio kupiłem rodzicom 32" i są zadowoleni.

Model LG TV LCD LG 32LK450 za 1203zł trafiłem w promocje w sklep@i-market.pl
Działa już pół roku i nic. Ja mam już pięc lat starszy model jeszcze bez MPEG-4 i tez działa odpukać bezawaryjnie.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2011-12-10, 20:26, w całości zmieniany 1 raz  

TD Pedro 

Wysłany: 2011-12-10, 20:24   

Kratylos napisał/a:
sharp ma nienaturalne kolory...

nie dlatego żebym bronił Sharpa ale to chyba dosyć subiektywne wrażenie lub też indywidualny "koloryt" konkretnego modelu a nawet egzemplarza...
jak kupowałem swój telewizor to akurat trwała akcja reklamowa Sony Bravia - cena była bardzo atrakcyjna, w sklepach specjalne stanowiska do sprzedaży wyłącznie Bravii... podpytywałem sprzedawców o telewizory Sony i "po cichu" mi odradzano... miałem też ochotę na Toshibę, wypatrzyłem ciekawy wg mnie model (niestety już nie pamiętam jaki) i też mi odradzono zakup telewizora tej marki...
jest taka sugestia by odległość od telewizora wynosiła w metrach tyle co przekątna obrazu w calach, np 37" = 3,7 m ale dla mnie to trochę za daleko...
trafionego wyboru życzę... :-) chociaż wiem, że to niełatwe... zwłaszcza już po zakupie wydaje się, że można było inaczej (podobnie z samochodami)

maciek 

Wysłany: 2011-12-10, 20:36   

mój tata nie kupi niczego co się nazywa LG, Samsung, Funai, i inne No name :D nie ma co się męczyć i przekonywać, a jak się trafi jeszcze jakieś badziewie? będę miał wypominanie do końca życia :-/

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2011-12-10, 20:42   

No to masz po problemie.

Albo zdaje się na to co mu sugerujesz, albo niech sam sobie poszuka. Ja z moimi zawsze tak robię jeżeli chodzi o sprawy techniczne (elektronika, elektryka) jak sie chcą poradzić i jakoś do tej pory miałem niezłego nosa. Oby tak dalej.

W przeciwnym razie będę musiał to sam naprawiać. ;-)
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2011-12-10, 20:42, w całości zmieniany 1 raz  

czaju 

Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wysłany: 2011-12-10, 22:09   

matryce tak naprawdę są Sharpa albo Samsunga i nie chce nic pisać, ale do mnie osobiście Sharp nie przemawia - znam temat i jest to moje subiektywne odczucie. Również miałem jakaś rozbitą Bravie, które na matrycy miało naklejkę Samsung, a wtedy kosztował 2x więcej niż przeciętny Samsung...

Jakbym miał teraz coś kupować to tylko Samsunga w wersji tej prawie że bez ramki. Telewizor mi się podoba i przyjemnie się go ogląda (z racji obowiązków zawodowych trochę się naoglądałem). Nie wiem jak cenowo, ale 32" może być dostępne.

A druga sprawa że u mnie w domu 28" CRT wymienione zostały na 37" LCD i 50" Plasma i... 37" nawet w odczuciu mojej mamy, która jest totalną ignorantką w kwestiach technicznych, na pewno nie jest za duża... Inna sprawa, że przeglądanie katalogów swoją drogą, a złapanie za telefon i obdzwonienie sprzedawców z ceneo to dwie różne sprawy i... w wielu przypadkach usłyszysz że owszem ale już w tym roku może być trudno.

Cytat:

mój tata nie kupi niczego co się nazywa LG, Samsung, Funai, i inne No name :D nie ma co się męczyć i przekonywać, a jak się trafi jeszcze jakieś badziewie? będę miał wypominanie do końca życia :-/

To został Ci Sharp którego ja bym w tym momencie (gdy Samsung naprawdę zrobił sporo dobrej roboty - mam w domu dwa takowe i jeden LG, który pod obudową pewnie też jest Samsung). Nikt nie każe Ci kupować funai, czy medionów czy innych media techów. Samsung jest IMHO liderem jeśli chodzi o matryce LCD (właśnie ze względu na to że sprzedają tego MNÓSTWO)
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-12-10, 22:20, w całości zmieniany 2 razy  

maciek 

Wysłany: 2011-12-10, 22:21   

jutro pojadę do Euro Agd i Media popatrzę jak to wygląda, dla mnie telewizory itp. to zło wolę sobie oglądać telewizję na swoim laptopie z Tunerem TV :D

przejrzałem trochę Internetu i spodobał mi się ten Panasonic TX-L32E30E(ten o którym pisałem wcześniej) ale trochę się wnerwiłem bo żeby mieć WiFi trzeba kupować adapter na USB pod Panasonica :evil: orgynal 300zł Netgear 135zł,
Mamie bardzo podoba się mały pobór energii (hehe to mama płaci rachunki :-D )
Wie ktoś jak jest z podłączaniem telewizora pod USB i nagrywanie? czy trzeba formatować dysk :evil: :?:
Czy wiecie że dyski twarde zdrożały w ciągu roku o 75%? dlaczego tak jest :evil: :?:
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-12-10, 22:23, w całości zmieniany 1 raz  

WhiteDragon 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dci 85 kM
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-12-10, 22:25   

Kratylos napisał/a:
co do sprzedawcy w sklepie - on Ci doradzi to na czym sam lepiej zarobi ;)

Nic dodać, nic ująć... dlatego popatrz tu:

http://www.ceneo.pl/Telew...CFcuHDgodf0HMSQ

Ja osobiście 3 lata temu z radością pozbyłem się LCD-ka (nieważne jakiej marki) i z radością przeszedłem na plazmę. Czy tradycyjny LCD podświetlany lampami, czy też podświetlany diodami LED ma zawszę tą samą wadę - tzw. świecącą (najczęściej w kolorze granatowym) czerń. Jak kupowałem moją plazmę, to stała ona obok dobrego LCD i wyświetlany był obraz przedstawiający księżyc na tle czarnej pustki kosmosu. Różnica była druzgocąca na korzyść plazmy oczywiście. Plazma bije LCDki także po względem czasu rekcji matrycy (0,001 ms vs 4ms w LCD) oraz wierności odwzorowania kolorów. Natomiast zużywa nieco więcej prądu, z tym że w plaźmie poziom zużycia prądu jest zawsze zmienny - na ciemnym filmie pociągnie z gniazdka mniej, na jasnym więcej, natomiast w LCDku jest zawsze taki sam. Oczywiście, zarówno w plaźmie jak i w LCD można wpływać na zmniejszenie poboru mocy poprzez np. zmniejszenie jasności.
Pod załączonym przykładowym linkiem można znaleźć plazmy poniżej 1600 zł, ale tylko rozdzielczości HD ready, full HD to już 1800+. Ale uwaga - HD ready jest nadal produkowane, ponieważ telewizory takie zużywają mniej prądu i na dodatek lepiej się sprawdzają na obrazie standardowej rozdzielczości, takich kanałów wciąż jest większość. Sprzedawcy w sklepach mówili na ucho jeśli plazma to Panasonic, ale obecnie LG i Samsung mają też bardzo dobre plazmy.
Bardzo dobry telewizor LCD, taki który zbliża się poziomem jakości obrazu do przeciętnej plazmy jest od niej co najmniej 3x droższy - sprawdzone u mojego szwagra, który tak jest dumny ze swojego LED-a, że nawet nalepki z obudowy nie odlepił, ale on kupował jak najdroższy by był jak najlepszy - jego stać.
I na koniec argument mój subiektywny - może śmieszny: mi tak bardzo ta świecąca czerń dokucza, że aby oglądać LCD to trzeba wieczorem jasno oświetlić pokój. Jak sobie dodam te 5x14 watt=70 watt to całą energooszczędność LCD licho bierze bo w sumie razem to jest to samo co średnie zużycie prądu plazmy po ciemku.
Konkluzja - tylko plazma, żadnych LCD (nawet LEDów), nie po to się telewizor kupuje by jak najmniej prądu pobierał, tylko po to by oglądać na nim filmy.
Ostatnio zmieniony przez WhiteDragon 2011-12-10, 22:28, w całości zmieniany 1 raz  

czaju 

Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wysłany: 2011-12-10, 22:48   

Cytat:
czesto tani producenci chwala sie ze maja matryce taka jak telewizor o 30-40% drozszy tylko ze procesory obrazu maja na poziomie 20% tego drozszego obrazu...

To słuchaj, tylko wersje 3d... Ale z doświadczenia wiem że na ALi3602 można bardzo poprawnie wyświetlać obraz 720p czy 1080i. jeśli nie ma być podłączony blue ray, uwaga przez HDMI, czyli telewizor i tak ma ułatwioną sprawę to...

Najlepiej jest obejrzeć coś SD na telewizorze i tu właśnie wszystko co Sharpopodobne dla mnie odpada. Lubię TVN 24 czy CNBC, a na Sharpach nie da się na to patrzeć. Sony są bardzo za drogie jak na to co oferują - podobnie jak niemieckie samochody.

Nie da się zdecydować za kogoś - jak dla mnie wydawanie kroci na markę która nie jest "niszowa" (kiedyś kupie sobie np Loewe, ale najpierw są inne wydatki) jest bez sensu. To tak jak wybierałem wzmacniacz do skrzyni. Odsłuchałem kilka i wybrałem nie tego co najpoprawniej przenosił, a tego który był trochę niegrzeczny i uznałem że to ma być dla mnie i jego chce (uDimension Glow 2 kanałowy).

Podobnie z telewizorami, uważam dość tanią plasmę LG za lepszą niż wiele drogich telewizorów które widziałem. Ani Bravia, ani Aquos do mnie nie przemawia i tyle.

TD Pedro 

Wysłany: 2011-12-10, 22:55   

Kratylos napisał/a:
co do sprzedawcy w sklepie - on Ci doradzi to na czym sam lepiej zarobi

stara to prawda ale ja "zasięgając języka" informowałem, że chcę tylko info, o zakupie nie było mowy, ponadto pytałem nie właściciela sklepu któremu z oczywistych względów bardziej zależy na sprzedaży niż pracownikowi (jednemu z kilku/kilkunastu) w duży sklepie specjalistycznym...
Kratylos napisał/a:
w sharpie nie podobalo mi sie baardzo wolne przelaczanie kanałów

potwierdzam... :-(
zapewne różne są oczekiwania i potrzeby i to wszystko razem ma wpływ na poziom zadowolenia... a ja ogólnie jestem zadowolony... :-) (pewnie dlatego, że telewizor w moim życiu jest jednym z elementów wyposażenia z którego za wiele nie korzystam)

Pat13 

Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2011
Wysłany: 2011-12-11, 10:26   

Stawiam na samsunga

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2011-12-11, 14:44   

maciek napisał/a:
Czy wiecie że dyski twarde zdrożały w ciągu roku o 75%? dlaczego tak jest :evil: :?:

Powódź w Tajlandii popsuła fabryki WD i Seagate'a, pośrednicy postanowili na tym zarobić i podnieśli ceny wszystkich dysków.

maciek 

Wysłany: 2011-12-11, 14:51   

bebe napisał/a:
maciek napisał/a:

Powódź w Tajlandii popsuła fabryki WD i Seagate'a, pośrednicy postanowili na tym zarobić i podnieśli ceny wszystkich dysków.

nie dobrze :cry:

hehe, kupili Panaska :D + 250 za gwarancje do 5lat + listwa. Jeszcze nie wiem jak gra :-)

TD Pedro 

Wysłany: 2011-12-11, 14:53   

maciek napisał/a:
kupili Panaska

za Twoją sugestią?

maciek 

Wysłany: 2011-12-11, 15:13   

TD Pedro napisał/a:
maciek napisał/a:
kupili Panaska

za Twoją sugestią?

kiepscy byli sprzedawcy moja mama więcej wiedziała od tych młodzików :-D

popatrzyli później na tą listę i nie wiedzieli co tu jeszcze polecić :-D

kiepskie życie z nami mieli :mrgreen:

Euro.com.pl są takie buraki że nie stać ich na abonament RTV i nie chcą podłączyć pod antenę, a Media Markt wszystko można :-) W Euro nie można wymienić telewizora a w Media można więc dlatego kupiliśmy Panasa :D . Ciekawi mnie zasięg telewizji cyfrowej w moim miejscu zamieszkania, jeśli jest antena budowana tak samo kiepska co w Tunerze TV na USB do Laptopa to nie złapie chyba że na balkonie.

WhiteDragon 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dci 85 kM
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-12-11, 17:24   

Panasek LCD czy plazma?

maciek 

Wysłany: 2011-12-11, 17:27   

LCD z podświetleniem LED

eplus 

Silnik: 1,6
Wysłany: 2011-12-11, 20:31   

maciek napisał/a:
W Euro nie można wymienić telewizora a w Media można więc dlatego kupiliśmy Panasa

Swieżego - czy przez kogoś zwróconego :?: :mrgreen: :mrgreen:

TD Pedro 

Wysłany: 2011-12-11, 21:02   

maciek napisał/a:
W Euro nie można wymienić telewizora a w Media można

eplus napisał/a:
Swieżego - czy przez kogoś zwróconego

nie dokuczaj mu bo jak źle "starszym" doradził to i tak ma przerąbane... :lol:

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2011-12-11, 22:48 ]
Zgodnie z prośbą wątkotwórcy - zamykam temat na 2 tygodnie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi