Wysłany: 2012-06-28, 21:03 Czy to łożysko na kole??Proszę o opinie i pomoc
Witam
W poniedziałek wróciłem z trasy z Kołobrzegu i podczas powrotu zaniepokoił mnie dziwny hałas dochodzący z zawieszenia - buczenie przy wyższych prędkościach od ok 70 - 80 do 110 km/h
Czy to może być łożysko na kole??
Dodam ze całe zawieszenie wymieniłem sobie w styczniu
Aha zrobiłem mały test zdjąłem kołpaki z 4 kół i sprawdziłem koła po przejechaniu 25 km z roboty do domu- i co się okazało? zacisk h-ca, tarcze, półosie zimne, natomiast nakrętka półosi gorące oba z przodu z tyłu nie
Czy to możliwe że padły 2 łożyska
Aha pytanie jeszcze mam jak z taka usterką można jeździć
Czy można wymienić je samodzielnie
Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi
Jesteś pewien że to z kół. Sprawdź antenę na dachu (czy się nie podniosła do góry).
Antenę??
A co antena ma wspólnego z buczeniem
Jakiś opór stawia ale żeby aż taki że tak by buczało
Ale dla pewności sprawdzę i to zaraz po skończeniu pisania i dam odpowiedz.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-06-28, 21:41
Cytat:
Dodam ze całe zawieszenie wymieniłem sobie w styczniu
Jeśli założyłeś łożysko za 25 zł za komplet to bardzo możliwe, że to ponownie łożyska. Tanie łożyska bardzo szybko lecą. Jak już to kupować firmowe łożyska.
Ale antena tak jak kolega krakry1 powiedział również może powodować buczenie.
Łożysko to wyje i to dość głośno. A jak tylko jakieś buczenie to może antena, może opony ?
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-06-28, 22:04
Kratylos napisał/a:
25 to nie wiem co mozna kupic chyba plastikowe...
Chińczyk potrafi wszystko wyprodukować - i napisałem to na przykładzie znajomego, który akurat nie do Dacii tylko do innego auta właśnie założył łożyska za 25 zł - pojeździł kilka miesięcy i zaczęły wyć, a kolor łożysk zrobił się fioletowy od przegrzania.
Dowiadywałem się w poznaniu w sklepie Bernix maja skf-y za 80 zł
A ja w styczniu wymieniłem tylko te elementy z zawieszenia jak:
wahacze,łączniki drążka stabilizatora,końcówka kierownicza,amorki x2,łożyska amortyzatorów,poduszka amorka x2
Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 188 Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2012-06-29, 05:06
Wszystko jest możliwe,wkońcu auto ma już jakiś wiek i przebieg(mały )
Natomiast obstawiam zły montaż całkiem dobrych łożysk-zbyt mocne dokręcenie .
Często nakrętki niemożna odkręcić,więc przykręca się ją z taką samą siłą.
A jeździć można,tylko nikt Ci nie powie kiedy koło odpadnie-miałem 2 takie przypadki,choć auta były naprawdę leciwe.
Szybki test Możesz wykonać w prosty sposób-podnieś auto na lewarku,i sprawdź koło-
-za duży luz -koło się "ryla"
-za mały-koło kręci się z wyczuwalnym oporem.
wymiana łożysk nie jest skomplikowana,tylko bez klucza dynamometrycznego i wartości momentu jest problem(ja go nieznam-ale koledzy z forum pomogą).Stara szkoła mechaniki mówiła : dociągnąć z czuciem do oporu i cofnąć o ok.1/5-1/4.Oczywiście nie czajne czy inne noname.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2012-06-29, 12:37
Jesli jest to jednolity dźwięk to raczej nie łożyska - kilkakrotnie miałem uszkodzone łożyska w różnych samochodach i zawsze dźwięk był dużo silniejszy przy skręcie - po tym po której stronie jest słyszlny można podejrzewać po której stronie jest uszkodzenie. Jeśli w zakręcie buczenie ewidentnie nie nasila siś to raczej szukaj innego powodu.
Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 188 Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2012-06-29, 14:56
Jeśli jest tak jak to opisał POZNANIAK1979,to nie ma tam nic innego.A objawiło się to po kilku miesiącach dlatego że zrobił dłuższa trasę non stop, a do tej pory tylko "wkoło
patyka"
Witam.Łozysko wymienione ale walniete bylo tylne lewe-mechanik zdjagnozowal jak podniňsl drakule.Lozysko SNR kupilem w Bernix na ul.Wislanej w Poznaniu a zakladalem w Auto Bajon na ul.Zarnowieckiej w Poznaniu.Calkowity koszt z robocizna to 130zl
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2012-07-11, 13:39
poznaniak1979 napisał/a:
Witam.Łozysko wymienione ale walniete bylo tylne lewe-mechanik zdjagnozowal jak podniňsl drakule.Lozysko SNR kupilem w Bernix na ul.Wislanej w Poznaniu a zakladalem w Auto Bajon na ul.Zarnowieckiej w Poznaniu.Calkowity koszt z robocizna to 130zl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum