Marka: Dacia/Renault
Model: Duster 4x2/Fluence Intens
Silnik: 1,6/1,6
Rocznik: 2012/2016
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-11-08, 10:52
Pewnie jest w tym dużo prawdy, ale myślę, że jak zwykle leży ona pośrodku. Przede wszystkim dlatego, że wysoka awaryjność znacząco podkopuje wizerunek marki, a coś takiego odbudować jest cholernie trudno. Niemniej jednak jestem skłonny przyznać, że pewne rozwiązania i pewne części, jak chociażby wspomniane moduły są działaniem celowym.
Ostatnio zmieniony przez miskowski 2012-11-08, 10:53, w całości zmieniany 1 raz
Nawet była kiedyś głośna sprawa chyba z BMW, w którym zaraz po gwarancji padał komputer silnika, bo tak zaplanowano. Ale klienci się zdenerwowali, postawili okoniem, zagrozili procesami i firma musiała zrobić akcję serwisową i wymieniać komputery na swój koszt.
A pamietacie glosna sprawe z żarówkami z dawnego bloku NRD,które zreszta swieca do dzis(Non-stop)?Nikt nie podjął sie ich produkcji bo inwestorzy z czasem potracili by prace i to samo bylo z Wloskimi nierwącymi sie ponczochami.
Zastanawiam sie, co takiego wykombinowali w naszych DD ?
No wlasnie...Jak na razie nie slychac o nagminnych awariach jednego "usrojstwa".DD produkowane sa jakies 3 lata dopiero, wiec nalezy jeszcze poczekac,ale cos mi tu smierdzi...heheheh
Ostatnio zmieniony przez GDkris44 2012-11-08, 14:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-11-08, 16:33
Po trzech - czterach latach kółka Wam odpadną, blachy utlenią, a poduszki powietrzne samoczynnie eksplodują. Panowie, nie bawcie się w drugi Smoleńsk i nie snujcie teorii spiskowych. Dość prawdopodobne jest to, że coś się zepsuje, ale raczej nie liczyłbym na masowe dezintegrowanie się Dacii. Bo w przeciwnym razie jak na przykład wytłumaczyć to: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7941 Działania konkurencji? Pancerna brzoza?
Powtórzę: coś jest na rzeczy, jeśli chodzi o "modułowość" albo idiotyczne umiejscowianie podzespołów. Nie po to tworzy się sieci ASO, żeby stały puste. Nie po to też tworzy się latami wizerunek marki, żeby potem w ciągu kilku tygodni go stracić. To najcenniejszy majątek koncernu i nikt nie ma interesu w tym, aby go splugawić na oczach wszystkich. Pewne działania "ekonomiczne" na pewno są podejmowane, czego dowodem są choćby niektóre sprzęty AGD, ale w przypadku samochodów sądzę, że firmy są znacznie bardziej ostrożne.
Edit: Jest jeszcze coś: koncerny samochodowe masowo eksperymentują na żywym organiźmie i wprowadzają nowe rozwiązania nie badając ich do końca. Winę za to ponoszą przede wszystkim klienci, którzy chcą, żeby samochód przypominał Koło Gospodyń Wiejskich, co to śpiewa, tańczy i haftuje, daje d... i gotuje... Klient jest niecierpliwy - producent chce sprzedać jak najszybciej, bo klient ucieknie. W rezultacie na rynek trafia coś, co jest przepełnione chorobami wieku dziecięcego, a miłośnicy sensacji wietrzą w tym spisek stulecia.
Ostatnio zmieniony przez miskowski 2012-11-08, 16:49, w całości zmieniany 6 razy
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-11-08, 18:00
miskowski napisał/a:
... Panowie, nie bawcie się w drugi Smoleńsk i nie snujcie teorii spiskowych. Dość prawdopodobne jest to, że coś się zepsuje, ale raczej nie liczyłbym na masowe dezintegrowanie się Dacii. Bo w przeciwnym razie jak na przykład wytłumaczyć to: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7941 Działania konkurencji? Pancerna brzoza? ...
Proszę admina lub moda o wycięcie tego postu, ponieważ jest polityczny, a na forum miało nie być polityki. W przeciwnym razie jestem gotów też odpowiedzieć w tym samym duchu (skoro przedmówcy można). Wtedy też proszę o nie wycinanie moich porównań, których mam do wyboru do koloru.
Wysłany: 2012-11-08, 18:21
Bebe, ciachnij skoro komuś to przeszkadza.
Przepraszam, już więcej nie będę i w ogóle to wiem gdzie są drzwi. Miłej zabawy w poszukiwanie "tych złych".
Na razie, dopuki Dacia nie zdobędzie znaczącej pozycji na rynku nie będzie się "planowo" psuć, ale za kilka lat jak już okrzepnie to pojawi sie zapewne szyna CAN.
A wtedy może pojawi się na rynku jakaś nowa "stara" marka chcąca zdobyć rynek trwałością.
Jakby co to nowa Łada 2107 w Kaliningradzie kosztuje u dealera 16 000zł...
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-11-08, 18:40
bebe napisał/a:
krakry1 napisał/a:
Proszę admina lub moda o wycięcie tego postu, ponieważ jest polityczny, a na forum miało nie być polityki.
W mojej ocenie katastrofy lotnicze i choroby psychiczne to nie polityka.
Skoro "pancerna brzoza" nie ma podtekstu politycznego w Twojej ocenie - Ty tu rządzisz Jaśnie Oświecony władco forum. Co do chorób psychicznych ... stan Twojego zdrowia jest Twoją prywatną sprawą i jako taki w ogóle mnie nie interesuje.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2012-11-08, 19:12
krakry1 napisał/a:
Skoro "pancerna brzoza" nie ma podtekstu politycznego w Twojej ocenie - Ty tu rządzisz Jaśnie Oświecony władco forum.
W mojej ocenie drzewa nie miewają poglądów politycznych, ale to pewnie coś z moim zdrowiem. Na forum jest jeszcze trochę moderatorów, zawsze możesz zwrócić się do nich jeśli uważasz, że nie mam racji.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2012-11-08, 23:39
Facepalm...
Wracając do tematu:
Nie wierzę w planowane awarie, bo wg mnie - masowe zbyt łatwo wykryć, jednostkowe zbyt trudno zaplanować.
Rosnąca ilość ASO wiąże się z proponowaną nam usługą przedłużania gwarancji, co zaś wiąże się z obowiązkowym serwisowaniem aut w tych miejscach.
Zaś działania ASO i ich nieomylność bądź celowe działania na niekorzyść klienta to już zupełnie inna inszość :)
Chociaż wg mnie również dobra ocena takich punktów, rozsądne podejście do cen, spowodowałoby, że ludzie woleliby oddawać autka w renomowane ręce co wiązałoby się z rosnącą ilością pracy i pieniążków.
Owszem są i to nie tylko w motoryzacji ale i też w elektronice i pewnie w kilku innych dziedzinach. Wszystko po to aby interes się kręcił, z resztą za oceanem już kilku złapali na tego typu zagrywkach np: nadgryzione jabłko.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2012-11-09, 07:06
Odnośnie szargania dobrego imienia marki, to właściwie jaka marka obecnie słynie z bezawaryjności? ;) Bo w pierwszym odruchu ludzie rzucają nazwą czegoś niemieckiego czy japońskiego, po czym okazuje się, że jednak ostatnimi czasy była jakaś wtopa. ;) Mam na myśli raczej globalne sprawy, bo to, że w Polsce (odwinięte z drzewa, ze sfałszowanym przebiegiem) "paski z gwizdkiem" się psują, to akurat taka lokalna specyfika.
W motoryzacji również w latach 80' koncerny samochodowe ponosiły ogromne nakłady finansowe na badania i wdrożenia technologii, które miały sprawić aby poszczególne podzespoły samochodowe "równomiernie" się zużywały w określonym przedziale czasowym.
Efekty widoczne są dzisiaj. Co 5 - 7 lat zmieniamy samochody.
Będzie Pan Zaaadoowoolony !!!!
_________________ Kanony piękna: kobieta w tańcu, rumak w galopie , żaglowiec pod pełnymi żaglami i Duster na bezdrożach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum