Tez sie zgodzez tym ze to nie jest wynik przez Pana redaktora.
Ja w swojej megance 1,6 z 98r na trasie jadac do 100km/h benzyna spalanie wyszlo do 5,5 litra.
Kolega chwalil sie ze jego Avensis pali 5,3l. ropki
Wiec chcialem sie zalozyc ze ja bezynka spale mniej niz on ropniaczkiem, jak sie tak chwali , powiedzial ze nie ma opcji zebym mniej spalil. To chcialem sie zalozyc z nim o to.
I jaki byl efekt ??
Wymiekl :) i poddal sie.
a ja mialem satysfakcje ze tak pewnego jak dla niego ropniaczka bym pokonal :)
pozdrawiam
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
W tych samych warunkach (i ten sam kierowca!), nawet ponad 2 litrowy diesel (Toyota, to pewnie D4D 2,2 l) spali mniej ON niż benzyniaki o pojemności powyżej 1,2 l. Np: Matizem (0,8 l) można było zejść poniżej 4,5 l benzyny, ale nie wiem czy takim Avensisem nie dałoby się zejść jeszcze niżej.
"...spalanie przy dynamicznej jeździe oscyluje w okolicach 9 litrów, jednak jadąc spokojniej w trasie można zejść do ok. 7 l/100 km..."
7l./100km? U mnie norma przy "dynamicznej jeździe" nie przekracza 6.6l/100km, przy "spokojnej" ok. 6l./100km.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
To zależy jaka droga i co ktoś rozumie za dynamike... jezeli mamy samo miasto i stratujemy na każdym skrzyżowaniu z pedałem w podłodze, to i spalanie podskoczy konkretnie, a na trasie nie da się aż tak podnieść spalania... no chyba ze ktoś ma na liczniku powyżej 160km/h, ale wystarczy dużo hamować silnikiem i starać się zaliczać same zielone to nawet ostra jazda nie będzie aż tak drastyczna dla naszego portfela.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Marka: Renault
Model: Laguna Grandtour
Silnik: 1,8 16V + Gaz Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 213 Skąd: Powiat Piaseczno
Wysłany: 2008-07-08, 07:50
Silnik musi spalić swoją ilość paliwa.
Jak będzie się jeździć super delikatnie - to się zamuli.
Np. u mnie 1,4 benzyna pali 7-8 litrów benzyny i mniej nie chce ( chyba że na trasie - to wówczas około 6-6,5 litra ). Gazu - ok. 9 litrów.
Cudów nie będzie - 2 litrów nie spali ( to nie skuter - nawet skuter 50 ccm po zdjęciu blokady zaczął palić ponad 3 litry benzyny ).
Poza tym - zależy jakie odcinki się przejeżdża ( krótkie odcinki nie dające dobrze rozgrzać się silnikowi wydłużające jazdę na "ssaniu" zwiększają zużycie paliwa ) itp.
_________________ Poprzednie auto : Dacia Logan 1,4 MPI B+G.
Obecnie : Laguna II 1,8 16 V B+G
Wszystko zależy od okoliczności przyrody ostatnio zmieniłem ciut styl jazdy i... spalanie w mieście spadło mi z 8.6 l/100 km, do 7.5 l/100 km. Trasa 5.8...5.9 l/100 km,
Jak pan redahtór uciął sobie krótka przejażdżkę po mieście (z 2...3km), depnął przy tym na zimnym silniku do dechy to w 14 l/100 km jestem w staie uwierzyć.
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-07-08, 09:33
Jak jeżdzić oszczędnie? Życiowa praktyka tego nauczy, i często pusta kieszeń. Bieda, i potrzeba życia (mam nadzieje, ze o dostepie do tego forum nie decyduje wysokość miesięcznych zarobków, czy liczba zer na koncie).
1) Zdejmować często nogę z pedału gazu, i stale o tym pamiętać.
2) Ze wzniesień jechać siłą rozpędu (bez wrzucania biegu na luz-samochód staje się mało sterowny).
3) Podczas dojazdu do przejazdu kolejowego, lub skrzyżowań z czerwonym światłem wrzucić luz.
4) Jak najszybciej wrzucać IV, lub V bieg utrzymując 60 km/g na IV biegu, i 80-90 km/g na V biegu.
5) Nie przyśpieszać zbyt gwałtownie na krótkich odcinkach, czyli jeżdzić płynnie, i spokojnie.
6) Hamować stopniowo zmniejszając prędkość, i redukując bieg, kilkakrotnie naciskając pedał hamulca (rada dla osób o żelaznych nerwach).
6) Zamiast otwierania szyb regulować prędkość nawiewu, lub zamontować klimatyzację (Dacia to typowy blaszak, który lubi szybko się nagrzewać, i lepiej parkować w miejscach zacienionych).
Dla pocieszenia. Taki Chrysler PT Cruiser, czy BMW-oba modele z silnikiem benzynowym o mocy okolo 140 KM, i z klimatyzacją palą średnio około 10-11 litrów benzyny na 100 km. To dopiero frustruje...
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
3) Podczas dojazdu do przejazdu kolejowego, lub skrzyżowań z czerwonym światłem wrzucić luz.
4) Jak najszybciej wrzucać IV, lub V bieg utrzymując 60 km/g na IV biegu, i 80-90 km/g na V biegu.
Punkt3 Mam całkowicie odmienne zdanie, nie_wrzucac_luzu, stosować zachowanie z punktu 6 lub 2
Punkt4, tak nie do konca, jazda na nizszym biegu z okreslona predkascia nie jest zawsze gorsza pod wzgledem spalania od jazdy na wyzszym biegu z ta sama predkoscia ;)
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-07-09, 11:58
Cytat:
U mnie wychodzi (1,4MPI):
miasto 6,8-6,9
trasa 5,7-5,8
średnio 6,3-6,4
Serdeczne gratulacje. Jak ja pisałem (m.in.: w dziale spalanie), że przy odpowiedniej jeździe spalam tak niewiele to mało kto mi wierzył. Silnik 75 KM jest oszczędny. W moim przypadku trasa to około 6 litrów, miasto od 6,5 do 6,8 l. Bardzo rzadko schodzę poniżej 6 litrów (udało się to raptem ze dwa razy). Maksymalnie spaliłem 7,2-7,3 l jeżdżąc na zimowych oponach w mieście w okresie luty-marzec.
Cytat:
Osoby z rozmysłem kupujące takie samochody raczej nie powinny się frustrować ich spalaniem <;
Frustrują, frustrują. Sąsiad jeźdżący BMW full wypas (ze skórzaną tapicerką) z 1998 roku przesiadł sie do Golfa III z 1995 roku, gdzie od razu zamontował instalację gazową. Tak mu dopiekły ceny benzyny. Drugi bedący właścicielem Cruisera zamienił go na Fiata Punto z 2000 lub 2001 roku.
Cytat:
55-60km/godz na V. biegu
No nie wiem, czy schodzenie poniżej 60 km/g na V biegu jest dobre dla silnika. 55 km/g według prędkościomierza to faktycznie około 48-50 km/g. Nie za wolno?
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Kluczowe słowo to "z rozmysłem" - chyba "widziały gały, co brały" (a przynajmniej powinny), prawda? <;
Cytat:
nie wiem, czy schodzenie poniżej 60 km/g na V biegu jest dobre dla silnika
To zależy od sytuacji: przy 60km/godz po (nawet: prawie) płaskim, bez pasażerów i ładunku - nie słychać i nie czuć żeby się cokolwiek działo. Ale te 55 to już faktycznie raczej graniczna prędkość.
Gość
Wysłany: 2008-07-09, 13:41
Tzw. "wypasiony BMW z 1998" ma w tej chwili 10 lat, a przebieg jego żywota niekoniecznie był zbieżny z optymalną eksploatacją... A zamiana PT na Punto to suwerenna decyzja właściciela, lecz IMHO świadcząca, że zakup PT był raczej niezbyt przemyślany
A jeżeli chodzi o obroty silnika benzynowego, to może należałoby po prostu posłuchać dźwięku tego silnika - przy manualnej skrzyni biegów nie jest to trudne? Jeżeli wyje - przeginamy, jeżeli się dławi, szarpie - za bardzo "oszczędzamy"?
Ostatecznie oszczędności paliwa rzędu 0,5 l /100 km w kontekście "zarżnięcia" silnika po 100kkm (za niskie obroty są mechanicznie bardziej szkodliwe niż za wysokie) wydają się być działaniem irracjonalnym...
Z turbodieslem raczej też nic innego nie wymyślimy...
Na dobrym paliwie i bez obciazenia, na płaskim terenie przy moim 1.5dci przy 55km/h(licznikowe) przy V biegu - nic nie słychac, ale jak sie zdazy jakies troszke gorsze paliwo to juz cos bylo slychac (raz tak mialem) i zaraz wrzucielm czwórke, poza tym jesli chce sie przyspieszyć lub wjechac pogd gorke to taka predkosc na takim biegu nie ma sensu.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Poniżej tak, ale tu już wpływ mają nawet małe różnice wskazań liczników - jeśli rzeczywiste dane wynoszą np 58km/godz przy 1650obr to MSZ ciężko to dokładnie odczytać...
TSD ciekawe czy dla naszych silników są dostępne jakiś wykresy zużycia paliwa w funkcji obrotów.
A co powiecie na 8,5 l/100 km w korkach Warszawy i ciężka noga do 140 - 150 km/h przy silniku 1.4 - cudów nie ma, spieszysz się - płacisz za karmidło dla koni mechanicznych
To ja wam koledzy zazdroszczę mi poniżej 9 na 100 km nie spadło nigdy :(
i na trasie średnia 100km/h i w mieście w korkach 9,5l
stwierdziłem ostatnio że chyba muszę zacząć butów używać bo na benzynę nie wyrobię.
Pzdr
_________________ Rób to co lubisz - nigdy nie będziesz musiał pracować :)
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1109 Skąd: krakow
Wysłany: 2008-07-15, 11:55
loganik - okazuje dobrze. tak jest jak trzymasz wcisniety gaz. jak rozbujasz i potem bedziesz tylko muskal gaz, zeby trzymac predkosc, bedzie o wiele mniej. na razie rzadko sie udzielam, bo w zeszla niedziele na rowerze pies mi skoczyl pod kola. leze mocno poobijany, ze zlamanym obojczykiem . pozdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum