Bo tu chyba najbardziej widać wpływ mieszanki - letnia opona zbytnio twardnieje w niskiej temperaturze...
Ale CrossContact to nie opona letnia i mieszanka ma inny skład niż opony letnie dlatego nie powinny zbytnio twardnieć w zimie, oczywiście to nie to samo co opona zimowa.
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2012-12-03, 11:00
laisar napisał/a:
Hakama 4x4 napisał/a:
Opony mają niby oznaczenie M+S ale, co dziwne, kwalifikowane są jako letnie
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1435 Skąd: Kępno
Wysłany: 2012-12-03, 12:07
W oponach 4x4 oznaczenie M+S świadczy o przystosowaniu do warunków błotno-śniegowych a nie że są zimowe.
To że DD 4x4 nie ma problemów z ruszaniem, ale ma problemu z hamowaniem potwierdza tylko to, że napęd 4x4 poprawia trakcję ale nie wpływa na hamowanie - DD 4x2 i 4x4 na kiepskich oponach różnie będą przyspieszać i utrzymywać kierunek jazdy, ale hamować będą dokładnie tak samo. Z tego też powodu stwierdzenia że skoro mam 4x4 to mogę jeździć na letnich oponach świadczy o całkowitym braku wiedzy praktycznej. Taka jazda w większości przypadków jest bardziej niebezpieczna niż jazda na letnich oponach pojazdem 4x2, bo najistotniejszym elementem decydującym o poziomie bezpieczeństwa jest kierowca a ten, czując możliwości 4x4 na letnich oponach pozwala sobie na więcej, niestety nie mogą się potem w porę zatrzymać.
Pozwolę włączyć się do rozmowy pomimo, że mam Micheliny Latitude Tour M+S (niby całoroczne)... Dziś (czyli w pięknych warunkach zimowych) wyjechałem na zaśnieżone i niczym nie posypane uliczki którejś tam końcowej kategorii odśnieżania.
Mogę potwierdzić kilka rzeczy:
1/ w trybie 4x4 duster rusza jak w delikatnym błotku - idzie do przodu jak czołg.
2/ ta sama uliczka w trybie AUTO - poślizg kół (1 - 2 sekundy) i idzie jak czołg (słychać dołączenie tylnego napędu)
3/ tryb 2WD - mieli kołami i też idzie do przodu, ale dużo wolniej i z większym opóźnieniem niż w poprzednich trybach.
4/ hamowania praktycznie nie ma ;-( Przy prędkościach ok. 30 - 40 km/h po wciśnięciu pedału hamulca słychać terkotanie ABS, a autko wesoło sunie dobrych kilka metrów nim stanie w bezruchu...
Tak więc miałem zamiar tą zimę przehulać na fabrycznych Michelinach, ale po tej próbie się nie odważę, zwłaszcza, że w styczniu czeka mnie wyjazd na narty w okolice Krynicy, a tam śniegu nie brakuje...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-12-03, 13:14
do tego dodać należy (a warunki mam u siebie identyczne), że przy gwałtownym przyspieszaniu ze skrętem na skrzyżowaniach najpierw wkracza do akcji ASR a potem ESP. Inne auta poruszają się jak muchy w smole na dwójce a DD można wystartować jak na suchym i ciągnąć po mieście nawet na czwórce:-P
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-03, 13:49
Dar1962 napisał/a:
do tego dodać należy (a warunki mam u siebie identyczne), że przy gwałtownym przyspieszaniu ze skrętem na skrzyżowaniach najpierw wkracza do akcji ASR a potem ESP.
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2012-12-03, 14:03
keikan napisał/a:
Tak więc miałem zamiar tą zimę przehulać na fabrycznych Michelinach, ale po tej próbie się nie odważę, zwłaszcza, że w styczniu czeka mnie wyjazd na narty w okolice Krynicy, a tam śniegu nie brakuje...
No właśnie mam takie same wnioski. Jednak założę zimówki, pomimo wielu głosów, że można na oryginalnych przejeździć zimę. Szkoda ryzykować.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1435 Skąd: Kępno
Wysłany: 2012-12-03, 14:20
keikan napisał/a:
Pozwolę włączyć się do rozmowy pomimo, że mam Micheliny Latitude Tour M+S (niby całoroczne)...
A skąd Twoje przekonanie że one są całoroczne ?
Przed Twoim postem napisałem co nieco o M+S, na stronie producenta opony oznaczone są ewidentnie jako letnie. Ale w końcu co tam może wiedzieć producent opon...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-12-03, 14:52
bebe napisał/a:
a potem ABS, a potem OC. :> P, PPNMSP. :]
o wiele bardziej boję się o tył niż o przód, bo DD na zimówkach Uniroyala hamuje w tej śniegowej brei bardzo sprawnie - ABS-u prawie nie słychać:-P
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-12-03, 14:53, w całości zmieniany 3 razy
W oponach 4x4 oznaczenie M+S świadczy o przystosowaniu do warunków błotno-śniegowych a nie że są zimowe.
To że DD 4x4 nie ma problemów z ruszaniem, ale ma problemu z hamowaniem potwierdza tylko to, że napęd 4x4 poprawia trakcję ale nie wpływa na hamowanie - DD 4x2 i 4x4 na kiepskich oponach różnie będą przyspieszać i utrzymywać kierunek jazdy, ale hamować będą dokładnie tak samo. Z tego też powodu stwierdzenia że skoro mam 4x4 to mogę jeździć na letnich oponach świadczy o całkowitym braku wiedzy praktycznej. Taka jazda w większości przypadków jest bardziej niebezpieczna niż jazda na letnich oponach pojazdem 4x2, bo najistotniejszym elementem decydującym o poziomie bezpieczeństwa jest kierowca a ten, czując możliwości 4x4 na letnich oponach pozwala sobie na więcej, niestety nie mogą się potem w porę zatrzymać.
Powiem nawet więcej, teoretycznie na letnich oponach, czy nawet na zimowych 4x4 teoretycznie powinno ciut gorzej hamować na śliskiej nawierzchni , bo jest te ciut właśnie cięższe (fizyki się tutaj nie oszuka). Tak wiem to tylko, o ile się nie mylę 50kg, ale zawsze to zarobi różnicę na luźnej/śliskiej nawierzchni. Co do czynnika psychologicznego też się w pełni zgadzam, choć nie można uogólniać tego na wszystkich kierowców, choć coś w tym jest.
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
do tego dodać należy (a warunki mam u siebie identyczne), że przy gwałtownym przyspieszaniu ze skrętem na skrzyżowaniach najpierw wkracza do akcji ASR a potem ESP.
...a potem ABS, a potem OC. :> P, PPNMSP. :]
LOL
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Opony mają niby oznaczenie M+S ale, co dziwne, kwalifikowane są jako letnie
A gdzie to jest napisane, ze sa letnie??? Bo to, że kolega tak twierdzi to troche mało.
Sorki ale znam biznes oponiarski (w zasadzie od podszewki) i wierz mi lub nie ale te opony maja inna mieszanke niz letnia ale na pewno nie jest to opona zimowa.
Pozwolę włączyć się do rozmowy pomimo, że mam Micheliny Latitude Tour M+S (niby całoroczne)...
A skąd Twoje przekonanie że one są całoroczne ?
Przed Twoim postem napisałem co nieco o M+S, na stronie producenta opony oznaczone są ewidentnie jako letnie. Ale w końcu co tam może wiedzieć producent opon...
Pokaż mi gdzie producent kwalifikuje opony M+S jako opony letnie?
"Strona główna / Opony 4x4 / Lato / ContiCrossContact LX"
Ok moze Continental tak lokuje swoje opony ale opony M+S maja mieszankę inna niż letnie, nazwałbym to mieszanką całoroczną wynika to z przeznaczenia opony. Oczywiście opona zimowa ma lepsze właściwości ale sam uważam, że jak na nasze warunki (czyt. w moim regionie) wystarczą opony M+S.
Wiem co pisze bo pracuję w fabryce opon
"Strona główna / Opony 4x4 / Lato / ContiCrossContact LX"
Ok moze Continental tak lokuje swoje opony ale opony M+S maja mieszankę inna niż letnie, nazwałbym to mieszanką całoroczną wynika to z przeznaczenia opony. Oczywiście opona zimowa ma lepsze właściwości ale sam uważam, że jak na nasze warunki (czyt. w moim regionie) wystarczą opony M+S.
Wiem co pisze bo pracuję w fabryce opon
No jasne... skoro Ty tak twierdzisz to Continental się powinien zawstydzić i pewnie przeprosić wszystkich za wprowadzenie w błąd.
I oczywiście wszystkie opony letnie, niezależnie od przeznaczenia, indeksu prędkości, bieżnika są robione z jednej i tej samej mieszanki.... Taaa....
No jasne... skoro Ty tak twierdzisz to Continental się powinien zawstydzić i pewnie przeprosić wszystkich za wprowadzenie w błąd.
I oczywiście wszystkie opony letnie, niezależnie od przeznaczenia, indeksu prędkości, bieżnika są robione z jednej i tej samej mieszanki.... Taaa....
Chyba Cie troche poniosło
Napisałem, że maja kogoś przepraszać? Napisałen tylko, że tym oponom bliżej jest do opon całorocznych niż do typowo letnich, wynika to i ze składu pewnie i z kształtu bieznika i przeznaczenia.
Poza tym masz coś w tym temacie do powiedzenia czy tylko pokażesz mi co jest napisane na ich stronie? Masz chociaż pojęcie jak skomplikowanym produktem jest opona?
Nie chce nikogo przekonywać do tego co napisałem. Według Continentala jest to opona letnia (tak jest klasyfikowana) i niech tak pozostanie co z reszta slusznie zauwazył kolega laisar tylko mu się troche pisownia rypła
To może skrót M+S oznacza może Błocko i Piach? Bo jakoś nie kojarzę kraju w którym śnieg w lecie pada...
Może jakieś inne pomysły na to S? Skoro nie ma przyczepności na śniegu, to chyba producent myślał o czymś innym. Może Silikon? A piach już był. No to nie wiem. Może Supermud?
Witam..własnie mijają trzy latka ujeżdżadnia fabrycznych continentali(przejechane 60tyś.) i zauważyłem,że zaczynają sie "kończyć" ..bieżnik jeszcze ok,ale coś jakby słabiej sobie radzą na drodze pokrytej śniegiem..od następnego sezonu zacznę korzystać z dwóch kompletów(letnie i zimowe)..w drugim aucie mam typowe "zimówki" i różnica bardzo widoczna podczas jazdy..reasumując -continentale dobre na płaskie tereny(choć jak były nowe to zjeździłem Szklarską P.,Wisłę tudzież inne zaśnieżone stromizny w Istebnej i okolicach i dawały radę) ale jak już mamy chęć się wybrać w zimie w góry lub tam mieszkamy,to trzeba zainwestować w porządne gumy..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum